Domowe frytki. Całe moje dzieciństwo. Nie było dnia, żebyśmy wspólnie z moim bratem prosili Mamę o przyrządzenie ich na obiad. Ociekające olejem z dużą ilością sera. Kto by w tym wieku martwił się czy to zdrowo!
Każdy dom ma swoją receptę na ten przysmak. Niektórzy mrożą tuż przed smażeniem, bo podobno w ziemniaku wzrasta ilość cukru i frytki stają się bardziej słodkie. Inni blanszują, czyli obrane i pokrojone frytki wrzucają do wrzącej wody, osuszają i smażą. Są Ci którzy smażą po dwa razy, najpierw w niższej temperaturze żeby później zbrązowiały w wyższej. A jakie są Wasze domowe sposoby?
Skład:
ziemniaki
dużo oleju rzepakowego
świeżo starty parmezan lub mozzarella
otarta skórka z limonki lub cytryny
świeża pietruszka lub kolendra
posiekana papryczka chili
sól morska
do podania: ketchup Pudliszki
A oto jak to zrobić:
1. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cienki słupki / paski. Olej rozgrzewamy w dużym garnku i zanurzamy pokrojone ziemniaki. Ważne żeby były przykryte w całości olejem. Im więcej oleju tym mniejsza szansa, że ziemniaki się posklejają. Usmażone frytki ostrożnie przekładamy na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Odsączamy z tłuszczu i przekładamy na talerz. Solimy i posypujemy otartą skórką z limonki, świeżo startym parmezanem lub kawałkami mozzarelli. Możemy również dorzucić listki świeżej pietruszki i posiekaną papryczkę chili.
Ojej jakie to musi byc dobre:). Porcję poproszę!!! Domowe frytki:)):-D
Aleś się rozkręciła Zośka :) codziennie nowe posty
Mam nadzieję ze mocno Gdynia nie ucierpiała z powodu ostatnich ulew i wiatrów. Dziękuję Ci za wspaniałe przepisy, za inspirację i za miłe dla oka zdjęcia :)
Pozdrawiam:))
Kocham frytki! Ale jestem zdecydowanie zbyt leniwa na to by robić domowe ;)
Pochwała prostoty :)
wg mnie sekretem dobrych frytek jest przede wszystkim typ ziemniaka. Do frytek stosuję typ B np. odmiany gala. Grunt to nie kroić za cienko (wchłaniają za duzo tłuszczu) ani za grubo. No i dobry olej, a nie śmiecie z biedry. Może i są inne tajniki, ale ja sie trzymam ww. 3 zasad i zawsze wychodzą frytaski – palce lizać ! ;)
Ja ser dodaje w kawałkach jeszcze do oleju i są pyszne.
do oleju? najpierw frytki i potem gdy smażenie będzie się miało ku końcowi to wrzucasz ser? A nie pali Ci się olej i nie śmierdzi?
pod koniec dodaje ser do oleju, nie śmierdzi, nie pali się a są pyszne. fajnie poklejone. chyba jutro zrobie frytyyyy:)
Jaki super jest ten pomysl!! Zosia, super by bylo jakbys zrobila post o forografii jedzenia, jak robic dobre zdjecia jedzenia??? Ale o tym juz pisalam wczesniej, wiec nie bede Cie meczyc:))) Pozdrawiam z Grecji:))
Wiem! Znalazlam trop, dlaczego Twoje zdjecia sa ostatnio w troche innym stylu…. To przez podroz do Holandii. To tam musialas widziec mistrzow barokowych martwych natur z kregu Niderlandow! Czy dobrze mysle??? Wystarczy wgooglowac dla przykladu Clesz Heda, i juz od razu widac podobienstwo:)))) Daj koniecznie znac, czy ja mam racje???? Bardzo mnie to ciekawi:))) A swoja droga, moze to pomysl na serie zdjec zainspirowanych tym wlasnie malarstwem, ale z dosc doslownymi cytatami…
Bardzo mi miło, że zdjęcia Ci się podobają :) To dla mnie ogromna motywacja :)
Pozdrawiam!
