Na taką okazję jaką jest wieczór sylwestrowy najczęściej piekę tarty (przepis tu, tu i tu). Są łatwe w wykonaniu, można je przygotować na kilka godzin przed przyjściem gości i praktycznie dodać wszystko na co ma się tylko ochotę lub na co lodówka w danej chwili pozwala. Tarty możemy podawać na ciepło i zimno. Jeżeli chcemy podejść do ,,sprawy” trochę ambitniej to polecam Drożdżowy wieniec – cytując jedną z Czytelniczek: Zosiu ten wieniec praktycznie sam się robi! Szkoda tylko, że tak szybko znika! Jeżeli mamy ochotę ugotować duży gar jednej potrawy to polecam chili z kurczaka, tajska zupa lub ekspresowe chili (stary przepis, ale jeden z moich ulubionych).
Dzisiaj chciałabym Wam również zaprezentować wytrawne bułeczki, które są autorstwa Elizy ze wspaniałego bloga White Plate. Tak się w nich zakochałam, że piekę je już trzeci raz! Tym razem z gruszką, cebulą i serem pleśniowym. Do nich polecam dwie pasty – z jarmużu i pomidorów. Obie z dodatkiem pieczonego czosnku. O słodkich deserach na chwilę zapominam – ale tylko w tę noc :-)
Bułeczki z cebulą, gruszką i serem pleśniowym
Skład:
(przepis na 8 małych bułeczek)
15 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej chlebowej
150 ml wody
50 g serka wiejskiego lub śmietany
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
na wierzch:
1 gruszka
kilka plastrów sera pleśniowych
gałązki świeżego tymianku
do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
A oto jak to zrobić:
- Drożdże zasypujemy cukrem, a kiedy się rozpuszczą łączymy z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy na 6-8 części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Z kulek formujemy placuszki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu placuszków rozkładamy plastry sera pleśniowego, cebuli i gruszki. Dodajemy gałązki tymianku. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy 20 minut w 200 stopniach C.
Przepis na bułeczki pochodzi z książki pt. ,,O chlebie” Elizy Mórawskiej, autorki wspaniałego bloga White Plate
Czerwona pasta z pieczonym czosnkiem, pomidorami i fasolą
Skład:
2 pomidory
1 puszka czerwonej fasoli
2 -3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka chili pepperoncini
5-6 ząbków czosnku
gałązka świeżego tymianku
sól morska
A oto jak to zrobić:
- Pomidory z tymiankiem i czosnek w łupinach kładziemy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 8-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną. Pomidory i czosnek bez łupin umieszczamy w blenderze – dodajemy oliwę z oliwek, chili, fasolę i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy świeżym tymiankiem. Pastę podajemy z ciepłym pieczywem lub podpieczonymi nachosami (nachosy posypuję tartym serem i umieszczam w piekarniku w 180 stopniach C na 6-8 minut).
Zielona pasta z jarmużu z pieczonym czosnkiem
Skład:
ok. 500 g świeżego jarmużu
1 szklanka mieszanki orzechów (włoskie, brazylijskie, nerkowce, pinii, etc.)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól morska
6-8 ząbków czosnku
1/2 soku z cytryny
A oto jak to zrobić:
- Orzechy prażymy na patelni aż zbrązowieją. Czosnek w łupinach umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 8-10 minut. Jarmuż dokładnie myjemy i odrywamy listki – gałązki usuwamy, gdyż nadają gorzkiego smaku. Liście jarmużu, uprażone orzechy, pieczony czosnek, sól morską i sok z cytryny umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładką masę. Pastę podajemy z ciepłym pieczywem.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Jeżeli chcielibyście się podzielić Waszymi ulubionymi potrawami na tę okazję, to piszcie w komentarzach. Czekam na nie z przyjemnością :-)
Dzięki za przepisy sylwestrowe :) jeszcze zdążę z nich coś uszykowac dla moich gości :)
Zosiu, czy możemy zamienić mąkę pszenną na jakąś inną, np. orkiszową lub żytnią?
