Skład:
2 gruszki
4 łyżki konfitury z żurawin
2 łyżki cukru
ok. 1.5 litra wody
ser pleśniowy typu Roquefort
A oto jak to zrobić:
1. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut.
2. Ugotowane połówki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy do środka konfitur z żurawin i przykrywamy startym serem pleśniowym. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy ok. 5-8 minut, aż ser się stopi. Podajemy z gorącym pieczywem i masłem czosnkowym.
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki.
Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka.
Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut.
Ugotowane połówki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy do środka konfitur z żurawin …
… i przykrywamy startym serem pleśniowym.
Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy ok. 5-8 minut, aż ser się stopi.
Podajemy z gorącym pieczywem!
no aż jestem ciekawa jak to smakuje :)
dla mnie to wymarzone połączenie smaków :)
ser uwielbiam , więc na pewno wypróbuję !!!
musi być pyszne
jestem za, ale ten ser pleśniowy?? jak bym robiła to danie to podarowałabym sobie ser to słodkiego dania:) pozdrawiam z zimnego Torunia:)
Gruszka i ser pleśniowy to idealne połączenie! Bez niego to zwyczajny, zbyt słodki deser. Z nim – luksusowe, zachwycające danie. Naprawdę polecam spróbować – nawet (a może szczególnie tym), którzy do serów z pleśnią nie są przekonani. To fajny sposób na pierwszą degustację.
E tam, całkiem fajne połączenie. Jadam bardziej udziwnione, a jakże smaczne. Sałatkę z czerwonej cebuli i arbuza z przepisu Nigelli. Połączenie wydaje się niedorzeczne, ale jest pyszne! Albo sałatka z winogron, fasoli i majonezu z czosnkiem (znaleziona w necie). Wszyscy się tym zajadają – rodzina i znajomi :)
czerwona cebula i arbuz? wow :)
Polecam :) Podałabym tu dokładny przepis, ale w google wystarczy wpisać „Nigella arbuz cebula” i pojawia się mnóstwo stron z tą sałatką ;) Jak widać, dosyć popularna jest :)
Ser pleśniowy, tak jak dziewczyny wyżej napisały, to klasyczny dodatek do gruszki:) Pojawia się nie tylko w przepisach ale też na desce serów (ser pleśniowy, gruszka, winogrona..:))
Do jakiej wysokości należy zalać wrzątkiem?
Zosiu, czy do Świąt dojdą jeszcze do sklepu te naczynia na tarte i duże kubki, które się tak szybko sprzedały:)?
pozdrawiam.
Też jestem ciekawa smaku:)Zosiu czy mogłaby powiedzieć z jakiej firmy jest talerz ten z kropeczkami;)
Wygląda smacznie!:)
Zosiu, święta za pasem, ale zaraz tak szybko jak minął święta, tak szybko przyjdzie SESJA. Kiedy ów czas nadejdzie nie ma się pratycznie czasu na gotowanie, a czasem nawet na samo jedzenie. Więc moja prośba, aby na Twoim blogu pojawiły się jakieś nieskomplikowane, ekspresowe przepisy:)
Pozdrawiam
Wesołych świąt! :)
jadłam to kiedyś, bez sera to nie to samo, z serem pleśniowym rewelacja :) od tamtego jednego razu już wiem że ser pleśniowy i gruszka to idealne połączenie.
Nie znoszę sera pleśniowego, ale reszta wygląda smakowicie ;-) Wypróbuję ten przepis i jeszcze ten na pierniczki :D
Pozdrawiam
Dziewczyny, przekazuje przepis na herbatke swiateczna :-) do zwyklej herbaty dodajemy sok malinowy, gozdziki i plasterki pomaranczy. Pychotka! ;-)
I rum ;).
o, wersji z rumem nie znalam, brzmi ciekawie :)
Świetny pomysł z rumem :D
Najlepiej jeszcze z rumem pomarańczowym (mam nadzieję, że nie potraktujecie tego jako spamu:))
http://ziolowyzakatek.com.pl/2011/12/rum-drink/
Ostatnio robiłam (ale to jest żaden przepis tak naprawdę) i do herbatki jest pierwsza klasa! Możecie też sobie zrobić indyjski chai:
http://ziolowyzakatek.com.pl/2010/12/chai/
Przepraszam ,że tak się rozpisałam ,ale herbatki po prostu uwielbiam, mam kilkanaście rodzajów i dla mnie to herbata a nie ambrozja są napojem bogów!:)
Miłych przygotowań świątecznych:)
dzieki za linki :)
bardzo ładne zdjęcia ;]
a przystawka naprawdę smakowita. bardzo klasyczna i wykwintna, pomimo swej prostoty.
