Skip to main content

To jeden z tych przepisów, po który można sięgać w niedzielne poranki, gdy chce się sprawić najbliższym przyjemność. Zajmuje wyjątkowo mało czasu, a na śniadanie wprost idealny. Do kawy, ulubionego czasopisma, niedokończonej książki. Sprawdza się również, przy niezapowiedzianych odwiedzinach znajomych. 

Z Alicją Patanowską miałam przyjemność spotkać się kilka miesięcy temu. Nie było to łatwe, ponieważ na stałe Alicja mieszka i realizuje się zawodowo w Londynie, przy jednej z najbardziej cenionych pracowni artystycznych na świecie. Ale się udało! Spotkałyśmy się w Orłowie. Nasza rozmowa trwała ponad 2 godziny i gdyby nie myśl, że muszę wracać i szykować obiad dla […]

Crostata czyli kruche ciasto. Niestety nie mogłam odnaleźć polskiego odpowiednika na ,,tego zawijańca”, stąd ta nazwa. Ciasto w smaku jest bardzo podobne do moich tradycyjnych tart- jedynie skład się trochę zmienia, gdyż tym razem dodaję jajko i śmietanę. Wszystkie składniki zagniatam bez korzystania z jakichkolwiek urządzeń. Zajmuje mi to dosłownie chwilę. Zdecydowanie trudniej jest mi […]

22 czerwca 2014

Czerwcowa lemoniada

Odkąd pamiętam, czerwiec zawsze miał dla mnie swoistą magię – szczególnie jego wieczory z późno zachodzącym słońcem. Jako dzieci mogliśmy się do nocy bawić na dworze, a świadomość że nie trzeba już odrabiać żadnych prac domowych napawała nas ulgą. Czekanie na zakończenie roku szkolnego i uroczyste przywitanie najcudowniejszego okresu w roku to najmilsze wspomnienia. Od tego czasu, każdy dzień […]

Kochani Czytelnicy! Z ogromną radością chciałabym Was zaprosić 16 czerwca (w najbliższy poniedziałek) o godzinie 18:00 do kawiarni Costa Coffee w Warszawie w Centrum Arkadii na spotkanie ze mną :-) Jeżeli mielibyście tego dnia ochotę na krótką relację z mojej codzienności blogowo-kulinarnej, to będzie mi niezmiernie miło Was zobaczyć i podzielić się wrażeniami. Wszystkie szczegóły na plakacie powyżej. A już teraz […]

18 kwietnia 2014

Babka jogurtowo-cytrynowa

W ferworze świątecznych przygotowań, udało mi sie jeszcze wrzucić kilka zdjęć z mojego ostatniego wypieku. Przepis jest super łatwy :-) a babka jogurtowa powinna wyjść każdemu. Do ciepłego mleka w sobotni wielkanocny poranek jak znalazł!

Skład: Bezy: 4 białka 150 g cukru 1 łyżeczka octu winnego krem z mango: 2  dojrzałe mango 2 jajka 150 g cukru 150 g masła (1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie) do dekoracji: ubita śmietanka 36 % (ok. 500 ml) garść świeżych truskawek świeże figi +  wiosenne kwiaty A oto jak to zrobić: 1. Mango dokładnie obieramy, […]

Jest przepyszna! Wilgotna, mocno czekoladowa z wyczuwalną startą skórką pomarańczową. Mogę z czystym sumieniem polecić na zbliżającą się Wielkanoc… a niecierpliwym łakomczuchom (do których z pewnością należę) polecam wypróbować w zbliżający się weekend. Na swoim profilu Instagram zamieściłam również zdjęcia z etapu jej produkcji z zapytaniem, na jakie świąteczne przepisy macie szczególną ochotę. Przy okazji tego przepisu, […]

  Gotować uwielbiam a odkąd założyłam bloga stale tę przyjemność rozwijam. Jedne przepisy wychodzą mi lepiej, inne trochę gorzej (stali Czytelnicy coś o tym wiedzą :))  Jednak od urodzenia prawdziwą pasją był rysunek. Jako kilkuletnia dziewczynka siadałam przy Mamie z notesem i świecową kredką i podpatrywałam powstające realizacje architektoniczne. To był dla mnie cudowny okres. Panowało skupienie, szelest rozłożonych kalek […]