Skip to main content

Gęsta zupa z bobem, ziemniakami, koperkiem i groszkiem cukrowym

*  *  *

Groszek cukrowy, bób, świeży koperek, fasolka szparagowa, ogórki małosolne, młode ziemniaki i schłodzona maślanka. Łapię się na tym, że kupuję to w kółko Macieju! Ale nic mi tak nie smakuję, jak najprostsze potrawy – szczególnie o tej porze roku. Dzisiejsza zupa jest trochę takim połączeniem letnich produktów z których teraz najlepiej korzystać.

Skład:

(przepis na 4-5 osób)

1 włoszczyzna + 2 liście laurowe + 4-5 ziarenek ziela angielskiego + 5-6 ziarenek pieprzu

ok. 300 g ugotowanego bobu

1 pęczek koperku

ok. 500 g młodych ziemniaków (najlepiej drobne)

1 łyżka posiekanej papryki chili (ja użyłam Piri-piri)

4-5 łyżek śmietany 18 %

garść groszku cukrowego

2 łyżki soku z cytryny

oliwa z oliwek

sól morska i świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

  1. Włoszczyznę dokładnie myjemy, obieramy i umieszczamy w garnku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy wodą (do przykrycia) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1 godziny.
  2. W żeliwnym garnku podgrzewam oliwę z solą i papryką chili (tutaj możemy również dodać ząbek czosnku, będzie pięknie pachnieć :)) Dodaję umyte ziemniaki (nie obieram) podsmażam ok. 8-10 minut (na tym etapie możemy dorzucić ulubione przyprawy, np. suszony tymianek, oregano lub majeranek). Gdy ziemniaki są już obsmażone, zalewam je odcedzonym wywarem z warzyw. Dodaję ugotowany bób i gotuję na małym ogniu przez 10-12 minut. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Śmietanę przelewam do chochli, dodaję kilka łyżek wywaru, mieszam i przelewam z powrotem do zupy (czynność tę powtarzam w zależności od ilości dodania śmietany). Na końcu dodaje obrany groszek i posiekany koperek. Podaję na ciepło!

Komentarz: Do zupy polecam również dodać zielone szparagi lub fasolkę szparagową!

Zupę podaję z cukrowym groszkiem i dużą ilością posiekanego koperku.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

22 Odpowiedzi do “Gęsta zupa z bobem, ziemniakami, koperkiem i groszkiem cukrowym”

    • Anito bardzo się cieszę, bo naprawdę jest super! U nas właśnie po raz kolejny będzie, bo wszystkim domownikom bardzo zasmakowała :-) Trzyma kciuki, jak by co to pisz, będę instruować :-))

  1. Na pewno wyjdzie pięknie ? ja twoje przepisy to praktycznie z zamkniętymi oczami robię ? i zawsze wychodzą!

  2. Jak czyta się przepis na tą zupę i ogląda zdjęcia od razu czuć zapach i smak zupy. Zapowiada się nowa zupa w mojej kuchni :)
    Pozdrawiam :)

  3. Ale fany przepis, uwielbiam zupy sezonowe. Prosze o wicej haha
    Milego dnia Zosiu.

  4. Zupa wygląda przepysznie! Zamierzam ją zrobić :) Czy dobrze widzę że na zdjęciu widać w niej kawałek szparaga??? Zastanawiam się czy będzie ok jeśli zamiast groszku dam trochę fasolki szparagowej?

  5. Zosiu, mam małe ziemniaki, ale mimo to zastanawiam sie czy 10min obsmażania a potem 10 gotowania rzeczywiście spowoduje, że będą już miękkie? Czy to nie za mało czasu?

    • Agnieszko, wszystko zależy od gatunku ziemniaków. Ja raz próbowałam z takimi małymi (pakowane w folię, 500 g) i już 15 min obsmażania wystarczyło. Kolejnym razem przygotowywałam z takich większych i po prostu musiałam dłużej gotować – ważne, żeby się nie rozpadły w trakcie gotowania. Pozdrawiam ciepło!

  6. Chciałam zameldować- zupa zrobiona i zjedzona:-) Dodalam jeszcze jajko na twardo. Mniam mniam

    • Suuuuuper! Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu?Pozdrawiam ciepło???

  7. Zosiu, zrobiłam tę zupę wczoraj na obiad. Trochę przesadziłam z chilli ale i tak było pyyyyyycha :-)

    • Paulino, dzięki za wiadomość! Ja za pierwszym razem też przesadziłam z chili :-))) Ale jakoś nikomu nie przeszkadzało :-) Uściski!

  8. Jedzac bob w zupie nie przeszkadza nikomu ze jest ze skóra. Dzis bede probowala zrobicbte zupe

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.