Skip to main content
23 kwietnia 2024

PRZEPISY NA MAJÓWKĘ

CIASTO FRANCUSKIE Z RICOTTĄ, PAPIERÓWKAMI I CYNAMONEM Ciasto francuskie wypełniam ricottą utartą z koglem moglem i dodaje cienkie plastry naszych papierówek. Tylko tyle i aż tyle. FOCACCIA Z OLIWKAMI, ROZMARYNEM I PIECZONYM CZOSNKIEM Przygotowanie focacci wymaga jedynie wymieszania składników nieco wcześniej, najlepiej wieczorem. Rano, następnego dnia powinniśmy się zmieścić w niecałe półgodziny, by móc delektować się […]

Mazurek to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Może być tradycyjny z dużą ilością bakalii i czekolady ale przyznam, że lubię go też w innych, niecodziennych odsłonach. Tym razem na kruchy spód wyłożyłam słodki mus z naszych polskich prażonych jabłek z nutą pomarańczy od Braci Sadowników w towarzystwie kruchej bezy na wierzchu. Skład: (forma […]

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na Wielkanocny mazurek, który z pewnością Was zachwyci – mowa tu o mazurku pistacjowym z białą czekoladą. To połączenie dwóch wyjątkowych składników, które razem tworzą niezwykłą niezwykły smak. Obiecuję, że przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu. Skład: (forma o średnicy 23/26/29 cm lub prostokąt 15 cm x […]

WIELKANOCNA PASCHA Pascha, symbol wiosennego odrodzenia przyrody za którą już tak bardzo się stęskniliśmy. Jej kluczowym składnikiem jest oczywiście dobrej jakości twaróg i dobór bakalii. Pascha powinna być kremowa i pełna kandyzowanych owoców. Muszę się jednak przyznać, że podobnie jak z sernikiem, wolę gdy dodatki są na wierzchu deseru. TARTA Z RICOTTĄ I LIMONKĄ Tarta […]

No dobrze, pytacie mnie, co najbardziej nam smakowało w trakcie naszej dalekiej podróży. Curry czy pad thai? Przez pierwsze dni człowiek jest spragniony egzotyki i próbuję nasycić się tym, czego nie ma na co dzień. Ale gdybym miała faktycznie wprowadzić jedną potrawę, która przywoła nam tamte strony, to zdecydowanie Mango Sticy Rice. Deser z kleistym […]

Od lat podglądacie moje codzienne wybory z którymi cieszę się, że mogę się z Wami dzielić. Zakładając bloga chciałam Was inspirować przede wszystkim kulinarnie jednak z czasem zauważyłam, że polecanie Wam sprawdzonych kosmetyków, książek czy ubrań jest dla Was równie przydatne. Święta już niedługo a wraz z nimi czas, kiedy chcemy obdarować naszych najbliższych. Z […]

Ach, jak wyczekiwaliśmy pierwszego śniegu i zapachu cynamonowych pierniczków. Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon, też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólne dekorowanie. Włóżcie swoje ulubione świąteczne swetry, podwińcie rękawy i rozpocznijcie z nami maraton pierniczków. Obiecuję, że […]