Skip to main content

Gdy nie chce mi się gotować. Makaron z grillowanym łososiem z brukselką i parmezanem

IMG_0865

***

Ten makaron jest doskonałą propozycją na dni, kiedy nie za bardzo nam się cokolwiek chce. Nie wymaga zbyt wiele krojenia, a to zawsze plus. No i znienawidzona brukselka występuję w nowej, lepszej odsłonie. Polecam!

IMG_0829Skład:

ok. 400 g makaronu (użyłam kukurydziano-ryżowego, dostępny np. tutaj)

płat łososia (najlepiej bałtyckiego)

garść brukselki

5-6 suszonych pomidorów w zalewie

3-4 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej papryczki chili

świeżo zmielony pieprz i sól morska

garść świeżej bazylii

oliwa z oliwek

do podania: tarty parmezan
IMG_0855

A oto jak to zrobić:

1.  Umytą i oczyszczoną brukselkę gotujemy w garnku z wrzącą i osoloną wodą, nie więcej niż 8-10 minut.

2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy delikatnie czosnek i papryczkę chili, dodajemy płat łososia i obsmażamy z dwóch stron pod przykryciem ( ja najczęściej jednak piekę w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C, opcja: grill, przez max. 10 minut). Następnie dodajemy ugotowaną brukselkę i pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy doprawiając solą, świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Podajemy na ciepło z tartym parmezanem i świeżą bazylią.

IMG_0858

Poprzednie propozycje z tego cyklu: 1. Szybki makaron który sam się robi! 2. Pieczona polędwica z dorsza 3. Pieczony łosoś z miodem i rozmarynem

* * *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

18 Odpowiedzi do “Gdy nie chce mi się gotować. Makaron z grillowanym łososiem z brukselką i parmezanem”

  1. Ojojoj! Cykl „Gdy nie chce mi się gotować” chyba staje się moim ulubionym! Brukselkę akurat uwielbiam, ale w tej kompozycji prezentuje się zupełnie inaczej. Serdeczności w Dniu Kobiet dla Ciebie i Córci!

    • Anito ja również dołączam się do uścisków w Dniu Kobiet i cieszę się, że cykl przypadł Ci do gustu:-)

    • Madziu dzięki za wiadomość! Ja też tak ostatnio mam, chociaż wszyscy przestrzegają przed łososiem norweskim, bo dużo antybiotyków ma.. więc przeszłam na bałtycki. Ciekawa jestem czy też spotkałaś się z takimi opiniami?

    • Zgadza sie z tym norweskim (hodowlany=antybiotyki) – jednak trzeba uważać, bo sprzedawcy sie wycwanili i zaczęli podpisywać go „atlantycki”.
      Łosoś bałtycki generalnie jest ok, jednak należy uważać przy małych dzieciach i kobietach w ciąży (duzo rtęci).
      Najzdrowszy jest łosoś z Alaski i Kanady (pacyficzny).

  2. Zosiu widzę, że coraz częściej dodajesz wpisy :-) Nawet nie wiesz jak się cieszę – zaglądam tu co dzień od 6 lat! :D

  3. Skąd czerpiesz te pomysły – jestem pod wrażeniem! Ilekroć tu zaglądam zawsze wiem co będę jadła. Tak trzymaj :-)))

    • Aneto, szczerze: ze wszystkiego! Z rozmów, z otoczenia, wyjazdów, książek, z wszystkiego i wszystkich którzy mnie otaczają :-) Uściski i dziękuję z całego serca za odwiedziny :*

  4. Nie ma Daily Food Diary :-( a my czytelniczki zawsze bardzo na to czekamy!!!!!

  5. Zosiu,
    przepis jest naprawdę świetny! A mogę wiedzieć skąd są te talerze?

    Pozdrawiam,
    Marta

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.