Skład: 4 pomidory pieczony fenkuł (koper włoski) oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista pieprz 50 g parmezanu listki bazylii gałązki kopru włoskiego A oto jak to zrobić: 1. Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. […]
Wpisy w kategorii: Przekąski
W ostatnim kulinarnym magazynie KUKBUK ku mojej uciesze natknęłam się na gruziński przepis na bakłażany. Bardzo cenię to czasopismo i zawsze z niezwykłą przyjemnością przeglądam apetyczne zdjęcia potraw i ilustracje. W obecnym numerze trafiłam na ciekawą historię pt. ,,Kucharz z Przypadku". To historia mężczyzny, który mając w planach dwutygodniową wizytę po Warszawie, tak się zakochał, że pozostał, rozkręcił gruziński barek na […]
Skład: (przepis dla 4 osób) 4 kolby kukurydzy 1 kostka masła garść listków świeżej bazylii 1 pęczek świeżej pietruszki 4-5 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chili garść orzechów włoskich 2 łyżki cukru sól morska do podania: limonka / cytryna tarty parmezan A oto jak to zrobić? 1. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni. Kukurydzę dokładnie myjemy, umieszczamy […]
Połączenia świeżego arbuza z fetą jest bardzo popularne. Niektórzy dodają jeszcze parę listków świeżej mięty i czarne oliwki. Całość skrapiają oliwą z wyciśniętym sokiem z limonki. Takie połączenie smaków sprawdza się szczególnie w upalne dni, gdy nie mamy siły na nic więcej. A co powiecie na dodanie do tego rukoli, awokado i śliwek, a czarne […]
Jagody Goji. Uznane za jedne z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Z kilku różnych źródeł dochodziły do mnie informacje o cennych wartościach tych małych koralików i z ciekawości postanowiłam je wypróbować. Są niewielkie, o podłużnej strukturze i słodkim smaku. W trakcie przygotowywania przepisu, wyczytałam, że dzięki bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy owoce Goji wpływają głównie na mechanizmy obronne komórek. A zatem pomagają […]
Tak przygotowaną sałatę, mogę jeść praktycznie każdego dnia. Na pesto z rukoli, jako dodatek do sałaty (jednocześnie zamiennik sosu Winegret) wpadłam przypadkiem i połączenie to na stałe zagościło na naszym stole. Liście rukoli zawierają dużo witaminy C, spore ilości cynku i żelaza, a także blisko 20% białka roślinnego, więc warto po nie sięgać. Smakują najlepiej na surowo jako […]
Odkryłam go na nowo. Świeży korzeń imbiru. Intensywny aromat z trochę słodko-palącą nutą. Cudownie się sprawdza we wszystkich zimowych przeziębieniach. Praktycznie na wiele sposobów możemy wykorzystywać jego właściwości lecznicze. Najprościej obrać ze skórki, zagotować z przegotowaną wodą i wymieszać z miodem i cytryną. Kaszel, gorączka i dreszcze już nam niestraszne. Zwiększa koncentracje, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepsza […]
Co podajemy na wigilię – barszcz czy grzybową? Pieczemy buraki przed dodaniem do zupy czy od razu gotujemy? Doprawiamy cytryną czy octem spirytusowym? Majeranek czy drobno posiekana pietruszka? Suszone grzyby, obrane ćwiartki jabłek, czy jedynie sam seler? Każdy dom skrywa swój sekret na tę świąteczną potrawę. A jaka jest u Was tradycja?
Najchętniej podaję figi z ciemnym pieczywem, świeżą ricottą i łyżką miodu. W większości supermarketach są już dostępne za grosze (np. w Lidlu), więc warto sobie urozmaicić codzienne śniadanie. Możemy również komponować je z kozim serem, jako dodatek do sałat, czy różnego rodzaju przystawek. Za chwilę zabiorę się za słodką tartę z ich dodatkiem- jak wyjdzie to Wam opowiem. […]
Plażowe jedzenie smakuje najbardziej! Doskonale pamiętam smak kanapek na plaży, skrzętnie przyrządzonych przez moją Mamę. Największy głód, oczywiście po wielogodzinnych kąpielach morskich. Bułka z wędzoną makrelą albo obłędne bagietki z pieczonym indykiem- to było coś! Do tego obrany ogóras, łyk kompotu z papierówek i można było do zachodu słońca budować niezatapialne zamki z piasku. Teraz […]