Skład:
2 filety z piersi kurczaka, bez skóry i kości
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 cebule
150 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę papryki chili
sól i pieprz
podajemy z ryżem lub makaronem
A oto jak to zrobić:
1. Cebulę kroimy w cienkie talarki, a pierś z kurczaka na kawłki o wielkości 2 cm. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy aż uzyska brązowy kolor. Kawałki kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą i dodajemy do smażonej cebuli. Smażymy ok. 4-5 min.
2. Patelnię odstawiamy z ognia i ostrożnie nalewamy śmietanę. Dodajemy pokrojone chili oraz czerwoną paprykę w proszku. Mieszamy zawartość i według własnego uznania możemy doprawić pieprzem i solą. Danie podajemy z gorącym ryżem lub makaronem.
bardzo smakowicie wygląda ! uwielbiam dania z filetem z kurczaka. W weekend przepis na pewno zagości w moim domu ! Pozdrowienia dla Was dziewczyny !
Bardzo dziękujemy!
Zosia & Kasia
Zastanawiałam się co zrobić dzisiaj na obiad…teraz już wiem!! dziękuje:)
lubię takie szybkie danka! wygląda pysznie, zdjęcia jak zwykle profesjonalne
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopopolsku.blogspot.com
Na pewno dobre ale tez kaloryczne (smietana 30%) !
Dziewczyny jesteście super w tym co robicie, zarówno Zosia, jak i Kasia – pochwalam i podziwiam!!! stroje są takie subtelne a kuchnia prosta i pachnąca… Zdradźcie chociaż co wy robicie, że po takich biesiadach macie jeszcze takie piękne figury…?!
podpisuje sie pod pytaniem :))))))))
Ach jaka głodna się zrobiłam, OLA ale przecież zawsze można śmietanę 30% zanienić na jogurt grecki na przykład i po sprawie kalorii.
takze lubie dania z filetem z kurczaka, a do tego takie, ktore robi sie szybko :)
Świetny, szybki i smaczny przepis Zosiu!!
Z pewnością do wypróbowania ;-)
ps. miłego weekendu!
Dziękuję za komentarz!
.. i również życzę udanego weekendu!
Zosia
;)
szukam czegoś na kolację imieninową i na pewno będzie to jeden z ostatnich przepisów :-)
Oj piekielnie kuszące! Piekielnie pyszne!
Robię podobnie ;) Z tym, że zamiast papryki dodaję szczyptę gałki muszkatołowej. Spróbuję też z papryką!
takie proste, a jednak ma w sobie to „coś” co kusi żeby biec do sklepu, szybko przygotować i zjeść:)
No i bardzo smacznie wygląda, pewnie równie dobrze smakuje:)
Dziś piekłam ciastka owsiane, choć bez malin- wyszły pyszne!
Dziękuję za codzienne inspiracje,
pozdrawiam.
Karolina
Droga Zosiu,
Ze względu na pracę jestem obecnie w Stanach i musze przyznać, że jedzenie tutaj jest średnie. Uwielbiam kuchnię orientalną i umiem ją gotować, ale ile można :) Twój blog inspiruje mnie bardzo i dzieki Tobie mam wiele pomyslów i moje jedznie codzienne jest urozmaicone. Mieszkałam też długo w Szewcji i było mi bardzo ciężko, a dzieki Twojemu blogowi cieszyłam sie na własnoręcznie zrobiony obiad. Dlatego chciałabym Ci powiedzieć, że bardzo mi do tej pory pomogłaś!
Dziękuję że prowadzisz ten blog.
pozdrawmiam, eM
pamiętajmy tylko o tym ,. że kurczaki sa faszerowane chemią
Zosiu czy myślisz, że naprawdę można tu śmietanę zastąpić jogurtem greckim ? wyjdzie z tego wtedy coś ? :) Nie wiem czy ryzykowac..
w weekend zrobiłam i powiem,że całkiem smaczne (chociaż ta cała cebula na początku trochę mnie zniechęcała..). danie zrobiłam dokładnie wg przepisu i w ogóle nie było pikantne (to tak dla martwiących się o ostrość). za to baaardzo sycące (śmietanka swoje robi). moja koleżanka dorzuciła do tego zielony groszek i też całkiem fajnie smakowało.
