* * *
Kalafior jest wysoko na liście moich ulubionych składników. Nie potrzebuje zbyt wiele, żeby był po prostu smaczny. Ale przyznam się, że nigdy nie myślałam o nim jak o daniu głównym, aż do dziś. Kalafior wylądował w marynacie, a chwilę później rumienił się na patelni- co ciekawe, w ten sposób najczęściej przygotowuję mięso, choć ten wybór okazał się o wiele lepszy.
Skład:
(2 porcje)
1 kalafior
1 łyżka kaparów
1 szalotka
garść szpinaku (opcjonalnie liście sałaty rzymskiej lub kapusty pekińskiej)
marynata do kalafiora:
1 łyżka oliwek
6-8 łyżek oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 soku z cytryny lub limonki
1 łyżka miodu
sól morska i świeżo zmielony pieprz
do posypania: ser parmezan
A oto jak to zrobić:
- Umyty kalafior kroimy na grubsze kawałki i rozkładamy na talerzu. W małym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek z posiekanymi czosnkiem, miodem, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzy. Tak przygotowaną marynatą polewamy kawałki kalafiora.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy kawałki kalafiora po 2 minuty z każdej strony (uwaga, tłuszcz może pryskać, polecam skorzystać z przykrywki). Odstawiamy. Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną szalotkę, kapary, oliwki i szpinak. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli. Możemy dolać resztę marynaty.
- Na usmażonego kalafiora rozkładamy podsmażone warzywa. Całość posypujemy tartym parmezanem.
sweter – MLE COLLECTION | reels potrawy – INSTAGRAM MCE
Zosiu pytanie tylko jak pokroic kalafiora na takie piekne plastry? U mnie wychodza gora 2 a reszta sie rozsypuje, masz jakis patent? ☺️
Sylwio, mogę Ci tylko podpowiedzieć, że mniejsze główki kalafiora lepiej się kroi. Może to jest rozwiązanie? 🙏😎
Zosiu jaki masz rozmiar tego sweterka ? :)
S/M
Wygląda świetnie i smacznie. Nie robiłam jeszcze takiego, ale bardzo chętnie wypróbuję przepis
Moniko, polecam🫶🤍
Przepis bomba😊🙃 Kalafior w takim wydaniu pycha:)
Cieszę się bardzo! Przepis naprawdę godny polecenia! Uściski!
Droga Zosiu,
świetna propozycja! Wygląda to super apetycznie. Koniecznie wypróbuję. Mąż zareagował entuzjastycznie, bo uwielbia kalafior:-)
Pozdrawiam serdecznie
Marta:-)
Na pewno smaczne, chętnie wypróbuję ten przepis. Mam prozaiczne pytanie o tę jasną patelnię – jaka to firma? czy możesz Zosiu polecić dobre patelnie nie bez teflonowej powłoki?
Ewelino, jasne. To patelnia z Duka
Uwielbiam kalafiora, więc na pewno wypróbuję ten przepis! Regularnie robię go w piekarniku, ale jeszcze nigdy nie próbowałam na patelni, na pewno na dniach sie skuszę <3
Wczoraj za to zrobiłam zupę krem z pieczonego czosnku z poprzedniego wpisu. Tą z ciecierzycą. Dzisiaj będziemy rodzinnie testować, ale zapowiada się wspaniale :D I taka prosta, genialna.
Pozdrawiam z sennego Śląska ;)
Agnieszko, dzięki za poranne wieści. Ta z pieczonego czosnku, to nasza ulubiona :)
Trzymam mocno kciuki i w wolnej chwili daj proszę znać, czy smakował Ci kalafior w takiej wersji :)
Zosiu! A ja mam pytanie o ekspres Smeg, czy używasz jeszcze? Zbieram się do zakupu i chciałam zapytać o Twoją opinię, polecasz?
Uwielbiam go!!!
Bardzo smakowity pomysł na kalafior. Z przyjemnością zjadłabym w takim wydaniu. :)
Miłego weekendu Zosiu.
Wzajemnie Patrycjo! Dużo ☀️☀️☀️☀️
Jako, że kocham kalafiora to na pewno wypróbuję taki sposób na pyszne steki!
Czym zastąpić kapary?
Pominąć?! 🙂
Brzmi zdrowo i smacznie. Ja bardzo lubie kalafior
Właśnie się zajadam stekiem z kalafiora i wiecie co?? Jakie to jest dobre!!!!
Jak się cieszę! Dziękuję za wieści! :*