W przerwie pomiędzy świątecznymi wypiekami chciałabym Wam pokazać wyjątkowo prosty do wykonania przepis na domową tortillę. To z czym ją podacie to już od Waszej wyobraźni zależy. Ja ją uwielbiam z domowym hummusem, prażoną ciecierzycą i sokiem z cytryny!
Skład:
(przepis na 6-8 sztuk)
1,5 szklanki mąki
50 g świeżego szpinaku
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka kminu rzymskiego
A oto jak to zrobić:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski. Ciepłe mleko miksujemy w blenderze z liśćmi szpinaku, następnie przelewamy do mąki. Dodajemy kmin rzymski i zagniatamy ciasto przez kilka minut do otrzymania jednolitej masy (możemy dosypać mąki, jeżeli uznamy, że ciasto jest zbyt kleiste). Ciasto owijamy w folię i umieszczamy do lodówki.
- Na lekko oprószonej stolnicy lub blacie kuchennym formujemy z ciasta niewielkie kulki. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki (możemy przyłożyć talerz i wykroić idealne placki). Tak przygotowany placek przypiekamy na rozgrzanej patelni – bez tłuszczu – po 30 sekund z każdej strony. Tortille podajemy na ciepło!
Komentarz: Tortille podałam z hummusem – przepis niebawem ukaże się na blogu. Ugotowaną ciecierzycę podprażyłam na suchej patelni ze szczyptą mielonego chili.
Na lekko oprószonej stolnicy lub blacie kuchennym formujemy z ciasta niewielkie kulki. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki (możemy przyłożyć talerz i wykroić idealne placki). Tak przygotowany placek przypiekamy na rozgrzanej patelni – bez tłuszczu – po 30 sekund z każdej strony.
drewniana łyżeczka i talerz – czary z drewna // talerz – spiek ceramiczny // len – H&M home
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Super przepis ! :) uwielbiam twoja strone Zosiu! :* całuski z Mazur
:* uściski! Dziękuję za odwiedziny:))
Jak długo Tortille powinny być w lodówce? Jak długo można je przechowywać? Ile Tortille wychodzi z tych proporcji?
Kusisz Zosiu ;)
Wygląda świetnie :D
Zastanawia mnie tylko, dlaczego należy podawać na ciepło (było to podkreślone wykrzyknikiem)? Wiadomo, że większość rzeczy najlepiej smakuje na ciepło (sama jem ciepłe rzeczy na śniadanie, obiad, kolacje a często również na podwieczorek), ale chętnie zabrałabym taką tortillę na uczelnię w formie drugiego śniadania.
Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Moje tortille najlepsze były właśnie na ciepło. Przede wszystkim one generalnie są twarde i nie dają się zwijać, a gdy wystygną, dosyć trudno je ugryźć ;) Ale są PRZEPYSZNE i naprawdę warto je zrobić. I koniecznie z hummusem, jak proponuje Zosia :D
Witam, czy można użyć mleka roślinnego?
Myślisz, że zamiast zwykłej mąki można użyć kukurydzianej?
Pycha danie, nawet mojej wybrednej córce przypadł do gustu. Pozdrawiam
Suuuper! To największa pochwała :-)))