Skład:
(przepis na 3-4 porcje)
ok. 150 g kaszy pęczak
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
4-6 pieczarek
1 kiść brokułów podzielona na tzw. różyczki
sól morska i świeżo zmielony pieprz
garść prażonych orzechów brazylijskich (mogą być włoskie)
do smażenia: 3-4 łyżki masła
do posypania: świeży koperek
A oto jak to zrobić:
- Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy wyciśnięty czosnek, posiekaną cebulę i kaszę pęczak (zajmie ok. 6-8 minut). Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, różyczki brokułów i dalej smażymy. Całość zalewamy wodą do przykrycia. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza będzie miękka (ok. 15-18 minut). Podajemy z prażonymi orzechami i posiekanym koperkiem.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Cudowny przepis! U nas akurat kaszę jemy, jęczmienną mazurską, gryczaną, pęczak i jaglaną też, ale tak nie przygotowywałam, lecz pewnością wykorzystam pomysł:-)
??
Właśnie miałam ochotę na szybkie danie z kaszą w roli głównej. Jak zwykle świetny przepis. Dzięki ?
❤️Dzięki za wiadomość!
uwielbiam kaszę :) ale na „słono” nie na słodko
Super pomysł, Zosiu! Prosty, smaczny i zdrowy:-) Zresztą Twój patent z soczewicą gotowaną z liściem laurowym i cukinią na lunch regularnie podaję. Kasza z warzywami to super pomysł na sycący
i pyszny posiłek.
Zresztą pęczak świetnie nadaje się też jako dodatek do zup.
Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
Marta
Marto dzięki! Pozdrowienia wiosenne!
uwielbiam pęczak w wielu postaciach;)
?
A czy brokuł po takim czasie gotowania z kaszą nie stanie się ciapą? Nie lepiej ugotować/zblanszować brokuła i dodać do ugotowanej kaszy?
Dobre wyszło:-) Palce lizać, polecam!
:*
pyszny obiad :) brokula ugotowalam osobno na parze, pieczarki tez osobno usmazylam zeby byly chrupiace i dodalam tez troche koziego camemberta – niebo w gebie :)