Skip to main content
26 sierpnia 2015

Faszerowane kwiaty cukinii

* * * Kwiaty cukinii. Po raz pierwszy zobaczyłam je podczas moich pierwszych podróży do Włoch. Starsza babulinka na targu Campo dei Fiori trzymała w ręku bukiecik żółtych kwiatów. Już wtedy wydawały mi się piękne i bardzo egzotyczne! Te, które wówczas jadłam były chrupiące i smakiem przypominały najlepsze frytki! Parę lat później dowiedziałam się, że można je nadziewać najróżniejszym farszem. Niestety […]

* * * Upały, upały, upały! A na taką pogodę nie ma nic lepszego jak orzeźwiająca lemoniada z arbuza. Przy tym przepisie szczególnie polecam Wam formę jej podania w wydrążonym arbuzie – wypróbowałam przy ostatniej imprezie i goście byli zachwyceni! Taki mały drobiazg, który angażuje zaproszonych a nam ułatwia w innych czynnościach, które wiążą się z podejmowaniem gości. […]

* * *  Jak często zdarza nam się zjeść śniadanie na trawie? Wypić gorącą herbatę, poczuć gołymi stopami mech i pooddychać świeżym powietrzem. Być świadkiem porannego przebudzenia przyrody i stać się dyskretnie jej częścią. Warto w te ciepłe dni wykorzystać tę szansę. Nie potrzeba zbyt wiele – koc, ulubiony termos, coś na ząb i kawałek zacienionego miejsca […]

* * * W takie ciepłe, letnie dni warto zastąpić ciężkostrawne potrawy lekką przekąską. Dojrzałe i soczyste owoce, świeże warzywa w połączeniu z kilkoma kroplami dobrej oliwy i mamy wspaniałą domową przystawkę lub obiad jednocześnie. Z pewnością macie swoje ulubione kompozycje sałat – może jednak te dzisiejsze zainspirują Was do nowych smaków.

* * * Na koktajlach alkoholowych specjalnie się nie znam. Gdziekolwiek wybieramy się wspólnie ze znajomymi, to w tej kwestii polegam na guście mojego męża lub poleceniu znajomych. Nie lubię zbyt mocnych drinków i jednocześnie stronie od tych bardzo słodkich, przypominających tzw. ulep.  Ten, który chciałabym Wam dzisiaj pokazać, to jak się później okazało słynny wenecki […]

* * * Nie ma lata bez lemoniady. Uwielbiam ją przygotowywać. Napełnianie wielkich dzbanków sezonowymi owocami, świeżymi ziołami i kostkami lodu, sprawia mi ogromną przyjemność. W dzisiejszym przepisie do jej przyrządzenia potrzebny jest świeży rozmaryn, który karmelizuję z cytryną i rozcieńczam z wodą. Zapach jest wspaniały!