Skip to main content

Idziesz na grilla i nie wiesz co przynieść? A może domową wersję moussaki?

*   *    *

   Zacznę może od tego, że uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekane dania (niekoniecznie z makaronem). Mogą być z ziemniakami, soczewicą, batatami – grunt żeby były warzywa z intensywną mieszanką ziół. Oryginalna grecka moussaka zapiekana jest z bakłażanami. Ja osobiście nie mam do nich serca dlatego zawsze wychodzą gorzkie. Myślę, że goście będą wdzięczni jeżeli przynieście ze sobą coś innego niż klasyczne mięso grillowe. Chyba, że macie inne pomysły, które urozmaicą majówkowe menu?

Skład:

(przepis na 4-6 osób)

6-8 ugotowanych ziemniaków (jeżeli młode, to możemy zostawić w mundurkach)

60 dag mielonego mięsa (wołowe, np. antrykot)

1 łyżka suszonego oregano + świeżo zmielony pieprz

4-5 świeżych pomidorów

3-4 gałązki rozmarynu

5-6 ząbków czosnku

do smażenia: oliwa z oliwek

beszamel:

40 g masła

2-3 płaskie łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

sól morska

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy delikatnie gałązki rozmarynu – gdy zioła uwolnią swój zapach dodajemy mięso. Smażymy. Doprawiamy suszonym oregano, świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Usmażone mięso przekładamy do innego naczynia a na tym samym tłuszczu podsmażamy czosnek do zarumienia. Dodajemy ćwiartki pomidorów i delikatnie obsmażamy.
  2. Aby zrobić beszamel: masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy.
  3. W żeliwnej patelni albo w szerokiem garnku rozkładamy kawałki ziemniaków, następnie podsmażone pomidory z czosnkiem i mięso. Całość zalewamy beszamelem. Moussakę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.

Komentarz: Do beszamelu możemy dodać tarty żółty ser lub ser mozzarellę. Możemy również tartym serem posypać moussakę przed włożeniem do pieczenia.

W żeliwnej patelni albo w szerokiem garnku rozkładamy kawałki ziemniaków, następnie podsmażone pomidory z czosnkiem i mięso. Całość zalewamy beszamelem. Moussakę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut.

Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.

Żeliwna patelnia – CHASSEUR  // ceramiczne talerze – MLEKO LIVING

19 Odpowiedzi do “Idziesz na grilla i nie wiesz co przynieść? A może domową wersję moussaki?”

    • A jeszcze tylko dodam, ze pierwszego grilla mamy za sobą, zgadnij co serwowałam😉 kartkówkę z ananasem i indyka w jogurcie z curry👌 U mnie tylko to chcą teraz jeść 😁

  1. Zosiu, na gorzkie baklazany trik jest taki: przed smazeniem/grilowaniem, pokrój baklazan na plasterki i posyp drobna sola z kazdej strony, zostaw na 30min, potem wytrzyj recznikiem papierowym i griluj/smaz/piecz :) Pozdrawiam!

  2. Piękna koszula! Ja zawsze staram się (oprócz miesa) przynieść jakąś sałatkę, np. w stylu tabbouleh, albo greckiej, bo to moje ulubione smaki. Mysle, ze na grilu salatek nigdy za duzo, a wiekszosc osob koncentruje sie na „konkretach”. Ale przyznam szczerze, że na pierwszym grillu w sezonie najbardziej smakuje mi… zwykła dobrej jakości kiełbasa ;-) Dopiero przy kolejnych okazjach robię coś bardziej wyszukanego.

  3. Pyszności, jak zawsze ;) Zosiu gdzie można dostać taką dużą deskę marmurową? Pozdrawiam serdecznie.

  4. Pychotka. W końcu zaczynają się spotkania na świeżym powietrzu więc okazji do zrobienia różnych potraw będzie sporo. Miejmy nadzieję że weekend mimo wszystko pogoda dopisze.

  5. Zosiu, zapewne to pytanie juz się pojawialo, ale dopiero teraz mam potrzebę. Poszukuję płytek do kuchni, Twoje wydają się być idealne😊 napisz proszę ich nazwę /producenta.

    • Julko dziękuję Ci za wiadomość… przykro mi ale remont już był tak dawno, że nie pamiętam… myślę jednak, że są one tak powszechne, że z pewnością odnajdziesz :) Uściski!

  6. Hej! Muszę spróbować tej wersji mussaki bo do tej pory robiłam ja inaczej :) Nie lubię tak wypytywać ale twoja bluzka jest świetna! Napiszesz z jakiej firmy jest? Pozdrawiam! :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.