* * *
Jest ciepły, letni wieczór. Okna uchylone na oścież. Apetyt nie za duży. Sami do końca nie wiemy, czy jeszcze warto krzątać się w kuchni przed nocą. A może hummus? Tylko trochę inny niż zwykle – z ilością składników podanych intuicyjnie. A co tam, może jednak ktoś się skusi.
Skład:
(przepis na 4-5 osób)
ok. 300 – 400 g ugotowanego bobu
ok. 250 g ugotowanej cieciorki
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (dodałam więcej)
1 łyżka pasty tahini
4 posiekane szalotki
6-8 ząbków czosnku albo główka
2-3 łyżki lodowatej wody
2-3 ogórki gruntowe, pokrojone w plastry
sok i otarta skórka z 1 limonki
oliwa z oliwek
sól morska i świeżo zmielony pieprz
do podania: dobre pieczywo na zakwasie, precle lub krakersy
szczypior
A oto jak to zrobić:
- Główkę czosnku skrapiamy oliwą i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach, opcja grill, przez 8- 10 minut. Wyjmujemy i obieramy czosnek ze skórki.
- Ugotowany i obrany* bób umieszczamy w naczyniu blendera razem z tahiną, ugotowaną cieciorką, pieczonym czosnkiem, sokiem z limonki, kminem rzymskim oraz szczyptą soli. Całość blendujemy na gładką pastę, dodając intuicyjnie oliwy z oliwek. Kiedy pasta będzie gotowa dodajemy lodowatą wodę i ponownie blendujemy – dodajemy tyle wody, aby hummus miał dość puszystą i lekką konsystencję. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie dodatkową szczyptą kminu.
- Przed podaniem hummus polewamy oliwą, posypujemy otartą skórką z limonki i dodajemy plastry szalotki oraz cienko pokrojone ogórki gruntowe. Polecam jeść z surowymi warzywami lub ulubionym pieczywem.
* jeżeli nie chce Wam się obierać bobu ze skórki, to nie musicie :-) hummus na smaku nie straci!
Przed podaniem hummus polewamy oliwą, posypujemy otartą skórką z limonki i dodajemy plastry szalotki oraz cienko pokrojone ogórki gruntowe.
Hummus polecam jeść z surowymi warzywami lub ulubionym pieczywem.
nigdy nie jadłam takiego hummusu:)
Oj, Zosieńko narobiłaś mi ochoty na humus :)
Zwróciłam uwagę na delikatne bransoletki, można wiedzieć skąd?
Pozdrawiam serdecznie
Gosiu, jadę na wakacje do Orlowa . Poleć proszę najlepsza piekarnie i miejsce gdzie kupujesz warzywa / owoce
Dziekuje
Nie lubię bobu, ale za to dziś znowu robię jagodzianki z twarogiem z twojego przepisu. Wszystkie pękają ale i tak są pyszne. Moja koleżanka zawsze pyta, gdzie je kupiłam bo są mega
Ale się cieszę❤️❤️❤️
Jaka Ty opalona!!! Hummus zrobiłam i jest pyszny…. niestety. W sobotę zeżarłam (tak, to właściwe słowo) cała paczkę rewersów do niego!
Aniu, bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał :) (p.s. a rewersy, to? :>)
O matko,ukochany bób męża!W takiej wersji jeszcze u nas nie występował😁Bezwzględnie zrobię👌
PS.Intuicyjnie-na pewno pyszny😍
A wiesz, że dobry :-)))
Nigdy nie jadłam takiego hummusu ale już chciałabym spróbować :)
Polecam 💚💚💚
Zosiu, skąd jest Twoja błękitna koszula? Mam tego lata ochotę tylko na błękit:)
Magdo, ta akurat to męska wersja z HM 😎
Uwielbiam bób, tym bardziej w połączeniu z cieciorką – ten hummus jest chyba moim faworytem, smak ma fantastyczny. Idealny do podjadania z różnymi warzywami, smaczna i bardzo szybka przekąska dla każdego.
Czy mogę pominąć tahini? Ewentualnie zastąpić innym składnikiem ?
Super!
Co jak co, ale mnie najbardziej do gustu przypadła jednak dieta z brokułem. Ogólnie jedzenie dostarcza wielu składników odżywczych także jestem zadowolona z wyboru