Wieczór sylwestrowy. Na tę okazję nie może zabraknąć dobrego jedzenia. W końcu to jedna z nielicznych okazji, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy celebrować całą noc. Jeśli szukacie szybkich przekąsek, które zrobią furorę podczas wieczoru sylwestrowego, wraz z Westwing przygotowałam dla Was kilka pomysłów na efektowne talerzyki, które zachwycą Waszych gości. Niezależnie od tego, czy świętujecie […]
Wpisy w kategorii: Przekąski
UN PICCOLO SPUNTINO, CZYLI DROBNY SYLWESTROWY KĘS Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ, TYMIANKIEM CYTRYNOWYM I GORGONZOLĄ DOLCE
Czerwona cebula, ciasto francuskie i gorgonzola dolce czyli moja propozycja na tzw. finger food doskonała na Sylwestra. Obiecuję, że te tartaletki zasmakują Waszym gościom. Cały ich sekret tkwi w intensywnym, kremowym smaku sera gorgonzola, który wtapia się w ciasto nadając szlachetności. Kojące, skromne. Czysta rozkosz. Skład: ok 200 g sera gorgonzola DOP 1 opakowanie ciasta francuskiego o […]
* * * Wiosenny detoks w mojej kuchni wciąż trwa. Nie czuje się ekspertem, żeby doradzać Wam w kwestiach diety, ale ciężko ukryć fakt, że od kilku tygodni jestem na diecie dr Dąbrowskiej. Stąd też w mojej kuchni spore zmiany. Na talerzu pojawiło się zdecydowanie więcej surówek. Mam wrażenie, że spróbowałam całkiem sporo […]
* * * Zawsze temat kanapek wydawał mi się dość trywialny. Oczywiście nie zrozumcie mnie źle, trywialny w tym znaczeniu, że nie widziałam potrzeby przygotowywania dla Was oddzielnego wpisu, aż do zeszłego tygodnia. Z dnia na dzień przyszła prawdziwa zima. Mróz, śnieg w ogrodzie, który przykrył resztę listopadowych liści i okrzyki […]
O przepisie, który faktycznie sprawdza się podczas pikniku, czyli domowa focaccia z oliwkami, rozmarynem i pieczonym czosnkiem
* * * Naszym małym rytuałem wraz z nadejściem słonecznych dni są pikniki rowerowe. Najczęstszym miejscem jest pobliska orłowska plaża – a dokładniej, miejsce graniczące z psią plażą (w połowie drogi z Orłowa w kierunku Sopotu). W ciągu tygodnia można na niej spotkać dosłownie parę osób. Bliżej wakacji bywa coraz bardziej zaludniona w […]
Lekki przepis na tatar z pstrąga, czyli jak zaimponować swoim gościom w ostatniej chwili?
* * * Kilka dni temu obiecałam mojej Czytelniczce przepis na tatar. Z przyjemnością Was dzisiaj nim częstuję. Jest tak dobry, że nieskromnie powiem, że jestem z niego zadowolona. Kilka prób mam za sobą – a to za dużo soku z cytryny i w smaku przypominał ceviche, albo za dużo sosu sojowego. Jednego się […]
Przepis dla VOGUE, czyli blogowy hit w nowszej odsłonie. Wieniec drożdżowy z kaparami, pietruszką, anchois i płatkami chili.
* * * Kto już raz wykonał wieniec drożdżowy, ten będzie inaczej myślał o wytrawnych wypiekach. Oryginalny przepis z 2015 roku jest jednym z najczęściej odtwarzanych przepisów blogowych. Co roku w okresie świąteczno-noworocznym przeżywa prawdziwe oblężenie i doczekał się różnych wersji. Jedną z nich jest dzisiejsza propozycja, która została również doceniona przez magazyn […]
Zaczarowany las, czyli jak stworzyłam świąteczną kampanię dla Westwing i przepisy na ostatnią chwilę
* * * To już tradycja – kolejny rok mam przyjemność podzielić się z Wami efektami naszej wspólnej pracy. Dzięki zdolnemu zespołowi pań florystek z Pracowni Florystycznej Narcyz udało nam się na chwilę zaczarować rzeczywistość na potrzeby świątecznej kampanii dla Westwing. Motywem przewodnim był las, który miał nadać sens spotkaniu się przy […]
Drożdżowa choinka z gorgonzolą i rozmarynem, jako miły sposób spędzenia grudniowego popołudnia
* * * Mam słabość do drożdżowych wytrawnych wypieków. Po pierwsze – są uniwersalne, można je podać z czymkolwiek mamy ochotę, po drugie – są doskonałym pretekstem do wspólnych zabaw w kuchni. Wnętrze bułeczki drożdżowej wypełniam kawałkiem gorgonzoli piccante, która wtapia się w ciasto nadając szlachetności. Skład: 500 g mąki pszennej typu […]
* * * Półwysep najczęściej odwiedzamy jeszcze przed rozpoczęciem sezonu, kiedy plaże zarówno od strony Zatoki, jak i od otwartego morza, świecą pustkami. Wietrznie jest zawsze. Ze słońcem bywa różnie i wcale nie jest powiedziane, że gdy w Gdyni zacina deszcz, to w Kuźnicy nie może pojawić się słońce. Na taki […]
Jak sprawić, by składniki naszej sałaty nie smakowały wciąż tak samo? Moje nowe odkrycie!
* * * Tęsknimy za świeżością, lekkością i smakami, które zbliżą nas do cieplejszych dni. I choć dawno nie było nad morzem tak zimnego kwietnia (w ostatni weekend padał u nas śnieg na zmianę z słonecznym okienkiem pogodowym) to już chętnie porzuciłabym rozgrzewające dania jednogarnkowe na poczet świeżych warzyw i surówek, które nie […]
* * * Maślane ciasto drożdżowe z czekoladą i daktylami. Mam nadzieję, że przepis wprawi Was w błogi nastrój. Proporcje dopracowałam tak, że możecie je upiec w tradycyjnej keksówce lub w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 26 lub 29 cm. Jeżeli nie zniknie od razu po upieczeniu, to sprawdzi się również […]
* * * Nie wyobrażam sobie jesieni bez domowych syropów, które trzymam w ulubionym kącie kuchennym, tuż przy elektrycznym czajniku. W tym moim mini schowku staram się mieć wszystko pod ręką, tak by być przygotowanym na tzw. jesienną słotę. Zapas miodu rzepakowego, szklany dzbanuszek wyciśniętego soku z cytryny, korzeń imbiru, słoik kurkumy i […]
* * * Przychodzę do Was dzisiaj z przepisem, który mogłabym jeść codziennie. Pozostaję tylko jedna kwestia – czy ktoś może mi go przygotować i podać do stołu?! Faktycznie, na pierwszy rzut oka może się wydawać, że taki talerz dobroci, to czasochłonna sprawa. Krojenie, podsmażanie i mieszanie. Chciałabym jednak Was zapewnić, że […]
* * * Dawno nie pamiętam, żebym zaproponowała Wam tak uniwersalną pastę, jak ta dzisiejsza. Z początku planowałam ją podać jedynie z dobrym pieczywem na zakwasie. Dopiero po wykonaniu naszych zdjęć piknikowych, naszła mnie myśl, że pastę możemy śmiało połączyć z grillowanymi potrawami. Jeżeli już rozpoczęliście sezon grillowy, to mogę Wam zdradzić, […]