Skład:
ok. 1,5 kg świeżej dyni
1 duża cebula
1-2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1.5 l bulionu (własnej produkcji)
1 gałązka świeżego rozmarynu Baziółka
2 duże gruszki
150 ml jogurtu greckiego
1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
sól morska
do podania: gęsta śmietana + ocet balsamiczny + świeże listki rozmarynu
A oto jak to zrobić:
1. W dużym garnku, na łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojony miąższ dyni, gałązkę rozmarynu oraz pokrojone w ćwiartki gruszki.Całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut (do momentu, aż dynia zmięknie).
2. Z garnka usuwamy gałązkę rozmarynu i za pomocą blendera partiami miksujemy zupę. Dodajemy jogurt i miód. Mieszamy. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z łyżką śmietany, listkami rozmarynu i łyżką octu balsamicznego.
Uwielbiam dynię, ale to obieranie…
Ratunkiem mężczyzna pod ręką!
Pozdrawiam :)
Ostatnio w jakimś programie kulinarnym był na to sposób: wyłożyć dynię (oczywiście nie całą, a pokrojoną w paski) na papier do pieczenia i na 10 minut do piekarnika – dynia nie dość, że nabierze cudownego koloru, to jeszcze się da normalnie obierać :)
Pozdrawiam,
http://ewakuchennie.blogspot.com/
i właśnie dlatego ja na krem z dyni chodzę do różnych miłych miejsc na mieście ;)
Ha:) właśnie miałam Ci pisać Zosiu, że może byś przygotowała coś z dyni :)
bardzo się ciesze bo przepis przypadł mi do gustu, nie jest zbyt trudny i skomplikowany :)
Pozdrowienia z Podlasia, stała czytelniczka Kasia
telepatia!
Robię podobny krem z dyni, tylko zamiast gruszek dodaję ziemniaki. Już nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję Twoja wersję! Jestem pewna, że będzie przepyszna.
Pozdrawiam, Magda
Ciekawy ten przepis. Akurat w sobotę jadłam smażone placuszki z dyni bo mamy swoje w ogrodzie:)
To teraz w kolejce w przygotowaniu za tymi super wyglądającymi goframi czeka krem z dyni:)
Pozdrawiam,
Monika
NO ja też właśnie w sobotę jadłemkrem z dyni, ale ten musze wypróbować.
zdjęcia obłędne;-))))..cudne.. a krem powinien być z dyniusi….Pozdrawiam z IE…
Zosiu! może mogłabyś podać przykłady kilku prostych, szybkich i smacznych posiłków które można zabrać ze sobą do pracy bo już brakuje mi pomysłów…. PLS :)
Przecież wszystkie przepisy Zosi to łatwe w wykonaniu.. o to chodzi w tym blogu!
Jeszcze nigdy nie zrobiłam czegos z dyni. Ten przepis zdecydowanie mnie zaintrygowal :)
http://www.angliaoczamipolki.com
No mnie też!
Fajnie tu wpadać, dużo można się nauczyć :-)
A.
Zosiu, czy wszystkie publikowane tu przepisy sa wymyslane w 100% przez Ciebie?
A co to za problem?? Przecież jak się lubi gotować, to nic nie stanowi problemu!
A wymyślanie to frajda.
jesli sa przepisami Zosi to jestem jak nabardziej za!!! chyba wszystkie sa i to jest swietne i gratuluje talentu, bo jeszcze nigdy nie widzialam na tym blogu napisu ze przepis jest inspirowany innym lub tez ze pochodzi on z takiej a nie innej ksiazki lub gazety. A przepisy na tym blogu sa naprawde smaczne i szybkiw w przygotowaniu. Nie ma takze nigdy informacji o postach sponsorowanych.
Hmn… musi być niezwykle delikatna i aksamitna!
Ale czy jest też słodkawa?
Jesli tak to natychmiast ja gotuję dla mojej córeczki!
Takie cudo zje każdy brzdąc!
