Skip to main content
16 lutego 2012

Tłusty czwartek!

Uwielbiam pączki! Im tłustsze tym lepsze! Jestem już po dwóch porannych i na pewno na nich się nie skończy. Niestety nikt z mojej rodziny nie przekazał mi cennych porad i nie mam żadnych tajników jak samemu je przyrządzić. Otwarcie przyznaję się, że liczę na Wasze sprawdzone przepisy …a tymczasem zamieszczam przepis na Tartę malinową z […]

Skład: krem: 1 szklanka (250 ml) mleka 3,5% 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 6 żółtek 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru wanilinowego 1 opakowanie biszkoptów (podłużne lub okrągłe) karmelizowane gruszki: 4 średnie gruszki 3 łyżki wody 1/4 szklanki cukru (najepiej brązowy) masa z mascarpone: 250g serka mascarpone  3-4 łyżki cukru pudru […]

24 stycznia 2012

Kaiserschmarrn!

Kaiserschmarrn (omlet cesarski) Skład: 220 g mąki 4 żółtka 4 białka 50 g cukru 250 ml mleka 3,2% garść rodzynek (opcjonalnie) szczypta soli cukier puder masło/olej do smażenia polewa: 500 g mrożonych śliwek kilka kropel cytryny 2-3 łyżki cukru pudru A oto jak to zrobić: 1. Mleko, przesianą mąkę, żółtka, cukier i szczyptę soli mieszamy i […]

Banana Split Skład: 2 banany 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) garść prażonych płatków z migdałów 1-2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek  A oto jak to zrobić: 1. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jogurt grecki oraz konfitury. Na końcu posypujemy gorącymi, prażonymi płatkami z migdałów.