Zosia
A mnie bardziej podobały się wcześniejsze zdjęcia, bo kocham Zosiu Twoją kuchnię. Jest jasna, świetnie zaprojektowana i jest moim marzeniem :)
Pozdrawiam z deszczowego Wrocławia! :)
Ale bym zjadła takie cudowne frytki! :D
Nie wpadłabym na takie dodatki do frytek. Dawniej wrzucałam do dużej ilości oleju. Teraz wrzucam pokrojone już ziemniaki do wrzącej, osolonej wody, gotuję ok. 5 minut, odcedzam, polewam odrobiną oleju, mieszam i wysypuję na papier do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika, póki nie są złote. Lubię jeść różnie: bez dodatków, albo z ketchupem, albo majonezem, a ostatnio z majonezem wymieszanym z gotowym sosem do sajgonek, który jest słodkawo-ostry.
Pozdrawiam.
Frytki? A ja mam zamiar sie przygotowywac do lata…! Wygladaja genialnie, wiec bede musiala sprobowac. A tymczasem zapraszam do mnie na cos lzejszego.
http://www.allnnothing.com
Nigdy nie jadłam jeszcze frytek z serem! – a mam ćwierć wieku;). Narobiłaś mi smaka Zosiu! Tylko ten ketchup razi po oczach – musiałaś dokładnie wpisać jego nazwę? Inny nie może być? Czy to post sponsorowany? Piękne zdjęcia, artystyczne.
Ostatnio jak nigdy doceniam ziemniaki ;)
Szczególnie pieczone i smażone! Sa niesamowite w smaku :) planowałam wypróbować przepis Nigelli na frytki z rozmarynem,wiec Twój bedzie na liście na drugim miejscu !
http://www.oligatorka.blogspot.com
a ja powiem tylko MNIAM! ;))
http://artdebridge.blogspot.com
Frytki kocham ponad wszystko :D
Przyznam się jednak, że z serem w życiu nie jadłam, zatem wszystko przede mną :)
Frytki z serem są przepyszne!! Koniecznie wypróbuj!
Pozdrawiam ciepło. Zosia
Nawet zwykłe frytki u Ciebie wyglądają jak jakieś ekstra danie :)
Pyszne te frytki <3
http://www.wenus-lifestyle.pl
A jeśli chodzi o jęz. angielski- „Food isn’t exciting without people”. Przecież ,, food” to rzeczownik, a nie czasownik!!! Żywność/jedzenie nie jest ekscytujące bez ludzi???
Chyba, że chciałaś napisać, że do swoich potraw dodajesz ludzkie zwłoki.
Chętnie napisałabym na insta, ale nie mam konta, żeby skomentować.
Polecam ketchup Heinz, znacznie smaczniejszy i zdrowszy od Pudliszek:)
Jeszcze zdrowszy Pudliszki dla dzieci :) i ma więcej pomidorów na 100g ketchupu niż Heinz. Ale oba godne polecenia, zwłaszcza że ketchupy, wbrew temu co może się wydawać, są jednymi z zdrowszych dodatków do jedzenia (ale tylko te dobre jakościowo oczywiście). Nabrałam ochoty na frytki :D
Zosiu, skradłaś moje serce tym przepisem!
Uwielbiam frytki – szczególnie domowe!
Powiedz mi tylko, czy masz jakiś sposób na to, żeby w domu tak bardzo nie śmierdziało olejem podczas ich przyrządzania? Może to znależy od garnka?
P.s. W środę robię do pracy ciasto urodzinowe z Twojego przepisu (jeszcze tylko nie zdecydowałam czy cytrynowe z lukrem czy jogurtowy placek z gruszkami). Trzymaj kciuki. :-)
Otwieram wszystkie okna na 10 minut przed smazeniem i oczywiscie po + dobry okap z wyciagiem.
P.S. Trzymam mocno kciuki za Twoje wypieki! Na pewno sie uda!
Dobrej nocy!
Zosia
Proste i szybkie danie super pomysł na obiad dla dzieci, polecam także http://myspacemyworld.blog.pl/
wyglądają pysznie. zainspirowały mnie, ale pewnie zrobię w piecu, żeby nie miały tyle tłuszczu.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Polecam domowe frytki posypać tartym serem feta! Na Bałkanach, a szczególnie w Macedonii jest to popularne danie.
Pokrojone ziemiaki moczę w wodzie z cukrem, ok 2 łyżki cukru na 1l wody. Ładnie się wtedy rumienią, lekko przechodzą słodkim smakiem, który w połączeniu z solą na gotowej frytce jest genialny… hmmm :) i najczęściej wybieram czerwone ziemniaki