Kiedy będą duże kubki w sklepie ZOSIU. ODPOWIEDZ.
Już są ZAPRASZAM )
wow! wyglada super! uwielbiam ser plesniowy pod kazda postacia!
p.s. przepiekne zdjecia Zosiu!!!
swietnie wyglada, mysle, ze swietnie tez smakuje, wczoraj zrobilam krewetki z limonkami, byly pyszne, tyle, ze gdy je smazylam dodalam bialego wina i wyszedl pyszny sos, pozdrawiam
Muszę tego spróbować, bo uwielbiam sery pleśniowe. Niestety jako jedyna w rodzinie i z tego względu muszę je trzymać w zamkniętych pudełkach w lodówce, bo nie każdy lubi ich zapach! :p
ps: Urocza jest ta mała tarka, gdzie można taką kupić??
Czy konfitury z żurawiny można czymś zastąpic? Np wiśniowym dżemem?
Jeszcze nie próbowałam z innymi konfiturami.. żurawiny w połączeniu z serem pleśniowym to raczej tzw. niezastąpiony klasyk ):)
Z dżemem porzeczkowym smakuje równie intrygująco :)
POLECAM! :)
ooooo całkiem dobre połączenie! dzięki!
Zosia
Zrobię dzisiaj gruszki właśnie z konfiturą wiśniową i zobaczymy jak będzie smakować ;) Pozdrawiam.
Jednak postawiłabym na inną konfiturę ;p Zbyt słodkie wyszły.
Zapytam jeszcze raz…
Zosiu dlaczego Twoje przepisy na wyświetlają się już na stronie makelifeeasier?
Witam.. przepis kulinarne nadal się wyświetlają na stronie makelifeeasier.pl, niemniej jednak na wszystkie aktualne przepisy kulinarne zapraszam na makecookingeasier.pl!
Tu również mam propozycję :)
Dzięki „rozdzieleniu” blogów, blog Zosi zyskał autonomię i nie stanowi pożywki dla brukowców („Kasia Tusk….”), ale troszkę (!) utrudnił szybkie poruszanie się pomiędzy „life’em a cooking’iem” .
Może dobrym rozwiązaniem byłoby umieszczenie linków do Waszych blogów na str. glównej, np. w zakładkach. Dzisiaj pomyślałam też, że taka informacja mogłaby znajdować się przy słowach o Was, przy zdj. ?
Pzdr.A.
nigdy nie wpadlabym na pomysl, zeby takie skladniki laczyc :)
Zosiu, kiedy pojawią się kolejne przepisy świąteczne :) ?? Bardzo chciałabym zobaczyć takie receptury w twoim wykonaniu, a póki co były tylko pierniczki :(
Czas ucieka ! :)
Już jutro zapraszam na piernik na maślance! :)
Bardzo ciekawa przystawka,na pewno w najbliższym czasie wypróbuję ;)
Pozdrawiam.
Wczoraj wieczorem wypróbowałam przepis i wszyscy znajomi byli bardzo zadowoleni. Zresztą jak tylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie strzał w 10tkę!
Prosto, szybko i pysznie – tak jak każdy lubi!:)
Fantastyczny przepis! czego żywym dowodem mój tata, który nie je gruszek, a powiedział, że wspaniałe:)
That’s an invnetvie answer to an interesting question
Zosiu, strasznie ciężko szuka się przepisów.. :/ nie dałoby rady ich jakoś posegregować, pospisywać. Jest ich coraz więcej i jak czegoś szukam muszę kilkanaście stron przeglądać a nie mam za szybkiego internetu.. :/
Byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Pingback:Zaczarowane pory roku na polskich blogach kulinarnych | SlowDizajn.pl
Ja wykorzystałam borówki ze słoiczka do gruszek, jest to moje ulubione połączenie gruszki, sera i borówek jakie znam! Ale na pewno z innym nadzieniem jest też pysznie, przepis genialny, w ustach się rozpływa!
przepis świetny, koniecznie wypróbuje,
a francuski w biznesie:
http://francaisdesaffaires360.blogspot.com/
Kocham te gruszki!