Od kilku dni moje ulubione ciasto. Piecze się niesłychanie szybko, w smaku jest mocno cytrynowe. Należy do ciast lekkich, puszystych i wilgotnych. Co prawda nie grzeszy wysokością, ale w pełni nadrabia swoim smakiem. Znika w mig. Polecam!
Owsiane ciasteczka. Całkiem szybkie w produkcji i oszczędne w zużyciu naczyń. Nie musimy wyjmować miksera ani wałka – wręcz przeciwnie wystarczy nam jeden duży garnek. Piekłam je w nocy, a zatem nie ukażę Wam zdjęć z początkowego etapu, ale może i lepiej bo po zmieszaniu wszystkich składników, całość wygląda jak jedna wielka owsianka. Po upieczeniu zyskują nieco na formie. […]
Ricotta dzięki delikatnemu smakowi i konsystencji jest serem często używanym w kuchni włoskiej. Najczęściej stanowi jeden z podstawowych składników w słodkich i słonych tartach, zapiekankach, pierożkach i makaronu cannelloni. W dzisiejszym przepisie ricotta jest połączona z mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, kremem ubitym z żółtkami i cukrem oraz ziarenkami laski wanilii z dodatkiem kawy. Dodanie 1/2 kg tego sera, sprawia że ciasto w […]