Skip to main content
21 września 2023

SZYBKIE RACUCHY Z JABŁKAMI

*      *      * Jeśli pytacie mnie o wymarzony wczesnojesienny deser to właśnie są ONE. Racuchy z jabłkami. Szybkie do zrobienia. Z ciasta bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Sprawiają, że myśl o nadchodzącej jesieni cieszy mnie coraz bardziej. Upalne dni ustępują miejsca długim popołudniom, co sprzyja większej chęci do gotowania. […]

*     *     * To upieczmy szarlotkę! Przegońmy nią deszczową aurę, niech nam pachnie w domu cynamonem i palonym masłem. Niech to będzie najlepsza szarlotka, jaką udało nam się upiec. Od kilkunastu dni kogokolwiek spotkam, to nasza rozmowa rozpoczyna się od panującej marnej aury pogodowej. W plażowych barach pustki, turyści biedni pozawijani […]

* * * Te chwile, kiedy zasypiamy razem na hamaku, czytając opowiadania Kubusia Puchatka, muskani promieniami czerwcowego słońca. W oddali zapach piwonii, które w tym roku po raz pierwszy nam zakwitły i truskawkowego ciasta. Jeszcze ciepłego, bo przed chwilą wyjęliśmy z piekarnia. Ponownie otwieram drzwi do świata, w którym raz jeszcze mogę przeżyć etap przedszkolaka. […]

*     *     * Trójmiasto to raj dla amatorów lodów. Odpowiednio schłodzone. O kremowej konsystencji. Z wafelkiem kruchym, jak najdelikatniejsze ciastko. Bez sztucznych barwników. Kręcone tego same dnia. O smaku słonego karmelu lub słodkiej bezy mascarpone z malinami, a dla wielbicieli sorbetów, ukręcone z kaszubskich truskawek. Mam wrażenie, że z każdym rokiem nasze […]

 *   *   * Oto jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów, jaki oferuje nam maj. Mój ukochany rabarbar i pierwsze truskawki nie wymagają wiele. Są deserem same w sobie. Jednak w towarzystwie migdałowej kruszonki i gałki lodów, są przyjemnością na którą czeka się cały rok. Podoba mi się pomysł zastąpienia zwykłej mąki pszennej, zmielonymi […]

1 kwietnia 2023

Wielkanocna pascha

*     *     * Minęło jedenaście lat odkąd opublikowałam na blogu przepis na paschę, a spora liczba Czytelników nadal zapewnia mnie, że i w tym roku zagości na ich stole wielkanocnym. Z ciekawości zajrzałam do archiwum i ze wzruszeniem przeczytałam Wasze dawne komentarze. Kluczowym składnikiem paschy jest oczywiście dobrej jakości twaróg i […]

*    *    * Tarta z ricotty to jeden z tych przepisów, który przygotowuje się bez większego wysiłku. Moja słabość do włoskiej kuchni – a szczególnie do deserów nasila się wraz z nadejściem wiosny. Intensywny kolor mimozy, który od kilku dni rozświetla nasz stół w jadalni jeszcze bardziej potęguje włoski nastrój. Symbol wrażliwości i […]

*     *     *    To najszybsza szarlotka jaką upiekłam. Może nawet najszybsza ze wszystkich ciast. Pomimo pośpiechu smak pozostał na swoim miejscu. Tarte jabłka i kruche ciasto to od zawsze dobre połączenie, a w towarzystwie masła orzechowego jest trochę inaczej, może nawet lepiej. Jestem ciekawa ile Wam zajmie przygotowanie tego przepisu? […]

*     *     *   Planowałam ten wpis już w ubiegłym tygodniu, ale ostatnie wydarzenia sprawiły, że musiałam wszystko odłożyć i zająć się przez chwilę tylko sobą. To dość trudny i bolesny okres, który wymaga czasu, choć człowiek chciałby od razu powrócić na swoje znajome tory. To również niezawodne przypomnienie o tym, jakim […]

*     *     * Rozpoczynamy dwa tygodnie ferii zimowych. Ci co mają dzieci, wiedzą, że to nie lada wyzwanie zapewnić atrakcje młodszemu pokoleniu. Przed nami z pewnością niejedno popołudnie z grami planszowymi, klockami lego i rodzinnymi filmami. Ale zanim oddamy się tym przyjemnościom, musimy uzupełnić zapasy domowych ciastek. Jeżeli starczy Wam cierpliwości, […]

*    *    * Ten przepis to najlepszy dowód na to, jaką przyjemność może sprawić dzielenie się swoimi rodzinnymi recepturami. Dzisiejszy przepis przywędrował do mnie, aż z Pszczyny i jest dla mnie prawdziwą kwintesencją świątecznego ciasta. Lubię rozkoszować się jego strukturą popijając jednocześnie gorące earl grey. Bardzo wilgotne ciasto z aromatem przypraw korzennych i niebiańskim sosem […]

*     *     *   Zawsze temat kanapek wydawał mi się dość trywialny. Oczywiście nie zrozumcie mnie źle, trywialny w tym znaczeniu, że nie widziałam potrzeby przygotowywania dla Was oddzielnego wpisu, aż do zeszłego tygodnia. Z dnia na dzień przyszła prawdziwa zima. Mróz, śnieg w ogrodzie, który przykrył resztę listopadowych liści i okrzyki […]

*    *    * Nie wiem z czym kojarzy się Wam ten czas w roku, ale gdyby pachniał rogalami i smakował makiem, to może byłoby lepiej na świecie. Rogaliki świętomarcińskie to niepodważalna tradycja i unikalna receptura. Czasami jednak mała ingerencja w ten wielopokoleniowy przepis może przynieść całkiem niezły efekt. I tak oto, dzielę się dzisiaj […]