Ogórki gruntowe, groszek cukrowy, cukinia, koperek, olej lniany, pieczony czosnek i maślanka, ale tylko z dobrego źródła. Ohh rany, jak to smakuje – nawet w czasie letniej burzy. Nie trzeba czekać do upałów. Zapraszam Was na ten ogórkowy przepis, chodźcie!
Skład:
ok. 15 ogórków gruntownych
1 główka czosnku
400 g jogurtu greckiego (min. 10 % tłuszczu)
ok. 700 ml maślanki (najlepiej ze Strzałkowa)
1/2 cukinii
1 pęczek koperku
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka przyprawy Za’atar
do podania: olej lniany lub oliwa z oliwek, garść świeżego groszku cukrowego
A oto jak to zrobić:
1. Główkę czosnku nacinamy u nasady i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopni C. Obrane ogórki i cukinię ścieramy na tarce na grubym oczku. Miąższ odsączamy z soku i przekładamy do garnka. Dodajemy maślankę, jogurt grecki, upieczone i zgniecione ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość doprawiamy solą. Schładzamy w lodówce. Podajemy z odrobiną oleju lnianego i ze świeżym groszkiem.
Maślanka z dobrego źródła? Bardziej przedmiotowo o krowie nie można. Przykro.
🤦♀️
Wspaniały przepis na szybki obiad. Dziękuję :)
Chłodnik to schłodzona zupa której bazą jest rosół drobiowy lub bulion warzywny, zakwaszana śmietaną kefirem lub maślanką. Tu widzę surowe warzywa zalane maślanką, nie mogę się doszukać w przepisie etapów przygotowania samej zupy,czy zostały pominięte?
Bo to jest raczej polska wersja tzatziki niz chlodnik per se
Lubię Pani przepisy ale czy to chłodnik? Hm.. wygląda trochę jak tzatziki..
Czyli to są ogórki z dodatkami wymieszane z maślanką?
Niezbyt wyszukany przepis…. każdy ma prawo nazywać swoje danie jak chce, ale chłodnik to to nie jest.
Wydawało się dziwne chlodnik z ogórka ale rzeczywiście znalazłam wiele przepisów między innymi u Rozkosznego .Może zanim się skrytykuje warto zobaczyć czy rzeczywiście jest taka potrawa.
💖🙏😂