Skip to main content

DAILY FOOD DIARY

Jak wiecie wychowałam się w domu, gdzie wyobraźnia, poczucie magii i cieszenia się z najdrobniejszych rzeczy, była stałym elementem naszej codzienności. I choć różne momenty w życiu bywały, to wciąż uważam, że ćwiczenie uważności rozwija naszą wrażliwość. Zapraszam Was na listopadowy przegląd. Mam nadzieję, że po chwili spędzonej na blogu powoli wprawicie się w świąteczny nastrój. A talerz gorących cynamonowych pierniczków dla tych z Was, którzy dotrwają do końca dzisiejszego wpisu. To, co znajdą się chętni?

A w ogrodzie już się zrobiło nastrojowo, ale powróćmy jeszcze do tych późno jesiennych dni.

Czy tylko ja mam wrażenie, że Gucio czeka na coś wyjątkowego? Buziak, przytulas a może cała noc spędzona pod naszą kołderką?

Jeszcze nie tak dawno prenumerowałam zagraniczne wydanie, a teraz pojawiła się polska edycja | AD Polska 

Podwieczorek dla moich dwóch elfów, które już tak bardzo wyczekują śniegu.

Ktoś na mnie cierpliwie czeka, a ja wciąż nie mogę się zdecydować | Sopocki Kaisser.

Baśniowe Orłowo. Niech tak zostanie do Wigilii, prosimy!

Nastroje weekendowe, czyli poranek przy znanym Wam doskonale stole.

Gdyby tylko to zdjęcie oddawało tamtejsze emocje.. w gwoli wyjaśnienia, ja zawsze pierwsza przegrywam.

Będąc w Sopocie, nie zapomnijcie o naszej ulubionej księgarni Amebulcja. Tu wszystkie pozycje są magiczne i zawsze wychodzimy z pełnymi rękami.

W drodze do Warszawy w mojej ulubionej czytelni o nazwie Pendolino, pewnie znacie? :)

.. i to jest mój pomysł na wiosnę. Co sądzicie? Długo się do tego przymierzałam i chyba spełnię swoje mini marzenie.

W drodze na randkę :)

Tylko my we dwoje, bez dzieci w towarzystwie doskonałej obsługi z najlepszym włoskim menu w stolicy | Le Braci

Carpaccio di manzo.

Gdy przemierzasz stolicę na piechotę, wygodne buty to zbawienie. Na mojej stopie kultowe loafersy od polskiej marki Sept.

Czy apaszki są już passè?

Jest połowa listopada. Wiem, że część z Was nie była w owym czasie gotowa na świąteczny nastrój, chociaż gdzieś w głębi duszy zanurzylibyśmy się w puchowej kołdrze z gorącą cynamonką przed świątecznym filmem z lat pięćdziesiątych (mam oczywiście na myśli ,,Cud na 34 ulicy” z małoletnią jeszcze Natalie Wood). Przez chwilę właśnie tak się poczułam – w specjalnie zaprojektowanym w bożonarodzeniowej aranżacji przygotowanej przez zespół stylistów Westwing w pierwszym stylowym apartamencie Deluxe w Hotelu Bristo. Świąteczny Apartament Bristol dostępny jest na pobyty, prywatne spotkania oraz sesję zdjęciowe. Czy ktoś jeszcze oprócz mnie, chciałby się wprowadzić i poczekać tu do Świąt?

Z moją Karolcią :*

Przed wejściem obiecałam sobie, że tylko popatrzę..aha! :)

Mój mały Paryż w centrum Warszawy.

Zaglądam i zastanawiam się, czego jeszcze nie mamy? A może tę pozycję o prawach dziecka :)

Pamiętacie Buszującego w zbożu? Tak polubiłam Salingera, że trzymam w dłoniach już trzecią jego pozycję.

Niewiadomo czy to zmrok czy poranek? Zawartość talerza podpowiada, jaka to pora.

Staramy się coraz częściej wracać z przedszkola transportem publicznym. Obycie w mieście i trenowanie orientacji od najmłodszych lat, to ważna dla nas sprawa.

Ostatnie jesienne podrygi i ,,Mamo zimno, mogę się schować pod twój płaszcz?!”

Strefa ciszy, ciepła i bez elektroniki. Zapraszam.

Mała szklaneczka z świątecznym motywem zaleziona w Rossmannie – obiecałam, że w tym roku już więcej świątecznych drobiazgów nie kupię.

