Bardzo łatwy i przyjemny przepis na ciasto, które jest w smaku bardzo wilgotne, wypełnione po brzegi makiem, jabłkami, bakaliami i aromatem pomarańczy. Nie ma w składzie mąki. Niech Was skusi, abyście mogli zaskoczyć swoich wigilijnych gości.
Niezwykle aromatyczny i soczysty przepis na kurczaka, który zachwyci Waszych gości. Sekretem jest cytrusowa marynata i świeże zioła.
Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon, też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólne dekorowanie.
KULEBIAK, CZYLI CIASTO PRZEKŁADANE KAPUSTĄ Z GRZYBAMI
Przepis podejrzany u ukochanej teściowej, sprawdza się zawsze, gdy mamy ochotę na tradycyjne dania świąteczne. Kapusta i grzyby zamknięte w chrupiącym drożdżowym cieście to zdecydowanie smak dzieciństwa, za jakim tęsknimy.
CREME CARAMEL CZYLI COŚ DLA FANÓW DESERU PANNA COTTY I KARMELU
Delikatna konsystencja kremu i domowy karmel idealnie współgrają. Deser można przygotować dzień wcześniej – najlepiej wieczorem, przechowując go całą noc w lodówce. To ulubione deser mojego męża :)
PUDDING DAKTYLOWY Z SŁODKIM SOSEM KLONOWYM
Lubię rozkoszować się jego strukturą popijając jednocześnie gorące earl grey. Bardzo wilgotne ciasto z aromatem przypraw korzennych i niebiańskim sosem karmelowym. Idę o zakład, że jak już raz je spróbujecie, to z pewnością na stałe zagości w Waszych domach na Święta!
To jedno z prostszych ale bardzo sycących dań, które lubię mieć w zanadrzu – szczególnie, gdy wiem, że wszyscy spotkamy się na świątecznym spacerze, które skończy się u nas w domu. Jest bardzo aromatyczne, rozgrzewające i można je przygotować z kilku dniowym wyprzedzeniem.
Moim sekretnym składnikiem są boczniaki, które wcześniej możemy zamarynować w sosie sojowym i słoik domowych powideł śliwkowych. To punkt obowiązkowy, bo przywołuje zapach późnego lata i pewność, że kiedyś znów nastąpi.
Zosiu, mak mielimy suchy? Nie zalewamy go wodą?
Emilko, wszystko opisałam w opisie przepisu :)
trzymam kciuki!
Zosia
Makowiec japoński zrobił w zeszłym roku taką furorę, że nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu w tym roku!
Cudownie♥️♥️♥️♥️♥️