Proste a zarazem ładnie wyglądające i na pewno pyszne ;)
Pozdrawiam serdecznie;)
Przepis super, zrobiłam wczoraj na obiado-kolację, w praktycznie 25 min wszystko było gotowe. PRZEPYSZNE !!! bardzo dziękuję za super pomysł :).
p.s. Zosiu, często korzystam z przepisów, które zamieszczasz i zawsze się udają :)
Ten kurczak jest fantastyczny! Wczoraj zrobilam go po raz pierwszy i moj maz nie mogl wyjsc z zachwytu. Nowy dodatek do mojej listy ulubionych potraw. Dzieki Zosiu :)
Wypróbowane i rzeczywiście jest tak ekspresowy, jak w tytule :-) !
wygląda przepysznie;)
dla ilu osób jest przeznaczone to danie?
pozdrawiam
Gusia
wypróbowałam i polecam!!! pyszne, szybkie i łatwe do przyrządzenia!!! :)
Powiem, że nawet dobry ten kurczak. Troszeczkę za ostry. Ale to może mi się sypnęło za dużo tej papryki. Łatwy w przyrządzeniu. Super!
Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje :-)
Do wypróbowania!
Ale martwi mnie jedno..Czy mój „osobisty przyszły ślubny” to zje :(
ZOSIU POMÓŻ!!! Ja już nie wiem co ja mam gotować żeby cokolwiek zjadł. Mięsa nie uważa, z warzyw też nie wszystko zje..Ryby-to tylko jakieś mrożone płaty a’la „filet”.
Może znasz jakiś czarodziejski przepis dla „dużego niejadka” bo inaczej będę ślubowała wieszakowi :(
Gratuluję bloga:) jeśli mój narzeczony twierdzi że Twoje przepisy są super to znaczy że tak jest-choć ja już wiedziałam to od dawna:) wchodzę ma bloga codziennie Pozdrawiam!!!
robiłam to danie kilka razy jest przepyszne;)
zamiast papryki chilli dodawałam zwykłą paprykę też smaczne wychodzi;) Mojemu bratu bardzo smakowało że kilka razy prosił mnie żebym zrobiła jeszcze tego kurczaka;) Zośka twoje przepisy są idealne dla studentów;)
dzięki~~!!!
Śledzę Twój blog już od jakiegoś czasu. Wypróbowałam kilka przepisów a dziś zdecydowałam się na tego ekspresowego kurczaka. Rewelacja! Zosiu, inspirujesz mnie i motywujesz do rozwijania swoich talentów w kuchni :) W końcu tak niewiele trzeba a takie fajne rzeczy z tego wychodzą. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :)
Pycha! Szybkie, proste- REWELACJA! :)
polecam wymiane patelni, uszkodzonna warstwa teflonowa (a na tak wyglada ta na zdjeciu) moze byc rakotworcza. najlepsze powloki to ceramiczne.
już drugi raz wypróbowałam ten przepis- jest niesamowity! Prosty, szybki, pyszny- zdecydowanie polecam! :) Pozdrawiam Zosiu i życzę mnóstwa zdrowia dla Ciebie i dzidziusia :)
właśnie zrobiłam, pychota ! i ja i rodzice się zajadaliśmy !
ZAPRASZAM!
wczoraj wypróbowałam ten przepis, dosłownie REWELACJA! z braku laku zamiast papryczki chili dodałam zwykłą czerwoną i było przepyszne. Dziękujemy za takie pyszne, a zarazem proste przepisy! staję się regularną czytelniczką bloga :) Pozdrawiam serdecznie :)
bardzo się cieszę, że smakowało! ;-)
Z pozdrowieniami,
Zosia
Moim zdaniem czerwona cebula sprawdza się w tym przypadku dużo lepiej niż biała. W tej wersji też zarażam tym przepisem wszystkich znajomych, bo warto. Pozdrawiam.
Zosiu, czy zamiast śmietanki mogę dodać mascarpone?
Witam zrobilam takiego kurczaka ale niestety nie mialam ostrej papryki a tu gdzie mieszkam nie latwo taka dostac wiec dodalam zwyklej co niestety nie bylo dobrym pomyslem zrobilo sie bardzo mdle ale pojechalam do sklepu i kupilam sos chili w sloiczku dodalam naprawde odrobine bo jest bardzo ostry ale teraz to danie jest poprostu wysmienite dziekuje za pomysl chociaz troszke musialam go zmienic :)
zrobilam,pycha!!!!tylko bez chili,bo inaczej dzieci by nie zjadly :-) Pozdrawiam
wspaniale! dziękuję za wiadomość i pozdrawiam gorąco!
Pingback:Jestem fanką Ridge’a! | DanceWithTheCamera
Przepis rewelacyjny! Mój mąż był zachwycony, powiedział, że najlepsze co ostatnio jadł ;) zamiast śmietanki dalam jogurt naturalny – wyszło idealnie!