A w najnowszym Miesięczniku Znak o tym, czy potrafimy po swojemu świętować Boże Narodzenie, o rytuałach i jak zwolnić i żyć uważniej.

Domowa produkcja lasagne.

Kto widzi super bohatera z Marvela?

Kalendarz z Mysiego Ogonka. Ależ to jest piękna rzecz. Wyobraźcie sobie, że każda karta kalendarza, jest ręcznie malowana. W czasach, gdzie możemy mieć wszystko, coraz trudniej o tę niepowtarzalność.

Chwilowy stan umysłu.

Bananowe muffiny do przedszkola, przepis tutaj.

Czosnkowy hummus, czyli przekąska tylko dla mnie :)

Comfort food dla bardzo głodnej dziewczyny :) czyli mój ulubiony makaron z oliwą, awokado, pieprzem i tuńczykiem.

Kiedy czas wolnej płynie i bardzo nam dobrze z tym.

Promienie słońca w listopadzie?

Kto jeszcze chciałby dołączyć do kanału nadawczego na moim Instagramie – wystarczy kliknąć tutaj.

I znów jedzą :)

Pierwszy jesienny śnieg i nagła cisza za oknem. Uwielbiam ten moment.

Już widzę tę gałązkę rajskiego jabłuszka na świątecznym stole.

Mróz, pierwsze sanki i wilczy apetyt. Gdybyście poszukiwali niezawodnego przepisu na makaron z pieczonymi warzywami, to zajrzyjcie na str. 23 z mojego najnowszego e-booka ,,ZJEDZMY W DOMU!”.

Miś Paddington.

Ten moment, kiedy już oficjalnie rozpoczynam świąteczne dekorowanie. W najbliższą niedzielę odwiedźcie mój profil na Instagramie.

Wieczór z Kroniką Świąteczną.

W krainie śniegu i uśpionej przyrody świat wydaje się tak piękny.

Czy jesteście przygotowani na najpiękniejszy czas świątecznych oczekiwań?

21 Odpowiedzi do “DAILY FOOD DIARY”

  1. Fajnie jak co roku u Ciebie. Mnie przytłacza jednak przykra rzeczywistość . Dużo pracy, choroby, nieudane relacje z bliskimi . Bardzo to dalekie od Twojej wizji. Z roku na rok coraz bardziej mi smutno. Pozdrawiam

    • Anito, mocno myślę o Tobie i pomimo wszystkiego, dziękuję Ci, że znalazłaś chwilkę żeby mnie odwiedzić 🍀🥹

  2. Och Zosieńko, jak Ty to robisz?!
    Tyle ciepła i cała esencja spełnionego macierzyństwa.

  3. Wzruszyłam się! I tym dzisiejszym filmkiem z insta, też.
    Zosieńko, dziękujemy że jesteś z nami już tyle lat♥️

  4. Zosiu, dziękuję za ciepło, które ogrzewa i rozświetla ten mroźny dzień. Za to, że dzielisz się piękną codziennością i inspirujesz. Czasy są jakie są, ale Twój post pokazuje, że to od nas zależy czy poddamy się szarości i pesymizmowi czy spróbujemy troszkę inaczej, zapalimy świecę lub lampkę i ugotujemy coś pysznego. Pięknego grudnia! 🎊

  5. Zosiu, twoje wpisy z tej serii są tak cudowne, że już się nie mogę doczekać podsumowania grudnia! Jak Ty to robisz, że taki szary miesiąc jak listopad na Twoich zdjęciach wygląda tak pięknie i tyle w nim słońca? Musicie być naprawdę wspaniałą, kochającą się rodziną :) Życzę Ci miłych przygotowań do Świąt i byłoby cudownie móc je podejrzeć na jakimś etapie w osobnym wpisie – bo jesteś dla mnie Zosiu źródłem nieustannej inspiracji :)

  6. Zosiu, jestem zachwycona rolką na Insta. 😍Cudowna! Wpis również bardzo ciekawy i piękny.
    Pozdrawiam grudniowo. ❄️☃️❄️

  7. Cieplutko,po Zosinemu…zbliża się piękny czas♥️Dobrze,że możemy Cię odwiedzić💚

  8. Jak zwykle, ciepło i przytulnie na blogu…wprowadzasz magię w zdjęcia ❤️ a może to my nie umiemy docenić to co mamy?…
    Trenuje uwaznosc od jakiegoś czasu, staram się podarować wspomnienia mojemu synkowi zamiast obowiązków i wiecznego zabiegania. Dziś u nas ogromne opady śniegu więc zaliczyliśmy spacer i oglądanie choinek 😁 pozdrawiam z zasypanego południa PL☃️❄️

