Na taką okazję jaką jest wieczór sylwestrowy najczęściej piekę tarty (przepis tu, tu i tu). Są łatwe w wykonaniu, można je przygotować na kilka godzin przed przyjściem gości i praktycznie dodać wszystko na co ma się tylko ochotę lub na co lodówka w danej chwili pozwala. Tarty możemy podawać na ciepło i zimno. Jeżeli chcemy podejść do ,,sprawy” trochę ambitniej to […]
Wpisy w kategorii: Przekąski
* * * Świeże gałązki iglaste porozrzucane po domowych kątach, dzbanek herbaty cynamonowo – żurawinowej na stole, a na grzejnikach suszące się powoli plastry cytrusów – tak wyglądała nasza ubiegła niedziela. Okres przedświąteczny to dla mnie najmilszy czas w całym roku. Celebracja każdego grudniowego dnia sprawia, że Święta przeżywamy jeszcze bardziej, a gradacja emocji związana z przygotowaniem Świąt powoduje, […]
* * * Ulubiony dziergany sweter, grube wełniane skarpety i gorący korzenny napar – bez tego ani rusz! Jesienne poranki niestety nie należą do tych najłatwiejszych. W tych miesiącach chętnie sięgam po wywary z wielu aromatycznych przypraw. Cynamon działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga trawienie i leczy przy przeziębieniach, kurkuma podobno ma niesłychane właściwości antynowotworowe, a goździki bo […]
* * * Domowe słodycze. Chrupiące i pełne orzechów. Przepyszne i nieco uzależniające! Idealnie pasują do filiżanki kawy a pokruszone mogą być wspaniałą posypką do lodów, porannej owsianki lub innych deserów. Skład: 200 g obranych orzechów laskowych 4 łyżki śmietanki 36 % 300 g brązowego cukru A oto jak to zrobić: 1. Obrane orzechy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem […]
Przysmak paryskich restauracji. Tatar z polędwicy wołowej z kaparami i prawdziwkami w occie

* * * Dobry tatar to całkiem niezła sztuka! Będąc w Paryżu zawsze kuszę się na odrobinę słodkości z tych dostojnie wyglądających witryn pâtisserie, a o tatarze nigdy bym nie pomyślała! A to błąd, bo ponoć befsztyk tatarski jako pierwszy zagościł na francuskich stołach. Na szczęście w podróży towarzyszyła mi moja kochana kuzynka, która nie […]
* * * Rowery przygotowane. Grube skarpety, szaliki i kalosze też! W wiklinowym koszu czekają upieczone tartaletki i butelka domowego wina. Teraz już pogoda nie może nam pokiereszować planów. Jesień wkroczyła na dobre. Czas zebrać kasztany i żołędzie do przedszkolnych zabaw, poszukać grzybów i pooddychać leśnym powietrzem. A w przerwie zawsze milej, gdy w koszyku znajdzie […]
* * * Kruche herbatniki z tymiankiem. Najlepiej smakują podane z dobrym, chłodnym masłem i intensywnym serem pleśniowym. Miła odmiana dla ciemnego pieczywa. Ciekawa jestem czy przepis Wam się spodoba :-)