Na talerzu prawdziwy dyniowy comfort food. Smak jesieni, którego nie może zabraknąć w Waszej kuchni. Podsmażony czosnek z szałwią i orzechami do tego pieczona dynia z posmakiem wędzonej papryki, kremowa ricotta i chrupiąca bagietka. Napiszcie w kometarzach, jaki jest Wasz przepis na jesienne comfort food?
Skład:
(przepis na 2-3 porcje)
1/2 dyni piżmowej
250 g ricotty
150 g śmietany kwaśnej 18%
garść orzechów włoskich
1 łyżka wędzonej papryki
4-6 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
2 łyżki suszonej szałwii
szczypta płatków chili
do podania: bagietka pszenna
A oto jak to zrobić:
1. Dynię dokładnie myjemy (nie trzeba obierać ze skórki) i kroimy w kostkę. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą z oliwek, wędzoną papryką i solą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 220 C i pieczemy przez 30 min.
2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy do zarumienienia plastry czosnku, szałwię i posiekane orzechy włoskie. Odsączoną ricottę łączymy ze śmietaną i rozkładamy na talerzu. Następnie dodajemy upieczoną dynię, a całość posypujemy smażonym czosnkiem z orzechami i resztką oliwy. Przed podaniem posypujemy płatkami chili i solą morską.
Super pomysł na dynię, Zosiu! Mam wszystkie składniki: jutro robię.
Pozdrawiam ciepło jesiennie
Marta
Marto, trzymam kciuki! Daj w wolnej chwili znać, czy Ci smakowało :)
Było pyszne. To połączenie orzechów, czosnku, ciepłej oliwy, dyni i ricotty: hmmm… W sobotę znowu zrobię:-)
Wspaniale! Jak miła wiadomość na zwieńczenie dnia✨
Zosiu, wygląda obłędnie! Kiedy robisz następnym razem? Chętnie wpadnę 😀
Pięknie wygląda 😊a jakieś inne ziółko ? Szałwii brak
Pozdrawiam cieplutko
Elu, szałwia jest dość kluczowa – doda niesamowitego aromatu. A spróbuj chociaż z suszoną :)
Ile użyć czosnku?
Kasiu, ilość ząbków czosnku jest dowolna – tak jak lubisz.. :)
Dzień dobry czy to danie podaje się na ciepło czy na zimno?
pozdrawiam Małgosia
Dzień dobry
mam pytanie czy to danie podajemy na ciepło czy można podać na zimno/
Małgorzato, jak masz ochotę :) na zimno również doskonale smakuje :)
uściski!