* * *
Lubię te momenty w mojej pracy, kiedy myślę o jakimś produkcie i mam wrażenie, że już wszystko zostało powiedziane i wtedy wpada mi do głowy połączenie smaków, które zupełnie odmienia jego charakter. Tak było i tym razem. Dorsz, ryba której nie trzeba nikomu przedstawiać, a jednak mam nadzieje, że dziś poznacie jej nowe, szlachetniejsze oblicze.
W kuchni zawsze działa ta sama zasada jakości produktów. Jeśli takich użyjemy i odpowiednio ze sobą połączymy, możemy liczyć na powodzenie i szlachetność smaku.
Tekstury. W daniach poza smakiem liczy się konsystencja, która niejednokrotnie wpływa na odbiór potrawy. Tym razem do kremowego sosu i soczystej ryby dorzuciłam prażone migdały, aby skontrastowały miękkie tekstury.
Balans smaków. Biała ryba bywa mdła, a wczesne pomidory kwaśne, dla przełamania dodałam miód, który nadał głębi i wzmocnił smak. Ciekawa jestem Waszych wrażeń? Być może macie swoje ulubione i dość zaskakujące połączenia? Napiszcie w komentarzach.
Skład:
(przepis na 3-4 porcje)
2 płaty dorsza (ok. 500 g )
2 duże pomidory
2 czerwone cebule
80 g prażonych płatków migdałowych
1 łyżka płynnego miodu
sól morska i świeżo zmielony pieprz
do podania: kolendra
A oto jak to zrobić:
- Umyte płaty dorsza osuszamy, nacieramy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Rozkładamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C, opcja góra-dół przez 18-20 minut.
- Aby przygotować sos: na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną cebulę i ćwiartki pomidorów. Smażymy krótko i całość przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy podprażone płatki migdałów, miód i miksujemy pulsacyjnie, do uzyskania lekko zblendowanej masy.
- Na upieczonego dorsza rozkładamy zblendowane pomidory i świeżą kolendrę. Podajemy na ciepło.
naczynia żaroodporne – ÄOOMI STUDIO
[współpraca reklamowa]
Hej, gdzie nabyć w Trójmieście dobrej jakości rybkę do tego dania ? Jakie polecacie adresy?
Pozdrawiam serdecznie, Pani Zosiu. Bardzo lubię tutaj zaglądać :-)
Taki obiad go ja rozumiem. Mogłabym jesc codziennie 🤩🙃🙃
Mówią, że milczenie jest złotem, dla mnie złotem jest prostota 💛
Ach jakże brakuje Twojej twarzy w fotografiach!
A co z miodem?
uwielbiamy dorsza, na pewno wypróbuję ten przepis!
A halibut bedzie ok?
jasne!
Wyszło świetnie!Raz z halibutem, raz z dorszem. Dałam ciut mniej miodu a wwiecej pieprzu. Danie jest obłędne i szybkie. DZIĘKUJĘ za inspiracje.