Podobno szybkie przekąski to najczęściej wyszukiwane przez Was przepisy podczas karnawału (wieniec drożdżowy co roku, od połowy grudnia zgarnia najwięcej wyświetleń). Jeśli też szukacie inspiracji, to dzisiaj chcę się z Wami podzielić moim nowym odkryciem na szybki chlebek z fetą. Chrupiąca skórka tego wypieku skrywa delikatne białe kawałki fety, ciągnącego się żółtego sera, idealnie komponujące z gorzkimi ziarnami czarnuszki i aromatycznego oregano. Możecie podać go jako dodatek do deski serów, wędlin, zielonych oliwek czy po prostu z ulubioną oliwą dobrej jakości.
Skład:
180 g mąki pszennej
250 ml mleka
ok. 200 g sera feta
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
garść sera typu cheddar
40 ml szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka soli
2 łyżki czarnuszki + 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
A oto jak to zrobić:
- W szerokim naczyniu łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy mleko, roztrzepane jajka i oliwę. Mieszamy. Następnie dorzucamy pokruszone kawałki fety i żółtego sera. Całość delikatnie łączymy do wymieszania się składników i przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy czarnuszką i sezamem.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 40 minut. Po tym czasie sprawdźmy, czy włożony w ciasto nóż jest suchy.
Ależ to wspaniały pomysł na chlebek. Już czuję zapach czarnuszki i fety: super połączenie, Zosiu. Mniam:-) Zrobię koniecznie. Dziś u mnie ryba po grecku.
Pozdrawiam z zasypanego śniegiem południa PL,
Marta:-)
Czy mąka orkiszowa też będzie ok?
Zosiu, czy może być inna mąka ?
Czy to czerwone widoczne na ostatnich zdjęciach to suszone pomidory?
Zosiu, a skąd to piękne naczynie żaroodporne?
Brytfanna Chassuer, ale od dawna niedostępna
Czy te dwie miseczki na pierwszym zdjęciu są drewniane ?
Tak Ewo :) kupione w Bolzano :)
Uściski!
Zosiu, czy używałaś do tego przepisu może innej mąki? Myślę, że orkiszowa nie stanowiłaby żadnego problemu, ale np. owsiana?
A ja mam pytanie odnośnie tego pięknego sweterka. Z jakiej jest firmy jeśli można wiedzieć? :)
Świetny przepis, mniam! Urzekł mnie też piękny papier do pieczenia ;-) Uściski!
:*
Interesujący przepis! Jakie są wymiary naczynia w którym chlebek jest pieczony? Pozdrawiam Justyna
Na pewno go zrobię!
Czy zamiast proszku do pieczenia można uzyc suchych drozdzy?