Skip to main content

*   *   * Wraz z nadejściem grudnia powoli zaczynamy wypakowywać dekoracje świąteczne z kartonowych pudeł. Pierwsza jest szklana kula z pozytywką z ukrytymi reniferami i sztucznym śniegiem. Ile razy bym się w nią nie wpatrywała, to zawsze przynosi to samo błogie uczucie. Bardzo przywiązuję się do wszystkich drobnych świątecznych pamiątek – trzymam nawet […]

*  *  * Dzisiaj zabieram Was do zaprzyjaźnionej szklarni, gdzie z przyjemnością mogłam wykonać dla Was kilka ujęć. To był ostatni moment w którym ujrzałam, dorastające od kilku miesięcy, bujne chryzantemy. Dzięki pracy ludzi, którzy dbają o to by dostarczyć na czas świeże kwiaty na zbliżające się święta, po raz kolejny uświadamiam sobie ile serca, […]

*   *   * Jesień bez jabłek, zapachu cynamonu i smaku szarlotki wydawałaby mi się bardzo smutna. Z przyjemnością zapraszam Was na nieco mniej tradycyjną szarlotkę z bezą i słonym karmelem. Niech umila Wam niejedno jesienne popołudnie. Skład: (forma o średnicy 23/26 cm) (przepis na kruche ciasto): 180 g mąki pszennej 100 g masła 1 […]

* * *  Z dnia na dzień zmieniające się intensywne kolory liści na drzewach inspirują mnie do odtworzenia podobnych barw w kuchni. O takiej tonacji jest ciasto marchewkowe, którego zapach i kolor pasują do jesiennej aury. Z każdym dniem jest coraz zimniej. Złoty kolory jesieni przeważa nad soczystą zielenią lata. To nasz ulubiony czas, który częściej spędzamy […]

*  *  * Przypominam sobie, jak kiedyś na urodziny dostałam od mojego ulubionego wuja, złotą kankę wypełnioną malutkimi czekoladkami. Były pięknie zapakowane w kolorowym papierze, który po rozpakowaniu chowałam na pamiątkę pomiędzy strony pamiętnika – mini arcydzieła, których mocno pilnowałam. Każdy kawałek tej czekoladki był dla mnie czymś szczególnym, a smak pozostawał przez kolejne lata w pamięci. Może dlatego […]

*  *  * Od dawna po głowie chodziła mi maślana chałka – namoczona w mleku, podsmażona na maśle i obtoczona w cukrze pudrze. Miliony wspaniałych kalorii ale kto by liczył! Chałki pod ręką niestety nie miałam ale za to uchowały się resztki chleba, pozostałe po wczorajszej kolacji. Śliwki wykorzystałam nasze ogrodowe, które wystarczyło przesmażyć z […]

*  *  * Od razu zaznaczę, że w cieście drożdżowym nie jestem specem i wciąż się uczę. W trakcie długich wieczorów, gdy skrupulatnie przygotowywałam przepisy do mojej drugiej książki, wielokrotnie wypróbowywałam proporcje, tak żeby efekt końcowy smakował moim domownikom. Przecież nikt lepiej mi nie powie, że tak między nami to ciasto jest raczej słabe… już po […]

*  *  * Jest to bez wątpienia jeden z najprostszych przepisów na domowe lody, jakie kiedykolwiek przygotowywałam. A że za oknem nareszcie upały, to u nas lody zastępują praktycznie każde słodkości. Przy okazji chciałabym Was gorąco zaprosić do konkursu (osobiście, stronię od przypadkowych konkursów, ale ten łączy moje dwie pasje, czyli gotowanie i fotografię, więc […]

*  *  * Po kilku dniach spędzonych daleko od intensywnego życia powracam do Was z letnim przepisem na sernik. Mam nadzieję, że w okresie zmiennej aury pogodowej lekki deser urozmaici Wam niejedno ciepłe popołudnie. Lato sprzyja nagłym oderwaniu się od codziennych spraw, by potem na nowo powrócić i spojrzeć na wszystko z innej perspektywy… Skład: […]

*  *  * W niecałą godzinę drogi od turystycznego Trójmiasta znajdziemy się na terenach przypominających plenery malarstwa Claude Moneta. Daleko od gwaru miasta możemy poczuć świeżość letniego dnia – falujące maki, chmury przesuwające się po niebie. W takiej scenerii spacer po łące to największa przyjemność, a w przerwie filiżanka kawy i kawałek słodkiej tarty z kaszubskimi truskawkami. […]

*  *  * Co dziś na śniadanie? A może jeden z najprostszych przepisów świata? Puszysty omlet z letnimi owocami, posypany cukrem pudrem, albo jak to woli z miodem lub z syropem klonowym… i czego chcieć więcej?! Skład: (przepis na 2 porcje) 4 jajka 2 łyżki cukru (opcjonalnie – rezygnujemy, jeżeli chcemy wersję wytrawną) 2 czubate […]

*  *  * Kiedy byłam dzieckiem lane kluseczki były częstym i bardzo lubianym podwieczorkiem. Dzisiaj chętnie do nich wracam – z nieco małą modyfikacją – używam mniej mąki a twaróg miksuję na bardzo gładką masę. Zdarza się, że kupuję już zmielony twaróg lub serek śmietankowy z tzw. pudełka. Konsystencja ciasta jest bardzo delikatna, więc formuje kluseczki […]