Wspaniałe ciasto pasujące do większości owoców. Możemy przygotować je ze śliwkami morelami, gruszkami, jabłkami. W dzisiejszej wersji dodałam odrobinę jeżyn, bo lubię w ciastach owocowych odrobinę kwaskowatego posmaku. W przypadku tego ciasta zwróćmy jedynie uwagę na to, by jogurt i jajka miały temperaturę pokojową (piszę o tym, bo z reguły trzymamy je w lodówce) – uchowa […]
Wpisy w kategorii: Śniadanie
Od miesiąca walczymy w naszym ogrodzie z obfitością papierówek. Codziennie na mokrej trawie czekają na nas kolejne kilogramy to tzw. przerobienia. Są soki, kompoty, musy, szarlotki i czego tylko dusza zapragnie. Część jednak z przyjemnością rozdajemy sąsiadom i znajomym, bo papierówki nie lubią czekania i szybko się psują. Jednym z najczęstszych potraw są racuchy, które […]
A gdyby tak jednego dnia usiąść do śniadania w zupełnie innym miejscu? Z daleka od naszych czterech kątów, czekających domowych obowiązków i miejskiego zgiełku? Na co wówczas mielibyście ochotę, i jak wyglądałoby Wasze wymarzone śniadanie? Moje już znacie. W szczerym polu. Z ulubionym omletem, który jadłam w dzieciństwie w trakcie niezapomnianych wakacji u wujostwa w Wiedniu… Skład: […]
Nie ma lata bez jagodzianek! Takie komentarze padały pod moim piątkowym zdjęciem zamieszczonym na Instagramie. Eksperymentowałam wówczas z ciastem i już dzisiaj mogę się z Wami podzielić nowym przepisem. Chciałam, żeby ciasto było miękkie, delikatne i mocno maślane. I takie wyszło! Jagodzianki już są, to co z tym latem? U mnie dziś pochmurnie… Skład: Przepis […]
A gdyby tak zastąpić mleko sokiem jabłkowym, dodać płatki owsiane i zrobić letnią wersję owsianki? Nieco lżejszą, też treściwą z górą soczystych owoców? Kto chętny? Skład: (przepis na 1 porcje) 50 g płatków owsianych ok. 300 ml świeżego soku jabłkowego do podania: garść malin, truskawek, czereśni, borówek lub brzoskwiń 1 łyżeczka pyłku pszczelego 1 łyżka miodu […]
Uwielbiam celebrować śniadania! Szczególnie te które wypadają w weekendy. Nikt się spieszy – każdy w swoim tempie. Bez telewizji, telefonów i zbędnych bodźców. O tej porze roku najwięcej radości sprawiają nam te spożywane bezpośrednio na trawie. Z imbryczkiem malinowej herbaty, jeszcze ciepłą konfiturą i wieżą chrupiących gofrów. Tak mogę zacząć sobotę! Dzień dobry wszystkim :* Skład: […]
Owoce pod kruszonką to jeden z pierwszych deserów, które nauczyłam się wiele lat temu. Klasyczne połączenie – masła, cukru i mąki sprawia, że możemy pod nim ukryć wszystkie owoce świata (łącznie z mrożonymi, co ułatwia nam szczególnie w sezonie jesienno-zimowym). Dzisiaj chciałabym Wam pokazać nieco alternatywną wersję, która również świetnie się sprawdza – szczególnie jeżeli […]
,,Dobry naleśnik to ciepły naleśnik! Wybierz jeden lub więcej rodzajów nadzienia. Ulubione dodatki moich dzieci to domowa konfitura z czerwonej porzeczki, nutella (też domowej roboty, oczywiście!), lekko słone masło, cukier waniliowy lub brązowy.” – w taki oto sposób Susan Loomis autorka książki: ,,W mojej kuchni francuskiej” zachęca swoich Czytelników do odkrywania na nowo kuchni francuskiej. […]
Mam nadzieję, że oglądając ten wpis nikt z Was się już nie spieszy. Część z Was może już dojechała do wymarzonego miejsca, gdzie spędzicie majówkę. Z dala od zgiełku, dzikich tłumów, w towarzystwie swoich najbliższych, z kawą w ręku i myślą, że przed nami najpiękniejszy okres w roku. Dobrego czasu! Skład: 500 g mąki […]
Od kilku dni wiodącym tematem stała się pogoda na majówkę. Czy będzie słońce, czy jednak śnieg? Rozgłośnie radiowe i telewizyjne przekrzykują się nawzajem. Jedni wiedzą lepiej od drugich! Tak jakby człowiek miał wpływ – a dzięki Bogu na to jedno wpływu nie ma! Czy słońce czy deszcz – spotkać się przy stole zawsze możemy. Jeżeli […]
Zawsze daleka byłam od ścisłych, wręcz radykalnych diet. Po cichu myślę sobie, że jest to niestety wymysł naszych konsumpcyjnych czasów w których żyjemy, na który z każdym dniem jesteśmy coraz bardziej narażeni. Czy tego chcemy czy nie! Z drugiej jednak strony stajemy się coraz bardziej świadomi jak wiele zależy od tego, co na co dzień […]
Skład: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 150 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania: Pastena pasta z suszonych pomidorów OLE! A oto jak to zrobić: Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy kilka minut, aż zaczną pracować. Następnie dodajemy 50 ml ciepłej […]
Żeby przełamać szare przedwiośnie w dzisiejszym wpisie z przyjemnością zagrałam kolorami. Gałązki brzozy i wianek z mchu na wprowadzenie w nastrój wielkanocny, a olej z awokado i pozostałe pyszności – na zdrowie! Może w drugi Dzień Świąt zapragniecie odmiany? Skład: (dla 2 osób) 1 awokado 2 jajka garść świeżego szczypiorku 2-3 łyżki oleju z awokado […]
Kilka tygodni temu ogłosiłam na swoim profilu Instagramowym akcję picia świeżych soków. Chętnych poprosiłam o umieszczanie swoich zdjęć ze świeżo przygotowanymi sokami z oznaczeniem #makecookingeasier. Przedsięwzięcie zdecydowanie przerosło moje oczekiwania! Każdego dnia czekały na mnie Wasze nowe propozycje. Oto zestawienie – mam nadzieję, że nie przeoczyłam żadnego ujęcia. Dziękuję Wam bardzo za cudowne kolory, nowe inspiracje […]
Najszybsza metoda na odżywianie organizmu i wyrównanie wszelkich niedoborów to picie świeżych soków! To słowa mojej Mamy, które w dzieciństwie słyszałam prawie codziennie. W spiżarce w ogrodzie trzymaliśmy wielki wór marchwi, a w drewnianych skrzynkach leżakowały ogrodowe jabłka. Nie było dnia bez soku – wyciskany, z osadem i kolorem szybko zmieniającym się w brunatny odcień. […]