* * * 12 sierpnia słynna, gdańska Mariacka ożyła! A to za sprawą nowego, klimatycznego miejsca w Gdańsku o nazwie Drukarnia Cafe. To tu parzenie kawy nabiera nowego wymiaru. Sprzęty przypominające skomplikowane urządzenia chemiczne wykonane głównie ze szkła, wzbudziły moją ciekawość tuż na wejściu. Przemiły barista, który czujnie dojrzał moje zakłopotanie od razu przystąpił do przedstawienia nam […]
Wpisy w kategorii: Śniadanie
* * * Ulubiony dziergany sweter, grube wełniane skarpety i gorący korzenny napar – bez tego ani rusz! Jesienne poranki niestety nie należą do tych najłatwiejszych. W tych miesiącach chętnie sięgam po wywary z wielu aromatycznych przypraw. Cynamon działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga trawienie i leczy przy przeziębieniach, kurkuma podobno ma niesłychane właściwości antynowotworowe, a goździki bo […]
Jaglanka z jabłkami, cynamonem i karmelizowanymi bananami
* * * Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie jadła jaglankę na śniadanie – być może kasza jaglana nie była wtedy dostępna, a kasza manna wszystkim wystarczała?! Tak czy owak poznałam ją zaledwie kilka lat temu, kiedy zaczynały się otwierać tzw. modne śniadaniownie. Dobrze ugotowana – bez goryczki (kasza jaglana po ugotowaniu ma tendencje do gorzkiego smaku, opisuję w […]
* * * Chłodny, październikowy poranek jak zwykle zaskoczył mnie i w tym roku! Niby piękne słońce za oknem, niewyobrażalna ilość kolorów, a jednak temperatura ledwo przekraczająca 10 stopni. Jak to bywa w życiu, każda zmiana zbliża się niedostrzegalnie a w pewnym momencie okazuje się, że już jest i nie można jej cofnąć. Cieplej już nie będzie a […]
* * * Konfitura z brzoskwiń zawsze wydawała mi się rarytasem. Z dojrzałych i miękkich brzoskwiń – bez cukru. Wystarczy trochę czasu poświęcić na podsmażanie na małym ogniu, a śmiało można zrezygnować z żelowych substancji. Tak przygotowaną konfiturę najczęściej dodaję do śniadaniowej owsianki, do twarogu, na podwieczorek do ciasta drożdżowego lub do naleśników. Chociaż zdarza mi się poprostu wyjadać ją łyżką ze słoika!
* * * Kawałek kruchej tarty prosto z piekarnika do niedzielnej szklanki mleka Przedstawiam Wam przepis na jedną z moich ulubionych tart. Delikatna i puszysta – a to za sprawą dobrze ubitej śmietanki. Po prostu rozpływa się w ustach. Na wierzch cytrynowego miąższu dodałam świeże figi. To jeden z tych owoców, który jest miłym wspomnieniem śródziemnomorskich wakacji- Turcji którą niegdyś odwiedziłam i to […]