  9. Jak zawsze pięknie i inspirująco. Zazdroszczę Ci, Zosiu, morza zimą. Już od lat marzę o tym, żeby zobaczyć Bałtyk zimą. Może wreszcie kiedyś to marzenie się spełni. Pozdrawiam Cię serdecznie ;-)

    • Beato, dziękuję za odwiedziny! Trzymam kciuki za Twoje marzenia ❄️❄️❄️❄️

  10. U mnie w domu już też zagościł świąteczny klimat!
    Nie wiem Zosiu jak to robisz, ale u Ciebie nawet deszcz wygląda magicznie:)

  11. Właśnie na Instagramie opublikowałam zapowiedziny konkurs w którym można wygrać świąteczny wieniec.
    Tu wklejam zasady konkursu, a chętnych zapraszam na najnowszy reels na Instagramie ♥️
    Regulamin Konkursu na Instagramie – „Świąteczne Smaki z MakeCookingEasier”

    1. Organizator Konkursu:
    Konkurs jest organizowany przez profil MakeCookingEasier na Instagramie.
    2. Okres Trwania Konkursu:
    Konkurs rozpoczyna się 3 grudnia 2023 roku i kończy się 6 grudnia 2023 roku.
    3. Warunki Uczestnictwa:
    Aby wziąć udział w konkursie, uczestnik musi spełnić następujące warunki:
    * Obserwować profil MakeCookingEasier oraz Narcyzpracowniaflorystyczna na Instagramie.
    * Skomentować i polubić post konkursowy opisując swoją ulubioną potrawę świąteczną.
    * Oznaczyć w komentarzu co najmniej jedną osobę, zachęcając ją do wzięcia udziału w konkursie.
    4. Sposób Wyłonienia Zwycięzcy:
    Zwycięzca zostanie wybrany na podstawie kreatywności, oryginalności i związku z tematem komentarza. Decyzja będzie ostateczna i niepodważalna.
    5. Nagroda:
    Zwycięzca otrzyma pakiet e-booków dostępnych w sklepie Make Cooking Easier oraz świąteczny wieniec.
    6. Ogłoszenie Wyników:
    Wyniki zostaną ogłoszone na profilu instagramowym MakeCookingEasier najpóźniej poprzez instastory do 7 grudnia 2023 roku.
    7. Kontakt z Zwycięzcą:
    Zwycięzca zostanie powiadomiony poprzez prywatną wiadomość na Instagramie. W przypadku braku odpowiedzi w ciągu 48 godzin od ogłoszenia wyników, nagroda może zostać przyznana innemu uczestnikowi.
    8. Dane Osobowe:
    Uczestnicy udostępniają swoje dane osobowe wyłącznie w celu przeprowadzenia konkursu. Dane te nie będą udostępniane osobom trzecim ani używane w celach marketingowych bez zgody uczestników.
    9. Postanowienia Końcowe:
    * Konkurs nie jest sponsorowany, popierany ani związany z Instagramem.
    * Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany warunków konkursu.
    * Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego regulaminu.
    Życzymy wszystkim uczestnikom powodzenia! 🎄✨

  12. Zosiu, uwielbiam Twoje zimowe wpisy :) tak nastrajają do Świąt ! Śledzę Twojego bloga już od lat, w tym roku odwiedziłam Twoje kochane Orłowo wraz z Mężem i naszym 3-latkiem aż czterokrotnie! Uwieczniłam na zdjęciach Orłowskie molo w czterech porach roku, kończąc 17-tym listopada w swoje 32 urodziny :) Dzięki Twoim zdjęciom, Orłowo stało się moim azylem i pokochałam je całym sercem ! Ściskam z Lublina! Sylwia

  13. Po lekturze tego posta zawsze robi mi się lepszy humor! A jak jeszcze podziękuję Tobie, Zosiu, za tyle dobra, które dalej puszczasz w świat, to już w ogóle! 😘

    Ściskam serdecznie,
    Kasia M.

  14. Zosiu, a zdradzisz, proszę, co to za obraz w Twoim mieszkaniu? Ten z tą starszą kobietą. serdeczne pozdrowienia!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.