Skip to main content

Są takie smaki, które ciężko odtworzyć. Mają w sobie ukrytą recepturę – pilnie strzeżoną przez gospodynię. Wykonanie ich jest często pracochłonne i wymaga serca. W ofercie sklepu Pole na Stole znajdziemy właśnie  takie produkty – lokalne i od małych producentów, osobiście wybrane, sprawdzone i jedzone na co dzień. W swoim asortymencie dysponują imponującą liczbą ponad dwustu produktów, dlatego bez wątpienia każdy […]

Owoce i warzywa są źródłem wielu witamin i soli mineralnych, których organizm sam nie wytwarza, a bez nich nie jest w stanie dobrze funkcjonować. Uzupełnienie codziennego jadłospisu o pięć porcji warzyw lub owoców sprawia, że czujemy się dobrze, lepiej wyglądamy i co najważniejsze jesteśmy zdrowi. Jedna porcja to ilość, która mieści się w naszej dłoni, a więc naprawdę […]

Jak Wam mijają świąteczne przygotowania? Czy pierniczki się udały? A czy może ktoś zdążył już wypróbować przepis na pasztet albo zbudować domek z piernika? W tym roku okres przedświąteczny to dla mnie niesamowity czas, a to za sprawą książki. Ilość ciepłych słów i życzliwości którą otrzymałam od wszystkich Czytelników (zarówno tu na blogu, jak na Instagramie […]

31 października 2014

Zapiekane pomidory z fenkułem

Skład: 4 pomidory pieczony fenkuł (koper włoski) oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista pieprz 50 g parmezanu listki bazylii gałązki kopru włoskiego A oto jak to zrobić: 1. Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. […]

W ostatnim kulinarnym magazynie KUKBUK ku mojej uciesze natknęłam się na gruziński przepis na bakłażany. Bardzo cenię to czasopismo i zawsze z niezwykłą przyjemnością przeglądam apetyczne zdjęcia potraw i ilustracje. W obecnym numerze trafiłam na ciekawą historię pt. ,,Kucharz z Przypadku". To historia mężczyzny, który mając w planach dwutygodniową wizytę po Warszawie, tak się zakochał, że pozostał, rozkręcił gruziński barek na […]

Skład: (przepis dla 4 osób) 4 kolby kukurydzy 1 kostka masła  garść listków świeżej bazylii 1 pęczek świeżej pietruszki 4-5 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chili garść orzechów włoskich 2 łyżki cukru sól morska do podania: limonka / cytryna tarty parmezan A oto jak to zrobić? 1. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni. Kukurydzę dokładnie myjemy, umieszczamy […]