Skip to main content

Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego? Chrupiące rogaliki z tymiankiem, bazylią i kozim serem.

… niestety krótki ich żywot i nieprędko trafiają na stół. Nie sposób ich ukryć przed żarłokami w kątach kuchni, bo zapach nieziemski. Głównie służą, jako dodatek do zup, kremów i sałat. Możemy również podawać z deską ulubionych serów i w towarzystwie dipów.

  Jeżeli suszony tymianek nie jest Waszym faworytem, możemy go zastąpić suszoną szałwią, oregano lub rozmarynem. Z miętą i majerankiem jeszcze nie próbowałam, ale droga wolna! Pesto i oliwki są również pożądane. 

Skład:

250 g gotowego ciasta francuskiego (słonego)

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

100 g miękkiego masła

kilka plasterków koziego sera

garść świeżej bazylii

1 żółtko

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie koła o średnicy ok. 24 cm i kroimy na 8 części. W małej miseczce ucieramy masło z czosnkiem i tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy małą ilość masła czosnkowego na każdym trójkącie. Dodajemy listek bazylii i kawałek koziego sera. Ostrożnie zawijamy ciasto, zaczynając od szerszego brzegu.

2. Gotowe rożki układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni C przez 10-12 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.

 

A może do rogalików, dip z bakłażanów?

https://www.makecookingeasier.pl/przekaski/dip-z-baklazanow/

 

 

58 Odpowiedzi do “Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego? Chrupiące rogaliki z tymiankiem, bazylią i kozim serem.”

  1. Vivat ciasto francuskie-zawsze mam zapas w lodówce. W zależności od nastroju (słodko/słono/ostro) nadziewam odpowiednim farszem i w kilkanaście minut gotowe „coś pysznego” dla niespodziewanych gości:)

  2. Chyba podskoczę dziś do Lidla po produkty i odstresuję się przy robieniu tej przekąski. Właśnie zakuwam do certyfikatu z angielskiego, jestem podminowana i potrzebuję relaksu!!!! ;)

  3. Ciasto francuskie ma wiele zastosowań, ale w tej formie jeszcze nie robiłam. Jeżeli chodzi o żółtko odkąd go wyeliminowałam ciasto pięknie wyrasta i nie przypieka się na ciemny kolor. Spróbuj Zosiu następnym razem zamiast żółtka spryskać ciasto zwykłą wodą. Ciasto będzie leprze, zobaczysz:)

    • Dzięki za komentarz. No właśnie przeczytałam gdzieś w poradnikach kulinarnych, że dla lepszego wyrośnięcia ciasta, warto spryskać wodą. Widzę, że się to potwierdza :) Pozdrawiam!

  4. Zosiu!
    Twoje przepisy sa rewelacyjne, ale pewnie sama dobrze o tym wiesz próbując swoich potraw:) wiele pomysłów wykorzystuje w swojej kuchni, prawie kazdy trafia w moje gusta smakowe. Poki co, jedynie tosty z cukinia mi nie wyszly ( wciagaja za duzo tluszczu i robia sie niesmaczne), natomiast hitem staly sie placuszki z cukini:) dzis wyprobuje truskawkowy smoothie na deser, a makaron z tunczykiem i cukinia przyrzadze jutro na obiad, gdyz jest prosty w przygotowaniu, a i po skladniki nie musze sie nigdzie wybierac gdyz sa nieodlacznym zapasem w mojej „spizarni”:)
    Ale przejde do rzeczy! Pisze w sprawie ” logistycznej”, a mianowicie chodzi mi o niewygodne poruszanie sie po waszym blogu. Za kazdym razem jak chce wrocic do ktoregos z przepisow, musze przerzucac strony w jego poszukiwaniu, co kosztuje mnie sporo czasu. O wiele prosciej byloby umiescic na marginesie odnosniki z tytulem kazdego przepisu, a wtedy korzystalo by sie z sekcji ” cooking” o wiele sprawniej:) batrdzo prosze o przemyslenie tej kwestii: Let’s make cooking easier indeed:P

    • bardzo cie Zosiu przepraszam za nieuwage!!! dopiero teraz zauwazylam, ze odnosniki znajduje sie na stronie! Albo dodalyscie je niedawno, albo jestem kompletna niezdara, ze tego nie zauwazylam, heh:) pozdrawiam i pukam sie w czolo, milego dnia!!

  5. Zosia, chociaż ciasto francuskie nie należy do najmniej kalorycznych- jest trochę tłuste;-( to i tak uwielbiam! Ten przepis na pewno wypróbuję:-)
    Podziwiam Twój zapał w tym blogu, tyle przepisów, ładne zdjęcia i jeszcze pomagasz Kasi jako fotograf. Chociaż Kasia na pewno też wkłada w blog dużo pracy, Ty masz jej na pewno o wiele więcej, jeszcze praca i nauka, naprawdę podziwam:-)
    Zosia, czy masz w zanadrzu jakiś przepis z soją, bobem, cieciorką albo soczewicą? Czytałam ostatnio, że to bardzo wartościowe i zdrowe produkty, trochę z kuchni wegetariańskiej ale czemu nie? Taka lżejsza odmiana na lato:-)
    pozdrawiam!

  6. Dziewczyny a macie jakiś złoty środek aby ciasto się nie kleiło. Kiedy tylko lekko się nagrzeję po wyjęciu z lodówki od dłoni, klei się strasznie :( nie radzę sobie wtedy i rogaliki wychodzą byle jakie :(

  7. fantastyczne te rogaliki! A Ty wyglądasz jak zwykle bosko.

    Muszę spróbować kiedyś się zmierzyć z takimi rogalikami

  8. Super. Również często mam ciasto francuskie w lodówce i wyczyniam z nim różne-różności. Twój przepis na pewno wypróbuję, bo uwielbiam słono-czosnkowe smaki, w dodatku z kozim serem.
    Ślicznie wyglądasz!

