Skip to main content

Co proponuję na wieczór sylwestrowy?

IMG_1877

Na taką okazję jaką jest wieczór sylwestrowy najczęściej piekę tarty (przepis tutu i tu). Są łatwe w wykonaniu, można je przygotować na kilka godzin przed przyjściem gości i praktycznie dodać wszystko na co ma się tylko ochotę lub na co lodówka w danej chwili pozwala. Tarty możemy podawać na ciepło i zimno. Jeżeli chcemy podejść do ,,sprawy” trochę ambitniej to polecam Drożdżowy wieniec – cytując jedną z Czytelniczek: Zosiu ten wieniec praktycznie sam się robi! Szkoda tylko, że tak szybko znika! Jeżeli mamy ochotę ugotować duży gar jednej potrawy to polecam chili z kurczaka, tajska zupa lub ekspresowe chili (stary przepis, ale jeden z moich ulubionych).

Dzisiaj chciałabym Wam również zaprezentować wytrawne bułeczki, które są autorstwa Elizy ze wspaniałego bloga White Plate. Tak się w nich zakochałam, że piekę je już trzeci raz! Tym razem z gruszką, cebulą i serem pleśniowym. Do nich polecam dwie pasty – z jarmużu i pomidorów. Obie z dodatkiem pieczonego czosnku. O słodkich deserach na chwilę zapominam – ale tylko w tę noc :-)

IMG_1895

Bułeczki z cebulą, gruszką i serem pleśniowym

Skład:

(przepis na 8 małych bułeczek)

15 g świeżych drożdży

400 g mąki pszennej chlebowej

150 ml wody

50 g serka wiejskiego lub śmietany

2 łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

na wierzch:

1 gruszka

kilka plastrów sera pleśniowych

gałązki świeżego tymianku

do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

IMG_1906

A oto jak to zrobić:

  1. Drożdże zasypujemy cukrem, a kiedy się rozpuszczą łączymy z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Ciasto dzielimy na 6-8 części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Z kulek formujemy placuszki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu placuszków rozkładamy plastry sera pleśniowego, cebuli i gruszki. Dodajemy gałązki tymianku. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy 20 minut w 200 stopniach C.

Przepis na bułeczki pochodzi z książki pt. ,,O chlebie” Elizy Mórawskiej, autorki wspaniałego bloga White Plate

IMG_1795IMG_1818

IMG_1802

Czerwona pasta z pieczonym czosnkiem, pomidorami i fasolą

Skład:

2 pomidory

1 puszka czerwonej fasoli

2 -3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka chili pepperoncini

5-6 ząbków czosnku

gałązka świeżego tymianku

sól morska

A oto jak to zrobić:

  1. Pomidory z tymiankiem i czosnek w łupinach kładziemy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 8-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną. Pomidory i czosnek bez łupin umieszczamy w blenderze – dodajemy oliwę z oliwek, chili, fasolę i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy świeżym tymiankiem. Pastę podajemy z ciepłym pieczywem lub podpieczonymi nachosami (nachosy posypuję tartym serem i umieszczam w piekarniku w 180 stopniach C na 6-8 minut).

IMG_1902

IMG_1878

Zielona pasta z jarmużu z pieczonym czosnkiem

Skład:

ok. 500 g świeżego jarmużu

1 szklanka mieszanki orzechów (włoskie, brazylijskie, nerkowce, pinii, etc.)

1/4 szklanki oliwy z oliwek

sól morska

6-8 ząbków czosnku

1/2 soku z cytryny

A oto jak to zrobić:

  1. Orzechy prażymy na patelni aż zbrązowieją. Czosnek w łupinach umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 8-10 minut. Jarmuż dokładnie myjemy i odrywamy listki – gałązki usuwamy, gdyż nadają gorzkiego smaku. Liście jarmużu, uprażone orzechy, pieczony czosnek, sól morską i sok z cytryny umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładką masę. Pastę podajemy z ciepłym pieczywem.

IMG_1848

IMG_1914

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Jeżeli chcielibyście się podzielić Waszymi ulubionymi potrawami na tę okazję, to piszcie w komentarzach. Czekam na nie z przyjemnością :-)

31 Odpowiedzi do “Co proponuję na wieczór sylwestrowy?”

  1. Dzięki za przepisy sylwestrowe :) jeszcze zdążę z nich coś uszykowac dla moich gości :)

  2. Zosiu, czy możemy zamienić mąkę pszenną na jakąś inną, np. orkiszową lub żytnią?

  3. A czy mozna zastapic suche drozdze tymi w proszku..? Czy tez potrzebne bedzie 15g..?

  4. Zosiu! Świetne propozycje na sylwestrowe menu! U mnie od lat kilku króluje sushi, najczęściej domowej roboty. Ilość kawałków zależy od liczby gości; dwa lata temu w Londynie zrobiliśmy w dwójkę 200 kawałków dla całej ekipy;-) Z uwagi na dostępność super świeżych dodatków kolacja była super;-)
    Pozdrawiam serdecznie z południa PL,
    Marta:-)

    • Marto! Dzięki za wiadomość i odwiedziny! Sushi to też świetna sprawa – szczególnie jak się wspólnie przygotowuje :-)

  5. Czy mozna wiedzieć co to za zastawa? Jestem w trakcie poszukiwań.. Z góry dziekuje za odpowiedz.

    • Doroto z IKEA – polecam, bo koszt nie duży ;-) Pozdrawiam ciepło i dziękuję Ci za odwiedziny!

  6. Kochana Zosiu,
    jakiego sera pleśniowego użyłaś akurat do tych bułeczek? Widzę, że wygląda pięknie – stąd pytanie :)

  7. Czy rzeczywiście drożdże rozpuszczą się pod wpływem samego cukru? Do drożdżowego robiłam zawsze zaczyn, ale dodawałam wody, stąd moje pytanie :)

  8. Zosiu, Twoja strona w nowej wersji jest po prostu CUDOWNA; niesamowicie intuicyjna, klasyczna, jak wszystko, co z Tobą kojarzę:-)

    Podarowałam Twoją książkę mojej siostrze mieszkającej stale w Londynie, jest zachwycona. Dziękuję!

    Dużo słońca w sercu na każdy dzień Nowego Roku:-)
    Pozdrawiam serdecznie z mroźnego południa PL,
    Marta:-)

    • Marto nawet nie wiesz jaką przyjemność mi zrobiłaś swoją wiadomością! Cieszę się, że książką trafiła do Twojej siostry – to dla mnie zaszczyt :* Całusy noworoczne!

  9. Witaj Zosiu;)
    Czy serek wiejski oznacza twarożek czy raczej serek kanapkowy. Jeśli zastąpić go śmietaną to słodką czy kwaśną? Ratuj;)
    Życzę Ci szalonej zabawy dziś i cudownego Roku 2016;)
    Magda

    • Magdo – twarożek i śmietana kwaśna też mogą być :-) Ściskam noworocznie!

  10. Zosiu właśnie zabieram się za bułeczki i czerwoną pastę :) Dzięki za przepis! Szczęśliwego Nowego Roku! :) Udanej sylwestrowej zabawy! :) :*

    • Iwono dziękuję za wiadomość i również życzę szczęśliwego Nowego Roku! :*

  11. Gosiu. Bułeczki piekłam już kilka razy, bardzo smakują mojej rodzinie. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i pasują do wielu potraw. Bardzo dziękuję Ci za ten przepis :-) Mobilizuje się i będę próbowała kolejnych wypieków z Twojej strony :-)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.