A dla rodziców zupka plus grzanki z ciemnego pieczywa z serem ( moim zdaniem najlepszy tu będzie niebieski plesniowy). i obiad gotowy….
DZIEKI
Gdzie nie spojrzę, to przepis na zupę z dyni. Ale powiem ci Zosiu, że Twój jest najbardziej oryginalny i jako pierwszy skłania mnie do eksperymentów kulinarnych z tym daniem.
Bardzo podoba mi się sposób w jaki przygotowujesz posty i zdjęcia. Widać, że to co robisz jest Twoją pasją i że chcesz być w tym najlepsza :) Trzymaj tak dalej
http://dream-berry.blogspot.com/
Zosiu! Krem z dyni – super pomysł na jesień:-) W tym roku już przygotowywałam tę zupę kilka razy, jednak Twój oryginalny przepis chętnie wypróbuję. Moją zupę posypuję pestkami z dyni i skrapiam olejem z pestek – smak się wyostrza. W innej wersji dodaję imbir – super rozgrzewa! Polecam;-) Pozdrawiam jesiennie! Marta:-)
tsa, baziółka… nie przepadam za dynią, ale przepis ciekawy. pozdrawiam.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
zaintrygowała mnie gruszka i rozmaryn.. dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad;) pozdrawiam
Dynia MNIAM :) nie pamiętam czy już kiedyś było coś na temat gorącej czekolady, ale może masz jakiś sprawdzony sposób na domową gorącą czekoladę :) od razu na swoje usprawiedliwienie dodam, że moja mantra życiowa brzmi: Wszystko co jest w postaci płynnej nie tuczy :D
https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/goraca-czekolada-pitna/
Pyyyyycha !! Pozdrawiam ;)
alleluja :D czekam na chłodniejszy dzień i robię :) dzięki :)
bardzo się cieszę, ze wracają zupy i Twoje przepisy na nie:) kremy są najlepsze, i jakie zdrowe!
A ja właśnie mam dynię i od soboty dumam co z nią zrobić. Teraz już wiem :)
W mojej kuchni rzadko gości dynia, tym bardziej w tak intrygującym połączeniu smaków. Wkrótce na pewno wypróbuję:)
Zosienko rewelacyjne zdjęcia! Przepis trafia na półkę do wypróbowania!
Pzdr
.. a za mną chodził właśnie taki krem. Pyszne!
No właśnie, ja też od dłuższego czasu szukam takiego autorskiego przepisu! Dobrze że tu wpadłam. Dzięki Zośka!
Orzesz ! dziewczyno!
A ja z innej beczki, co robisz z tymi ziołami.. czy one Ci długo rosną w domu? Bo mi zawsze po 2 dniach oklapiają ;/
Zupa krem z dyni to moja ulubiona:-) Jej smak zapamiętałam z dzieciństwa i próbuję z trudem odtworzyć w jaki sposób robiła ją moja Babcia. Cały czas wierzę, że mi się kiedyś uda;-) Ten przepis na pewno wypróbuję, jak tylko skończy się moja dieta karmiącej:-) Piękne aranżacje, bardzo dobre zdjęcia – super! Bardzo podobają mi się też te talerze:-) Są wyjątkowe.
Pozdrawiam serdecznie,
Asia
Zachwycające zdjęcia.
U mnie sezon na dynie w pełni. Często robię krem, ale jeszcze nigdy nie dodawałam gruszki. Muszę wypróbować. Ja podaję zupę z prażonymi pestkami dyni oraz grzankami czosnkowymi z ciemnego pieczywa:) Pozdrawiam!
Jej, jak ja uwielbiam krem z dyni!!! :D
Zosiu jak tu pysznie i kolorowo! Zapraszam do mnie w wolnej chwili http://www.piecioliniasmakow.blogspot.com/
Pozdrawiam ciepło ;)
Uwielbiam dynię, jednak kiedy próbowałam przygotować z niej krem wyszedł bardzo nijaki. Chętnie spróbuję Twojego pomysłu z gruszką :) ja osobiscie polecam lasagne ze szpinakiem, feta, upieczona wcześniej i zmiksowaną dynią oraz tradycyjnie sosem pomidorym :) Pozdrawiam!