  9. super :) podziwiam Twoją pasję :D mi by się nie chciało, a nawet nie miałabym pewnie czasu żeby tak wyśmienicie gotować :)

  10. cześć kochana!
    powtarzam pytanie. Co może być zamiast koziego sera?
    Odpowiedz proszę! ;**

  11. ZOSIU!
    Czy polecasz któreś ze szpilek, które reklamujesz po lewej stronie??? Plsiku o odpowiedź, bo są całkiem niezłe, ale nei wiem na które się zdecydować.

  12. bo wszystkie Zośki to fajne babki :) wszystkie Twoje przepisy wyglądają naprawdę smakowicie na fotkach, przetestuje dzisiaj ten na rogaliki :)

  13. właśnie się objadam rogalikami :) niemiałam sera koziego, więc użyłam tzw. sera typu bałkańskiego. Wyszły smaczne, aczkolwiek niebawem spróbuję zrobić z kozim. jedyny minus moich rogalików – 2 się rozkleiły i wyszły trójkątne placuszki :) ale i tak pycha. dziękuje!

    ps. to juz 5 przepis, który robię wg Twoich wskazówek. dziękuje :)

  14. Witaj Zosiu,
    Tak bardzo spodobał mi się ten pomysł, że wczoraj podałam je moim gościom. Wyszły przepyszne! Jedynie do masła czosnkowego dodałam troszkę natki i całość dodatkowo posypałam płatkami chilli i oregano. Goście stwierdzili tylko, że nie ma co oszczędzać na ziołach, bo serek jest intensywny :) ale na pewno było pysznie!

  15. JA też zrobiłam dzisiaj :) trochę zmieniłam, zamiast tymianku zioła prowansalskie i bazylia i serek feta w środek, koziego nie dostałam..wyszły super..tylko piekłam je nie 10-12 minut tylko 20.
    Wyszły bardzo dobre.
    Lubię Twój blog Zosiu,pozdrawiam :)

  16. Zosiu, wielkie dzięki za rewelacyjny przepis i kapitalnego bloga będącego jedną wielką kulinarną inspiracją!

    W prawdzie u mnie sesja w pełni i nie mam zbyt wiele czasu, ale te rogaliki nie mogły czekać :) szybkie, proste i przepyszne. Podałam jako dodatek do kremu brokułowego i znajomi zdecydowanie żądają więcej :)
    W poniedziałek dostaną Twoje Gazpacho myślę, że też wyjdzie pyszne :)

    Pozdrawiam gorąco :)

  17. Ja dodalam dodatkowo do kazdego rogalika odrobine rozdrobnionych orzechow wloskich i odrobine miodu. Pycha! :)

  18. Hey Zosiu,

    Wlasnie dzisiaj, doslownie przed chwila na obiad przygotowalam rogaliki wedlug twojego przepisu i byly … miamussssssssssssiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeee:)Podalam je z dipem baklazanowym,ktory tez byl przesmaczny no i do tego salatka:)
    Tak wiec Kochana Zosiu wielkie dzieki za tak fajnego i ciekawego bloga!:)Pozdrowionka:)

    Ania

  19. I co do tych rogalików to dla mnie są za tłuste. Albo za dużo masła dodałam… bo i ciasto francuskie jest tłuste i to masełko…no tak czy siak Ukochany jadł aż mu się uszy trzęsły ;)

  20. PY-CHO-TA!!
    Zrobilam na sobotnim grillu , sa przepyszne. Oczywiscie kozi ser ma dosc specyficzny smak ale rogaliki warte grzechu.! Pyszne rowniez następnego dnia na sniadanie!:) uwielbiam !

  21. Kurczę właśnie wyjęłam je z piekarnika i wyszły hmm „zakalcowe” ? … :( wszystko wypłynęło, może powodem jest to, że dałam mozzarellę zamiast sera koziego ? :(
    Ale nie podaję się ! Zrobię jeszcze raz z kozim serem ! :)

  22. O matko!!!! Rogaliki sa przepyszne!!!
    Wyciagnelam je przed chwila z piekarnika i czekam na meza, ktory za chwile wroci z pracy.Mam nadzieje, ze niespodzianka mu zasmakuje :)
    Zrobilam kilka rogalikow tez ze startymi pieczarkami i cebulka na ostro. Wszystko wyszlo PYCHOTKA. Uwielbiam takie przekaski.
    Dodaje Twoj blog do ulubionych i bede tu czesto zagladac :D

  23. Zosiu / Dziewczyny,
    ile – tak średnio- sztuk rogalików wychodzi z podanej ilości składników?
    Boję się, czy nie wyjdzie ich zbyt mało, tym bardziej, że przepysznie wyglądają:D

  24. Droga Zosiu, czy wiesz może, jak przyrządzić samemu w domu taki sos, jak podają w Sphinxie do Shoarmy? Chodzi mi o sos, który nazywają majonezowym (nie czosnkowy i nie ostry). Próbowałam sama, ale mi nie wychodzi.
    PS. Ładna i fajna strona, mam w planach wypróbować przepis na pierożki z kurkami.

  25. Zdecydowanie bardziej lubię te wykwintne wariacje na temat ciasta francuskiego. Ser, szpinak, suszone pomidory… Słodkie już mi się przejadły ;-)

  26. Zosiu to mój pierwszy zrobiony twój przepis jest świetny. robiłam je juz dwa razy i za drugim razem udało mi sie nawet uformować piekne rogaliki.

  27. pokazałam ten przepis kucharce i zrobiła według przepisu i nie polecam tego robić.Mi to nie smakuje.Naomi

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.