Świeży groszek zawsze przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Siadało się beztrosko na trawie i godzinami łuskało. Jedliśmy go garściami, a jak zabrakło to najmłodszy z nas wędrował po dokładkę. W tym roku postanowiłam sama go posadzić. Wije się pięknie wokół ogrodzenia, ale jeszcze czekamy aż dojrzeje. Taka mała ,,sprawa" a jak cieszy!
Skład:
(przepis dla 2 osób)
ok. 400 g świeżego groszku
300-400 g świeżego mięsa z indyka (najlepsza polędwiczka)
180 ml śmietanki 18% (słodka)
1 cebula
2 łyżki masła
garść świeżej mięty
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
do podania: kasza kus kus lub ryż/makaron
A oto jak to zrobić:
1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Dokładnie solimy i przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, tak żeby się jedynie zeszkliła. Zmniejszamy ogień i dodajemy obrany groszek. Podsmażamy 3-4 minuty. Dodajemy śmietankę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy kawałki indyka, aż się zarumieni. Dodajemy sos śmietankowy z groszkiem i cebulką. Posypujemy listkami mięty. Podajemy na gorąco z kaszą kus kus, ugotowanym ryżem lub makaronem.
Komentarz: Kaszę kus-kus zalałam domowym bulinem. Dodałam pokrojoną marchewkę i dużo świeżej pietruszki.
Przy okazji chciałabym podziękować p. Marcelinie z Eldas Nature za naturalne drewniane deski, które sama wykonała :-) Kilka dni temu trafiły do mojej kuchni, pięknie zapakowane z ususzonymi bukiecikami kwiatów. Jak to cudownie że są wśród nas ludzie, którzy dzięki swojej pasji potrafią tworzyć wspaniałe produkty codziennego użytku, poprzez które przekazują nam ładunek pozytywnej energii.
no nie, i znowu kwiatki za zdjęciach………. Zośka to już się robi nudne. w każdym poście są zdjęcia z kwiatkamiii LITOŚCII
Wyjątkowo nie uprzejmy komentarz.
LITOSCI nie pisz takich bezsensownych komentarzy!!! Kwiatki jej przeszkadzaja! Pffff
Ach jak pięknie! Nareszcie będę wiedziała co zrobić z moim groszkiem. Dziękuję Zosieńko:)
Bedzie w sobote na obiad;)
Ps a crostate robie praktycznie codziennie na deser, za kazdym razem z innymi owocami;)
Pozdrawiam
Kamila
Zosiu, a czy można tak samo z kurczakiem? :)
oczywiście że można!
dziękuję za odpowiedź :)
Ten przepis do mnie przemawia <3 uwielbiam groszek! http://Www.llealicious.blogspot.com
Tak, groszek to również moje wspomnienie z dzieciństwa! Wczoraj kupiłam na straganie w Sopocie, pycha:-)
Wspaniałe wakacje. Pozdrawiam, tym razem z całkiem niedaleka,
Marta:-)
Pyszności ;) Będę musiała wypróbować ;)
http://wenus-lifestyle.pl/2014/07/sernik-na-zimno-przepis/
Musiało być pysznie :)
Uwielbiam mieso z indyka. Na pewno wyprobuje w najblizszym czasie. :)
Uwielbiam indyka:)
Robie bardzo podobne danie, z mielonym mieskiem z indyka, podsmazam czosnek i cebule, dodaje cukienie/groszek (w zaleznosci co mam, jesli uzywam cukinie to kroje ja w drobniutka kosteczke)
dodaje miesko i indyjskie ostre curry, doprawiam do smaku.
Jak miesko cie zbrazowi to dodaje slodka, niskotluszczowa smietanke. Podaje z makaronem razowym. Moj maz zazwyczaj posypuje jeszcze parmezanem/grana padano
smacznego i pozdrawiam
Zosiu, mam nietypowe pytanie, jaki kolor farby masz na ścianie w kuchni? Naprawdę spodobał mi się i zastanawiam się nad identycznym do mojej kuchni! W jakim sklepie zakupiłaś farbę?!
Pozdrowionka:))
dobry szybki obiad :), nieskomplikowane przepisy. Korzystam z tej strony od dawna ale od 7 mc jestem mamą i obiadki oraz ciasta które prezentujesz zawsze na szybko się udają. Kwiatki jest dobrze mieć w domu w każdej postaci. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych!!
Zosiu Twoim zdaniem lepsza jest płyta indukcyjna, czy płyta gazowa? Urządzam kuchnię i tak się właśnie zastanawiam. Pozdrawiam :-)
Szybki i bardzo smaczny obiad miałam dziś……dziękuję
przepiękne te deski! wielkie gratulacje dla p.Marceliny!
:-)
Zaraz mi się przypomniało zdjęcie, ze starego domu, jak siedzę na podłodze i obieram taki właśnie groszek. ;)
Ale wtedy nikt nie wymyśliłby z niego takich cudów :)
Czy można użyć groszku mrożonego?
Zosiu,
Często korzystam z Twoich przepisów, ale jakoś nigdy nie zostawiałam pod nimi komentarzy, wiedząc że i tak masz mnóstwo fanów :)
Tym razem, po przyrządzeniu indyka w sosie śmietanowym, po prostu zaniemówiłam i doszłam do wniosku, że koniecznie muszę Ci podziękować za ten przepis…
Nie miałam kuskusa, tylko kaszę jaglaną, ale pomysł, aby przyrządzić ją z bulionem z warzywami był strzałem w 10!!! No i ten indyk rozpływający się w ustach…. Po prostu poezja i gotuj dziewczyno dalej, dzieląc się z nami tymi cudownymi przepisami :)
Dziękuję z całego serca! Ale mi się miło zrobiło :-) :-)
Cudowny przepis dla całej rodziny a w szczególności dla mojej córki, mięso z indyka dla niej jest idealne w sam raz dla tak małego brzuszka :) dziękuję za smakowity przepis
jako wielka fanka groszku melduję że dziś wypróbowałam ten przepis i jest rewelacyjny! dzięki za groszkową inspirację :)
Indyk w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem | Make Cooking Easier
[url=http://www.gr0vqwy1fnb0hr915836s19tbl2444g5s.org/]ufhkbpefw[/url]
fhkbpefw http://www.gr0vqwy1fnb0hr915836s19tbl2444g5s.org/
afhkbpefw
GScraper, most powerful scraper and poster for link building …lautbcvh
Kochana Zosiu,napisz prosze,czy chodzi o kwasna smietane ? Bo slodka smietanka ma 30 % !
Dzieki za odpowiedz,
Twoja wierna czytelniczka
Tak jest- słodka śmietana! :-)
Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli!
ZOsia
We like the wow gold ( space ) I do believe that they may be a little bit of expensive, however, you have current market and also the teenage years wantt the guy wow gold..delicious marketing device!wow gold , preserve acknowledge that there are deliver the results!
chciałam dziś wraz z mamą przyrządzić wspólny obiad, po przejrzeniu kilku stron Twoich przepisów padło na ten – wyszło przepysznie. Dziękuję :)
Cześć Zosiu – przepis wydaję się być przepyszny i planuję go niebawem przyrządzić, jednak mam kilka pytań – Napisałaś, że śmietanka ma być 18% i słodka zarazem..to ma być 18% (kwaśna) czy słodka (30%)? :D i czy zamiast świeżego, mogę użyć groszku mrożonego? jeśli tak, czy trzeba go wcześniej rozmrozić? Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam :)
Pięknie to danie wygląda – dzisiaj będzie u nas, właśnie spisaliśmy listę zakupów ;)