A czy mozna zastapic suche drozdze tymi w proszku..? Czy tez potrzebne bedzie 15g..?
Suche drożdże to właśnie te w proszku ;)
..chcialam napisac swieze, nie suche…
Zosiu! Świetne propozycje na sylwestrowe menu! U mnie od lat kilku króluje sushi, najczęściej domowej roboty. Ilość kawałków zależy od liczby gości; dwa lata temu w Londynie zrobiliśmy w dwójkę 200 kawałków dla całej ekipy;-) Z uwagi na dostępność super świeżych dodatków kolacja była super;-)
Pozdrawiam serdecznie z południa PL,
Marta:-)
Marto! Dzięki za wiadomość i odwiedziny! Sushi to też świetna sprawa – szczególnie jak się wspólnie przygotowuje :-)
Czy mozna wiedzieć co to za zastawa? Jestem w trakcie poszukiwań.. Z góry dziekuje za odpowiedz.
Doroto z IKEA – polecam, bo koszt nie duży ;-) Pozdrawiam ciepło i dziękuję Ci za odwiedziny!
Pysznie wyglądają:)
Jesteś dużo lepsza:-D!
Zosiu czym zastąpiłabyś ser pleśniowy? Może być mozzarella?
Jasne! :-)
Kochana Zosiu,
jakiego sera pleśniowego użyłaś akurat do tych bułeczek? Widzę, że wygląda pięknie – stąd pytanie :)
Czy rzeczywiście drożdże rozpuszczą się pod wpływem samego cukru? Do drożdżowego robiłam zawsze zaczyn, ale dodawałam wody, stąd moje pytanie :)
Bez obaw, rozpuszczą się. Za pierwszym razem też byłam sceptyczna, ale niepotrzebnie
Tak Moniko- bez obaw :-) Pozdrawiam ciepło!
Fajne zdjęcia! Miła atmosfera!
Czy to Rolex(-;
Mistrzowskie zdjęcia, wspaniale się ogląda.
:*
Zosiu, Twoja strona w nowej wersji jest po prostu CUDOWNA; niesamowicie intuicyjna, klasyczna, jak wszystko, co z Tobą kojarzę:-)
Podarowałam Twoją książkę mojej siostrze mieszkającej stale w Londynie, jest zachwycona. Dziękuję!
Dużo słońca w sercu na każdy dzień Nowego Roku:-)
Pozdrawiam serdecznie z mroźnego południa PL,
Marta:-)
Marto nawet nie wiesz jaką przyjemność mi zrobiłaś swoją wiadomością! Cieszę się, że książką trafiła do Twojej siostry – to dla mnie zaszczyt :* Całusy noworoczne!
Witaj Zosiu;)
Czy serek wiejski oznacza twarożek czy raczej serek kanapkowy. Jeśli zastąpić go śmietaną to słodką czy kwaśną? Ratuj;)
Życzę Ci szalonej zabawy dziś i cudownego Roku 2016;)
Magda
Magdo – twarożek i śmietana kwaśna też mogą być :-) Ściskam noworocznie!
Zosiu właśnie zabieram się za bułeczki i czerwoną pastę :) Dzięki za przepis! Szczęśliwego Nowego Roku! :) Udanej sylwestrowej zabawy! :) :*
Iwono dziękuję za wiadomość i również życzę szczęśliwego Nowego Roku! :*
:) myśle, ze moze nawet być łyżka majonezu :)
Fajne pomysły!
Pyszne! prosty przepis, wszystko wyszło idealnie:)
wspaniale! Dziękuję za wiadomość i odwiedziny!
Gosiu. Bułeczki piekłam już kilka razy, bardzo smakują mojej rodzinie. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i pasują do wielu potraw. Bardzo dziękuję Ci za ten przepis :-) Mobilizuje się i będę próbowała kolejnych wypieków z Twojej strony :-)