Skip to main content

Na dzisiejszy dzień czekałam całe 10 miesięcy. W końcu jest! Taka jaką sobie wymarzyłam. Pełna zdjęć, oprawiona w twardą okładkę z błękitnym grzbietem z płótna. Przyznam, że jest to duże przeżycie i spore emocje związane z ,,publicznym wystąpieniem" :-) Chciałabym z całego serca podziękować wszystkim Czytelnikom, którzy każdego dnia obserwowali moją pracę i  jednocześnie dopingowali mnie do powstania mojej pierwszej […]

W całym domu pachnie cynamomen. Gdzie się nie obejrzę dynia. Krem z dyni, pierogi z dyni teraz przyszedł czas na ciastka. Gdybym wiedziała, że ich przygotowanie zajmuje mi chwilę to już dawno bym się nimi przed Wami pochwaliła. Na szczęście udało mi się wypracować odpowiednie proporcje składników, więc kto ma ochotę niech się częstuję. Najlepsze na gorąco, […]

Skład: (forma do tarty o średnicy 28 cm) ciasto: 1 jajko 300 g mąki 100 g cukru  200 g masła nadzienie: 5-6 jabłek (np. papierówki) 1 łyżka cynamonu / szczypta gałki muszkatołowej / 2 goździki domowy karmel: solony karmel: 5-6 łyżek brązowego cukru 250 g serka mascarpone (może być więcej) szczypta soli morskiej, gruboziarnistej A oto […]

4 października 2014

Wilgotna babka gruszkowa

Mam ogromną słabość do wilgotnych ciast. Lubie je piec, bo nie wymagają zbyt dużej uwagi i z reguły zawsze wychodzą. Oczywiście trzeba pamiętać o pilnowaniu, by wszystkie składniki zachowały pokojową temperaturę (zarówno serek mascarpone, masło jak i jajka) a wtedy z pewnością unikniemy niechcianego zakalca. Do ciasta dodałam szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej – przyprawy idealne na tę porę […]

23 września 2014

Brownie ze śliwkami

Skład: 2 tabliczki dobrej, mlecznej czekolady (ok. 200 g) 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g brązowego cukru 2 jajka garść śliwek węgierek 2 łyżki miodu forma do pieczenia 25 x 18 cm A oto jak to zrobić: 1. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę, brązowy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż do […]

Banany to ostatnio jeden z ulubionych owoców mojej córki. Jednym z pierwszych deserów który Jej zaserwowałam jakiś czas temu, był właśnie rozgnieciony banan z sokiem z cytryny, łyżką miodu i szczyptą cynamonu (swoją drogą, to całkiem dobra mikstura na chwilowe przeziębienie). Dzisiaj postanowiłam trochę bardziej zaszaleć i upiec banany w całości z dodatkiem domowego masła migdałowego. Najlepiej smakują tuż […]

Dzisiejszy przepis to istna bajka! Połączenie gorącego musu śliwkowego z rozmarynem i smażonymi drożdżowymi placuszkami pozostanie moim ulubionym deserem tejże jesieni! Receptura została przeze mnie podsłyszana od mojej uroczej kuzynki z Hiszpanii. Zmodyfikowałyśmy jedynie mus śliwkowy dodając listki świeżego rozmarynu, którego miałyśmy akurat pod dostatkiem.  Skład: (przepis na ok. 10-12 placuszków) 175 ml ciepłego mleka 175 ml […]

Skład: 1 jajko 300 g mąki 100 g cukru  200 g masła nadzienie: garść mielonych orzechów lub migdałów 5-6 jabłek 1 opakowanie jeżyn 1 łyżka cynamonu / szczypta gałki muszkatołowej / 2-3 goździki 2 łyżki cukru A oto jak to zrobić: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę. Schładzamy w lodówce […]

Wszystkim którzy kochają wilgotne serniki i nie wahają się ich piec, dedykuję dzisiejszy przepis. Pieczemy go w dość niskiej temperaturze (160 stopni C) przez godzinę, a następnie po ostudzeniu schładzamy w lodówce 1-2 godziny. Czas oczekiwania rekompensuje nam rewelacyjne połączenie delikatnej masy twarogowej z gorącym sosem z jeżyn. Myślę, że nie muszę Was do niego specjalnie zachęcać […]

15 sierpnia 2014

Oreo tiramisu

Skład: 4 żółtka 100 g cukru pudru 500 g serka mascarpone ciasteczka OREO (ok. 176 g czyli 4 małe opakowania po 4 sztuki) 2 łyżki Amaretto  100 g kruchych herbatników  25 g roztopionego masła do posypania: cukrowa posypka A oto jak to zrobić: 1. Herbatniki kruszymy na drobno i mieszamy z roztopionym masłem. Całość przekładamy na dno formy […]