Witajcie! Dzisiejszy przepis jest dedykowany Panom! Bynajmniej nie w celu konsumpcji ale produkcji! Z powodu jutrzejszego święta, postanowiłam zaprezentować przepis, któremu z pewnością podołają przedstawiciele płci męskiej. Zachęcam Panów,aby uczcili nasze święto własnoręcznie przygotowaną potrawą. Zapewniam, że dobry kawałek steku, to coś co smakuje wszystkim!
Skład:
400 g polędwicy wołowej- czyli 2 kawałki mięsa o grubości ok. 2cm
2 plastry sera gorgonzoli
świeży pieprz
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka masła
sól
Ziemniaki:
½ kg ziemniaków
3 łyżki rozmarynu,
2 łyżki soli cytrynowej
3 łyżki oliwy
A oto jak to zrobić:
1.Stek lekko rozgniatamy dłonią, oprószamy solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym maśle. Stopień wysmażenia mięsa pozostawiam Wam do własnego uznania. Przed podaniem, nakładamy plastry sera na usmażone mięso.
2.Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki (zostawiamy w łupinach) i rozkładamy na blasze. Przyprawiamy rozmarynem i solą cytrynową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż się zarumienią (czas ok. 25 minut).
… polecam rozmaryn i sól cytrynową, którą zakupiłam w IKEA na dziale spożywczym.
3. Mięso z pieczonymi ziemniakami podajemy od razu póki nie wystygnie. Z gorącym się nie czeka :)
Cóż, ponieważ dzień kobiet jest dopiero jutro, dzisiaj sama sprawię sobie przyjemność i własny wytwór zjem osobiście :)
Jeśli Panowie jednak nie podołają zadaniu, lub też po prostu zabraknie im czasu, proponuję kupić lody Haagen-Dazs. W dzień powszedni nie zachęcałabym do takiego wydatku, ale 8 marca ten deser jest jak najbardziej trafiony!
te lody są boskie <3 najlepsze są karmelowe lub czekoladowe z kawałkami ciastek.
bardzo dobre są też z orzechami macademia i truskawkowe
Jadłem kiedyś steka z gorgonozlą w Rzymie- dzięki za odświeżenie pamięci. Jutro na bank przygotuje.
Zosiu! Masz rewelacyjne wyczucie smaku- 3maj tak dalej. Zaglądam tu codziennie po kilka razy. Gratulacje
No nie!!! Rewelka ten stek z serem- skać Ty bierzesz takie kombinacje. Na bank zrobie w weekend.
a swoja droga zrobiłam tarte i wyszła tez świetna. Nie zła jestes!!!
Zosieńko,
Jestem Twoją fanką z Lublina. Od kilku dni już uzależniłam się od Twojej kuchni. Gotujesz fantastycznie! 3mam kciuki!
Pycha !! Swoją drogą, piękny kawał polędwicy udało Ci się kupić :) Buźka!
Genialny blog. Fakt, że wszystkich przepisów jeszcze nie próbowałem ale cieszy mnie, że z okazji dnia kobiet jest typowo męski przepis. Wszystkiego najlepszego dziewczyny z okazji dnia kobiet. Tak dalej!!!
Piekarnik rozgrzany do 180 stopni, ziemniaki małe poćwiartowane, piekę przez 25 minut, ładnie zarumienione ale w środku surowe, chyba coś nie tak robię?
Jeżeli są jeszcze surowe, spróbuj poczekać dodatkowe 10 minut. Jeżeli nadal będziesz miał wrażenie, że nie są wystarczająco upieczone proponuję przykryć je folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 140. Są różne piekarniki, nie zawsze z termo obiegiem. Pozdrawiam!
Nigdy o czyms takim nie slyszalam jak sol cytrynowa :) Jaka ona jest w smaku? Zaintrygowalas mnie
Całkiem niezła. Smak nie jest dominujący, więc można używać do wielu potraw. Polecam.
Mogę być szczery w tym momencie? Gotując facetowi pyszne dania we własne święto no to chybaaa musisz być skarbem i Twój facet musi być naprawdę niesamowitym szczęściarzem :)
Właśnie wprowadzam się do nowego mieszkania i pomału kompletuję wyposażenie – można wiedzieć gdzie kupiłaś tą śliczna deskę – „talerz”?
Ikea rules! :)
Dziękuję! :)
Zawsze robię steki po prostu w soli i pieprzu , ale skorzystan z Twojej propozycji , tym bardziej , że ja wolę ryby , ale mój luby kocha wołowinę ;)
*miało być chociaż ja wolę ryby ;)
czy na dziale 'gotwanie’ wypada pytać o zegarek z żółtym paskiem?
świetne na pewno ugotuje ! :)
trying to find you on facebook, wats your profile
Przepis świetny!!! Polecam.
Tylko jedna bradzo istotna uwaga: wołowiny, a w szczególności polędwicy wołowej nigdy nie soli się przed smażeniem! Soli używamy przed samym podaniem steka na talerz. Jest to jedna z podstawowych zasad przygotowywania wołowiny. Sól powoduje, że mięso traci soczystość, staje się twarde i łykowate. Zosiu jeśli aspirujesz do miana świtnej kucharki, powinnaś o tym pamiętać.
Oj nie!!!Wszystko ładnie pięknie, ale pPolędwicy nigdy nie soli się przed smażeniem, bo twardnieje!!!!!!!!!!!!!!!
cudowne danie :) zrobiłam dla gości i wszyscy byli zachwyceni :) jak dla mnie bez sera smakuje lepiej, za to mąż się zajadał połączeniem mięsa z serem :)
https://www.makecookingeasier.pl is incredible !
http://insanegoogleranking.blogspot.com