Skip to main content

Dlaczego tak bardzo kochamy świąteczne pierogi czyli moja ulubiona wersja kruchych i maślanych z prawdziwkami i gałką muszkatołową

*    *    *

   Nastrój świąteczny w naszej rodzinie zaczyna się udzielać już na parę tygodni przed samym świętem Bożego Narodzenia. Początkowo, celebrowanie okresu przedświątecznego, rozpoczynamy od wspólnych rozmów dotyczących potraw świątecznych. To niezwykle przyjemne i osobiste chwile, bo angażujemy się wszyscy – i to dzięki wspólnym przygotowaniom, możemy poczuć w Święta ową bliskość. Żeby tradycji stało się zadość, królują wigilijne potrawy jak również i te, oprawione drobnymi autorskimi modyfikacjami. Nasz region – Kaszuby – obfitujący w mieszankę lasów iglastych i liściastych sprawia, że już na przełomie jesieni, możemy zebrać różnorodne odmiany szlachetnych grzybów, które później, dzięki ustalonej obróbce wypełnią farsz wigilijnych pierogów. Rodzajów pierogów jest kilka – maleńkie uszka, lepione z pszennego ciasta makaronowego (są również bezglutenowe dla członków rodziny, nietolerujących glutenu), drożdżowe i kruche maślane, pieczone. Do tych ostatnich dodaję do farszu mieloną wołowinę. Doprawiam świeżo startą gałką muszkatołową, która w charakterystyczny sposób ożywia smak mięsa. Dzięki mieszance nut sosnowych, kwiatowych i rozgrzewająco pieprzowych, gałka muszkatołowa doskonale podkreśla smak grzybów leśnych. Powszechnie uważa się, że jej smak dobrze wpływa na potrawy tłuste. Wiele XIX – wiecznych tradycyjnych przepisów wigilijnych, przewidywało właśnie doprawienie potraw gałką lub kwiatem muszkatołowym.

Skład:

(przepis na 8-10 sztuk)

ciasto na pierożki:

1 żółtko

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

farsz:

6-8 świeżych prawdziwków (w przypadku suszonych: garść zalewamy wrzątkiem na ok. 30 minut przed gotowaniem)

ok. 60 dag mielonej wołowiny (może być również mieszanko wołowo – wieprzowa)

2 cebule

1 pęczek pietruszki

4 ząbki czosnku

1/2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej KAMIS (może być świeży korzeń – wówczas zetrzyjmy na tarce)

1 łyżka suszonego oregano (może być więcej)

sól morska / świeżo zmielony pieprz

do smażenia: masło

A oto jak to zrobić:

  1. Aby zrobić pierożki: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko, szczyptę soli i wodę. Zdecydowanymi ruchami zagniatamy ciasto i odkładamy na min. 30 minut do lodówki.
  2. Aby przygotować farsz: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie pokrojone kawałki grzybów. Gdy nabiorą brązowej skórki przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy, aż zbrązowieje. Całość doprawiamy mieloną gałką muszkatołową, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę.
  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi (rada: polecam zwilżyć wodą brzegi wyciętego ciasta, lepiej będą się lepić). Paszteciki pieczemy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół). Najlepiej smakują na ciepło z masłem lub w towarzystwie barszczu wigilijnego.

Aby przygotować farsz do pierożków : na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie pokrojone kawałki grzybów. Gdy nabiorą brązowej skórki przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy, aż zbrązowieje. Całość doprawiamy mieloną gałką muszkatołową, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę.

Lekko schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi (rada: polecam zwilżyć wodą brzegi wyciętego ciasta, lepiej będą się lepić).

Paszteciki pieczemy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół).

Najlepiej smakują na ciepło z masłem lub w towarzystwie barszczu wigilijnego.

Jeżeli lubicie konkursy (a myślę, że raczej gdyż kilkakrotnie przekonałam się o tym organizując je na blogu :)) to w imieniu organizatora KAMIS zapraszam Was do wzięcia udziału w kulinarnym konkursie.

Zadanie ogólne: Pokaż jak wygląda #DokładnieTakiSmak Twoich świąt z Kamis. Dodaj zdjęcie potrawy na Instagramie, która oddaje smak Twoich świąt, napisz jaki jest Twój sposób/magiczny składnik by uzyskać #DokładnieTakiSmak!