Ciekawy przepis :) Muszę wypróbować :)
Pozdrawiam :)
Ja przyrządzam z sokiem ze świeżej pomarańczy, marchewką imbirem oraz świeżą miętą bądź bazylią w zależności od tego na co mam smak. Pycha :)
Elu, podasz swój przepis na krem z dyni?
I simply could not leave your site before suggesting that I actually enjoyed the standard information an individual provide for your visitors? Is gonna be back ceaselessly to check up on new posts
hi!,I like your writing very much! percentage we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert on this space to resolve my problem. May be that is you! Looking forward to peer you.
Magnificent web site. A lot of helpful information here. I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks in your effort!
Iˇll immediately grab your rss feed as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please let me recognize in order that I may just subscribe. Thanks.
Ja zaś zapraszam na czarne spaghetti z dynią, wędzonym twarogiem i orzechami włoskimi! Pyszności!
http://zwyczuciemsmaku.pl/czarne-spaghetti-z-dynia-wedzonym-twarogiem-i-orzechami-wloskimi/
Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & assist other users like its helped me. Good job.
whoah this weblog is excellent i like studying your articles. Stay up the good paintings! You understand, a lot of individuals are searching round for this info, you can aid them greatly.
wygląda apetycznie :) Nigdy nie lubiłam dyni, ale o dziwo w tym roku skradła moje serce. ślicznie proszę o jakiś przepis na pyszne ciasto dyniowe! Pozdrawiam.
You could definitely see your expertise within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your heart.
You really make it seem so easy together with your presentation however I in finding this matter to be really something that I think I would by no means understand. It sort of feels too complicated and very broad for me. I’m having a look ahead to your next publish, Iˇll attempt to get the hang of it!
What i do not understood is in truth how you’re not really a lot more smartly-favored than you may be now. You are so intelligent. You already know thus considerably in relation to this subject, produced me in my opinion believe it from numerous numerous angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless itˇs one thing to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs outstanding. At all times maintain it up!
Thank you, I have just been looking for info about this topic for a while and yours is the best I have discovered so far. But, what concerning the bottom line? Are you certain about the source?
Pingback:Październik | Gadu Gada
Przepis z kategorii tych, gdzie po przeczytaniu listy składników, kubki smakowe czują się zaintrygowane i koniecznie muszą spróbować.
Przyznam, że zrobiłam ją w tym sezonie już 5-krotnie. Uwielbiam absolutnie (choć już bez miodu, jak dla mnie za dużo słodyczy). Raz wypróbowałam z kopiastą łyżką mascarpone, zamiast jogurtu, bo akurat nie miałam go w lodówce – i to był hit. A największym komplementem jest to, że moja teściowa, która na ogół preferuje kuchnię polską w tradycyjnym wydaniu, a nie „jakiś tam fusion”, zjadła z apetytem. Gdy przyjeżdżała z kolejną wizytą, od razu zapytała, czy nie mogłabym zrobić tej zupy jeszcze raz. Na rzęsach stanęłam, żeby w listopadzie kupić dynię (znalazłam na rynku koło ul. Elbląskiej w Gdańsku- praise the Lord :)) i wszystko udało się jak należy. Podpowiem jeszcze, że teściowej podeszła najbardziej z dodatkiem klusek śląskich (tak, wiecie, żeby fusion miał jednak większą domieszkę tradycji ;) Zosia – to mój absolutny blogowy przepis roku 2013!
Suuuperrr! Nawet nie wiesz jak cieszę- a uznanie Teściowej to duzy sukces :DD
Pozdrawiam świątecznie,
Zosia
To 1,5 kg dyni dotyczy dyni w skórce, czy już obranego miąższu?
Zrobiłam dzisiaj Twoja wersje z gruszkami, smaczna. Ostatnio robiłam z otarta skórka z pomarańczy, polecam. Pozdrawiam Zosiu :)
☺️??
No to zaczynamy :))))
💥🍂💥