Skład:
(przepis na 4 osoby)
ok. 500 g dyni (obrana i pokrojona w kostkę)
4 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
1 cebula
1 puszka ugotowanej cieciorki
1 łyżka przyprawy Garam Masala
1/2 łyżeczki mielonego imbiru / 1/2 łyżeczki kuminu / 1 łyżeczka pieprzu
garść zielonej fasolki szparagowej
1 pierś z kurczaka (podwójna)
do podania: garść świeżych liści kolendry / 1/2 limonki
Przepis na kaszę pęczak:
ok. 300 g kaszy pęczak
garść posiekanej natki pietruszki
3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku + 2 łyżki masła
sól morska
A oto jak to zrobić:
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy, aż będzie złocisty. Następnie dodajemy kawałki dyni, kawałki fasolki szparagową, odsączoną ciecierzycę i mleko kokosowe. Mieszamy i doprawiamy solą wg uznania. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem przez 10-12 minut. Przed podaniem dodajemy świeżą kolendrę, wyciśnięty sok z limonki. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak (przepis poniżej).
- Aby przygotować kaszę pęczak: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy posiekaną cebulkę aż zbrązowieje, dodajemy kaszę i mieszamy. Następnie zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą morską.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy, aż będzie złocisty. Następnie dodajemy kawałki dyni, kawałki fasolki szparagową, odsączoną ciecierzycę i mleko kokosowe. Całość doprawiamy solą wg uznania. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem przez 10-12 minut.
Przed podaniem dodajemy świeżą kolendrę, wyciśnięty sok z limonki. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak (przepis w procedurze powyżej).
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie.
Zosieńko kochana, gdzieś mi już mignął ten przepis na instastory i czekałam na niego! Jest super! Czekam też na relację z Grecji! Serdeczności!
?❤️
Takie curry u mnie raz w tygodniu to mus;-) Jadamy z kaszą gryczana niepaloną, pęczakiem lub ryżem. Mniam!
Pozdrawiam ciepło z południa PL,
Marta:-)
Marta dzięki za wiadomość! / ślę gorące pozdrowienia z wysp greckich!
Zosiu, wygląda wspaniale :) Musi być pyszne :) Pozdrawiam ciepło!
Przepis jest kapitalny. Właśnie wybieram się na bazarek w poszukiwaniu świeżych i pysznych warzyw na curry. Zosiu masz niesamowity talent nie tylko do przyrządzania świetnych potraw, ale pięknego pokazywania ich na blogu.
♥♥♥
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
Idealne połączenie, dużo warzyw, mięso, kasza, każdy będzie zadowolony :) Pogoda nie rozpieszcza, więc przepis się przyda ;)
:-)
Świetny przepis! Idealny na jesienne chłody. Mam tyko pytanie o rodzaj dyni, której użyłaś: czy piżmowa lub hokaido będzie okej? Pozdrawiam :)
Czy to żeliwna patelnia? Bardzo fajna!
Pycha:), zrobiłam w weekend:), jeszcze dla podbicia smaku dodałam łyżeczkę czerwonej pasty curry i cóż dużo mówić..Mąż wylizywał talerz;)…
❤️❤️❤️
Nie wyszło zbyt smaczne. Kolor sosu jakiś nieapetycznie szarawy. Przepis na kaszę to chyba przepis na risotto, kasza pęczak nie ugotuje się w 10 minut. Wody też stanowczo za mało do tej ilości kaszy. Pierwszy raz zawiodłam na przepisie z tej strony.