* * *
Przez dłuższy czas makaron z cukinią, czosnkiem i pietruszką był naszą kulinarną deską ratunkową w sytuacjach kryzysowych – czyli w momentach, gdzie głód może przyczynić się do wielu domowych sprzeczek. Nie od dzisiaj wiadomo, że stajemy się bardziej drażliwi, gdy jesteśmy głodni. Lubię ten przepis, bo jest dość efektowny i w stosunkowo łatwy i prosty sposób można zaimprowizować wspaniały obiad lub późną kolację.
Skład:
(przepis na 4 porcje)
ok. 450 g ugotowanego makaronu spaghetti
1 papryczka chili
4-5 ząbków czosnku
ok. 300 g ugotowanego bobu (może być mniej lub więcej)
1 średnia cukinia, pokrojona z kostkę
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
1 pęczek świeżego koperku
1 łyżka suszonego oregano
1 puszka tuńczyka w oleju (opcjonalnie, można z niego zrezygnować)
sól morska
oliwa z oliwek
do podania: tarty parmezan
A oto jak to zrobić:
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy delikatnie wyciśnięty czosnek, papryczkę chili i posiekaną cebulę. Następnie dodajemy kawałki cukinii i smażymy, aż delikatnie zmięknie. Całość doprawiamy solą i oregano. Dolewamy oliwę, tak żeby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Dodajemy ugotowany bób, posiekany koperek i (opcjonalnie) kawałki tuńczyka. Mieszamy i odstawiamy z ognia.
- Ugotowany al dente makaron podajemy wymieszamy z gorącymi warzywami, tartym parmezanem i oliwą.
Ugotowany al dente makaron podajemy wymieszamy z gorącymi warzywami, tartym parmezanem i oliwą.
Widzę Zosiu, że jesteście prawdziwymi miłośnikami makaronu! Tyle u Ciebie wariacji na temat makaronu, chętnie przetestuję i tę :) Pozdrowienia.
Agato polecam, jeżeli lubisz bób💚
robię w piątek;-D uwielbiam Twoje przepisy z makaronem, pyszne i robią się w mig! serdeczności na środę:*
Ściskam mocno :*
potwierdzam, przeeeepyszne danie!
Poza pierogami z bobem, nie jadłam go inaczej niż po prostu jako przekąskę po ugotowaniu. Z chęcią zrobię ten makaron:)
A bób nie jest obrany? Jecie z łupką?
Julko to zależy- jeżeli jest dość rozgotowany to jem ze skórką!
Zosieńko wspaniały przepis-wszystkim domkwnikom smakowało❤️Dziękujmy!
Patrycjo cieszę się, że Wam smakowało! Dobrego weekendu☀️☀️☀️
Zosiu Zosiu proszę podpowiedz skąd kapelusz z dzisiejszego insta?❤️❤️❤️🙏🙏🙏
Z marks@spencer❤️
Estetyka Twoich zdjęć i stylizacji (dobór materuałów, naczyń etc.) stale mnie zachwyca…chyba masz to w genach!😎
🙈😘
Jestem na diecie próbuje zgubić kilka kg a ten wpis doskonale oddaje mój stan ducha… jak osiągnę porządana wage w nagrodę porcja tego cuda i znów będzie pieknie…
tu jest dużo tłuszczu niestety
Wiesz co? Chyba masz rację! Przypomina mi się sytuacja, w której moja mama zmęczona i głodna jak żaden na świecie wilk weszła do domu z nakazem szybkiego obiadu, po czym oznajmiłam brak pomysłów. Wparowała do kuchni i w 5 minut wyczarowała zapiekankę serową znaną w naszej rodzinie jako sereniada. Na każdym spotkaniu rodzinnym jest podawana i z wielką ochotą zjadana :D
Radzilabym obrac bob ze skorki i dodac doslownie w ostatniej chwili zeby zachowal swoja chrupkosc i nie zrobil sie maczysty
a ja robię właśnie ten makaron w piątek wieczorkiem;-) z racji pory roku bez bobu, ale też będzie dobry, buźka!
Pani Zosiu, jakieś polecenia co zamiast bobu? Przeszukuję zapasy w poszukiwaniu jakiegoś zamiennika; może cieciorka?
Śmiało go proszę pominąć👋
Zrobiłam bez tuńczyka (może następnym razem wypróbuje tą wersje), poprostu fantastyczny!
Wspaniale! Bardzo się cieszę❤️
Uwielbiamy to 🙂 rewelacja połączenie!!!