Skip to main content

Zanim zabierzemy się za pierniki i makowce, mam dla Was szybki przepis na ciasto z karmelizowanymi orzechami. Nie wymaga długich przygotowań ani skomplikowanych składników. Zrobicie go w mgnieniu oka, a zapach i smak nastroją Was do planowania świątecznych przepisów. A może zapragniecie podać je podczas Świąt? Koniecznie wypróbujcie już teraz ten przepis. Skład: (forma o […]

21 września 2023

SZYBKIE RACUCHY Z JABŁKAMI

*      *      * Jeśli pytacie mnie o wymarzony wczesnojesienny deser to właśnie są ONE. Racuchy z jabłkami. Szybkie do zrobienia. Z ciasta bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Sprawiają, że myśl o nadchodzącej jesieni cieszy mnie coraz bardziej. Upalne dni ustępują miejsca długim popołudniom, co sprzyja większej chęci do gotowania. […]

*     *     * To upieczmy szarlotkę! Przegońmy nią deszczową aurę, niech nam pachnie w domu cynamonem i palonym masłem. Niech to będzie najlepsza szarlotka, jaką udało nam się upiec. Od kilkunastu dni kogokolwiek spotkam, to nasza rozmowa rozpoczyna się od panującej marnej aury pogodowej. W plażowych barach pustki, turyści biedni pozawijani […]

* * * Te chwile, kiedy zasypiamy razem na hamaku, czytając opowiadania Kubusia Puchatka, muskani promieniami czerwcowego słońca. W oddali zapach piwonii, które w tym roku po raz pierwszy nam zakwitły i truskawkowego ciasta. Jeszcze ciepłego, bo przed chwilą wyjęliśmy z piekarnia. Ponownie otwieram drzwi do świata, w którym raz jeszcze mogę przeżyć etap przedszkolaka. […]

*     *     * Trójmiasto to raj dla amatorów lodów. Odpowiednio schłodzone. O kremowej konsystencji. Z wafelkiem kruchym, jak najdelikatniejsze ciastko. Bez sztucznych barwników. Kręcone tego same dnia. O smaku słonego karmelu lub słodkiej bezy mascarpone z malinami, a dla wielbicieli sorbetów, ukręcone z kaszubskich truskawek. Mam wrażenie, że z każdym rokiem nasze […]

 *   *   * Oto jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów, jaki oferuje nam maj. Mój ukochany rabarbar i pierwsze truskawki nie wymagają wiele. Są deserem same w sobie. Jednak w towarzystwie migdałowej kruszonki i gałki lodów, są przyjemnością na którą czeka się cały rok. Podoba mi się pomysł zastąpienia zwykłej mąki pszennej, zmielonymi […]