Do zdjęcia należy dodać #DokładnieTakiSmak oraz oznaczyć @Kamis. Na zdjęciu musi się znaleźć opakowanie przypraw Kamis (tutaj szczegóły).

Start: 18 listopada,
Zakończenie: 29 grudnia = 6 tygodni konkursu.
Nagrody: 18 nagród I stopnia (zestaw przypraw + karty podarunkowe do DUKA o wartości 200 zł) – 3 na tydzień, 42 nagrody II stopnia (zapas przypraw – 7 na tydzień) – wszystkie wysyłane po zakończeniu konkursu.
*   *   *
 Trzymam kciuki i życzę powodzenia!

25 Odpowiedzi do “Dlaczego tak bardzo kochamy świąteczne pierogi czyli moja ulubiona wersja kruchych i maślanych z prawdziwkami i gałką muszkatołową”

  1. Tak bardzo czekalam na Twoje pierwsze swiateczne wpisy! Ale klimat-dziękuję Ci za niego🤗

  2. Zosiu,

    jak zwykle zdjęcia i przepis cudowny, mam pytanie jakiej marki jest zastawa?

    • Karola dziękuję za odwiedziny :-))) A w kwestii porcelany to tzw. Biała Maria, Rosenthal-a :) Pozdrawiam gorąco!

    • Droga Zosiu, pozwole sobie zwrocic uwage na nieprawidlowosc okreslenia tzw biala Maria. Po niemiecku forma nosi nazwe Maria weiss, co w jezyku polskim, znaczy Maria bez ornamentu. Jako biala okresla sie porcelane po 2. wypaleniu, bez kolorowego ornamentu. A biala Maria po niemiecku, to weisse Maria, a nie Maria weiss. Tak jak w kuchnennych przepisach produkcja porcelany wymaga wyjatkowej dokladnosci, rowniez w stosowaniu prawidlowej terminologii.

    • U mnie tak samo. Na wigilijnym stole pojawiają się tylko postne potrawy. Ale przepis zachęcający, pierożki można zajadać w dni świąteczne. Pozdrawiam!:-)

    • Gosiu to propozycja świąteczna – polecam na pierwszy lub drugi dzień świąt :) Pozdrawiam ciepło!

  3. Na Kaszubach można jeszcze zbierać grzyby😲😅, czy wpis robiłaś z wyprzedzeniem w okresie październikowych zbiorów?

    • Justyno, grzyby faktycznie zbieraliśmy na koniec października :) Teraz już niestety pierwsze przymrozki! Pozdrawiam ciepło!

  4. Przepyszne muszą być, wypróbuje je, ale na Sylwestra. W Wigilię jednak mieso odpuszczam. Nie dlatego, bo tak trzeba, tylko przez caly rok jadamy mięso, więc w Wigilię „objadam” się pysznym rybami i pierogami z grzybami, suszona śliwka, makiem – moja teściowa to królowa pierogów 😉
    Pozdrawiam serdecznie
    Tatiana

    • Na Sylwestra doskonały pomysł – na drugi dzień świąt również :) Uściski!

  5. Chyba najbardziej lubię z kapusta i/lub grzybami, ale w sumie to każde mi pasują . Ja jestem kluskowa🙃 mogę tylko kluski i pierogi i wszystko podobne😊

  6. Zosiu, jak tylko poazałam mojej Mamie to odrazu zdecydowalysmy sie na Twoja wersje! A zatem wiekszosx przepisow bedzie z Twojej strony!

    Dziekujemy Ci!!! Wszystkiego dobrego dla Ciebie i malenstwa!

  7. U mnie do barszczu zawsze jest klasyka (pierogi z kapustą i grzybami – nie wyobrażam sobie inaczej 🙈), ale twoje pierożki wyglądają mega pyszne i coś czuje, że w tym roku też zawitają na naszym stole. Ciasto robię zawsze bez dodatku jajka – jest wtedy takie mięciutkie :) Buziaki

  8. Właśnie robie, ale gdzie się podziało oregano? Do farszu podczas smażenia? :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.