* * *
Jeżeli lubisz zupy, które nie do końca wyglądają wykwitnie ale są pożywne i jednocześnie lekkie, to ta propozycja może być dla Ciebie. Aby móc ją przygotować od ręki, potrzeba pasty miso, którą można kupić w większości supermarketów (warto wybrać tą o najlepszym składzie). Wspomnianą pastę trochę traktuję, jak domową wegetę i nie muszę dodatkowo gotować bulionów. To zupa całoroczna – doskonale nadadzą się do niej nowalijki, jak i pozostałe warzywa, całoroczne. Zwyczajna, ciepła i łatwa w przygotowaniu. Bardzo lubię takie jedzenie, bo działa kojąco i rozgrzewająco.
Skład:
(przepis dla 3-4 osób)
1 puszka cieciorki
1 cebula
1 główka czosnku w łupinach
garść świeżego szpinaku
1 cukinia
1 koper włoski
kilka gałązek tymianku
1,5 łyżki pasty miso
1 feta
1 łyżka miodu
ok. 1 litr wody
do smażenia: olej do smażenia
A oto jak to zrobić:
- Czosnek i cebulę pozostawiamy w łupinie i kroimy w poprzek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy czosnek, cebulę, tymianek i cieciorkę. Gdy smaki się przenikną, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i kawałki kopru włoskiego. Mieszamy i po kilku minutach zalewamy wodą wymieszaną z pastą miso. Dodajemy świeży szpinak i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Zupę podajemy na ciepło z pieczoną fetą.
- Aby przygotować pieczoną fetę: do naczynia żaroodpornego umieszczamy fetę, skrapiamy oliwą, dodajemy miód oraz świeży tymianek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 12-15 minut.
sweterek – MLE collection | naczynie żaroodporne – Le Creuset
Ależ ona wygląda bardzo dobrze!A wnosząc po składnikach jest również pyszna.
PS.Lubię jak w zupie pływa tyle dobra😊
Hahaha to się cieszę, bo ja też lubię takie struktury 🤍👋😅
Zosia, szalejesz! :D Każdy z ostatnich przepisów czymś mnie zaintrygował, a to np. cukinia do lasange, a to teraz pasta miso i pieczona feta… Oby tak dalej, z chęcią korzystam :D Może się zbłaźnię, ale mam pytanie – co daje upieczenie fety? Czy gdybym jej nie zapiekła, ale taką zwyczajną połączyła z tą marynatą z miodu, oliwy i tymianku, to zupa straci na smaku? Pozdrawiam 😊
Podłączam się do pytania Agaty :)
Nie jestem Zosią ale wg mnie feta traci swój intensywny słony smak, łagodnieje, struktura sera też się zmienia. Są fajne przepisy na pieczoną fetę np z figami.
O i mam pomysł na śniadanie:-) dziękuję
Aniu, wspaniały pomysł z myślą o śniadaniu!
Poranne uściski!
Droga Zosiu,
świetny pomysł na pożywną zupę. Też przygotowuję szybkie zupy z pastą miso na lunch np. z nudlami, wędzonym tofu, szpinakiem, sezamem i cebulką. Dziękuję za kolejną inspirację♥️
Pozdrawiam słonecznie z południa PL☀️
Marta
Marto😇👩❤️💋👩🍀🌸
Zosiu, uwielbiam takie jednogarnkowe posiłki, zwłaszcza, gdy jednocześnie rozgrzeją.
Niestety nie po drodze mi tymi cudnymi strączkami: jak cieciorka, soczewica, fasolki, czy grochy.
Czy mogę cieciorkę zastąpić ryżem, kaszą?
Może czymś jeszcze dalej od węglowodanów? :)
Pozdrawiam serdecznie!
Jako miłośnicza zup koniecznie muszę wypróbować. Zapowiada się naprawdę pysznie.
Dziękuję za inspirację! Miłego weekendu. :)
Kasiu🌸☀️ .. i wzajemnie! Duuuużo ☀️👌
Bardzo lubię takie kreatywne pomysły na zupy, niby proste składniki, a jednak coś oryginalnego. Będę próbować. :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Thanks for the info, it will help me improve my skills. https://happy.seobookmarking.club/story/play-sikkim-lottery/