Wpisy w kategorii: Przekąski
Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego? Chrupiące rogaliki z tymiankiem, bazylią i kozim serem.
… niestety krótki ich żywot i nieprędko trafiają na stół. Nie sposób ich ukryć przed żarłokami w kątach kuchni, bo zapach nieziemski. Głównie służą, jako dodatek do zup, kremów i sałat. Możemy również podawać z deską ulubionych serów i w towarzystwie dipów. Jeżeli suszony tymianek nie jest Waszym faworytem, możemy go zastąpić suszoną szałwią, […]
… i najlepiej jak jest podawana na zimno. Gazpacho to potrawa, która wywodzi sie z Andaluzji. Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Korzystając kiedyś z gościnności rodowitych Hiszpanów, w mgnieniu oka nauczyłam się tego przepisu. Niegdyś składniki gazpacho krojone były ręcznie, obecnie zazwyczaj do ich rozdrobnienia używa się […]
… przed nami wyjątkowy tydzień, a to za sprawą zbliżającego się Dnia Matki! W ten dzień szczególnie staram się, aby danie było przygotowane prosto z serca. W związku z tym, już od jutra zapraszam Was na kulinarną propozycje, które a nuż może Wam się spodobać i postanowicie ją przygotować dla Waszych ukochanych Mam. Zapraszam!
… coś na niedzielną przekąskę.
Potrzebuję zaledwie kilka minut, żeby zapakować do dwóch koszyków kawałki kurczaka, tortillę, koc, serwetki i świetny humor. Wkład pracy niewielki, ale efektem jest prawdziwa uczta na trawie, dzięki której z pewnością uszczęśliwisz wszystkich, włącznie ze sobą !
.. a oto zapowiedziany chłodnik z ciepłymi bułeczkami.Pogoda zdecydowanie wymusiła na mnie, żebym dzisiejsze danie spożyła na zewnątrz. Gorącę bułeczki są idealne w zestawieniu z chłodnikiem, niemniej jednak na zimno też dobrze smakują i chyba jak jeszcze trochę zostanie, to zapakuję je do koszyka majowego.
Jedna z moich ulubionych potraw wielkanocnych. Co roku na Wielkanoc obiecuję sobie, że będę ją również przygotowywała w dni powszednie. Nic z tego! Zawsze przypominam sobie o niej, na kilka dni przed śniadaniem wielkanocnym. Pomysł ten zaczerpnęłam od mojej Cioci, która również jest psychologiem :)
… nie ma lepszego sposobu w ciągu dnia na zaspokojenie głodu, niż własnoręcznie przygotowywana kanapka z pesto, wsuniętymi pomidorami i kilkoma plastrami sera mozzarella. Mieszkając spory okres poza domem, pomidory z mozzarellą były wpisane na stałe w moje codziene menu. Prawie do znudzenia! Aż w pewnym momencie, w biegu wpadłam na małą restauracyjkę i […]
Witajcie! Jeżeli nie macie pomysłu na przystawkę – oto ona! Poniżej dwa sprawdzone przepisy, których przygotowanie zajmuje jedynie chwilę. Pierwszy przepis, to połączenie awokado ze smażonymi krewetkami, a drugi z kolei to moja osobista recepturka na pastę z awokado – tzw. Guacamole. Zapraszam!
Z myślą o wszystkich tych, którym chwiliowo brak pomysłu na obiad, kolację, posiłek w pracy i w domu. Na babskie pogaduchy, obiad rodzinny, kolacje we dwoje i w pojedynkę – na każdą okazję i jej brak. Co więcej, zaryzykuję i powiem, że śmiało możecie podawać swoim mężom, chłopakom, synom i komu tylko chcecie… Składniki […]
Przygotowanie tego przepisu zajmuje mi chwilę. Z reguły podaje bakłażany w tej formie w tzw. przejściowym momencie, gdy jeszcze dopracowuję drugie danie, a goście już nieco zniecierpliwieni dopytują się: ,,kiedy będzie gotowe?!". Idealna forma przystawki! Ja za to zyskam dodatkowe 15 minut, na końcowe krzątanie się po kuchni.