* * * Mam to szczęście, że mieszkamy w domu jednorodzinnym i Mamę mamy zawsze blisko. Prawdopodobnie moja praca nie miałaby charakteru wolnego zawodu, gdyby nie pomoc w dużej mierze mojej Mamy – szczególnie w tym początkowym okresie życia naszej córki. Kiedyś, pracując jeszcze w kieracie korporacyjnym ze smutkiem przyglądałam się moim starszym koleżankom, które wówczas […]
Wpisy w kategorii: Desery
Skład: 400 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 40 ml oleju roślinnego 2 jajka 60 g cukru 80 g masła wierzch: ok. 250 g sera twarogowego (najlepiej ze Strzałkowa) 2 gałązki rabarbaru 3-4 łyżki brązowego cukru Umyty i obrany rabarbar kroimy w paski (patrz na zdjęciu) o długości ok. 3 […]
* * * Wiosna przynosi nam tyle dobrego! Ostatnie kilka wolnych dni spędziliśmy na pracach ogrodowych – rekultywacja trawnika, sadzenie cukinii i patisonów, które wykiełkowały na parapecie w domowych warunkach i planowanie następnych nasadzeń. W kontakcie z ziemią nabieram sił po zimie i zatracam się w czasie. Jeszcze kilka tygodni i ruch w przyrodzie będzie […]
* * * Myślę, że to jedno z najprostszych ciast, które możemy upiec – szczególnie gdy w kuchni towarzyszą nam małe rączki do pomocy (One zawsze wiedzą wszystko lepiej i chcą zawsze same! :-)) W tym przepisie zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Później już tylko łączymy jajka z przesianą mąką z łyżeczką proszku do […]
* * * Pieczenie serników nigdy nie przychodziło mi łatwo. Jako dziecko zdecydowanie wolałam ten na zimno – bez rodzynek – z różową galaretką i plastrami brzoskwini na wierzchu. Z czasem smaki się zmieniają – chociaż niechęć do rodzynek pozostała :-) Jeżeli lubicie serniki wilgotne i dość puszyste, to ten przepis jest w sam raz! Skład: (forma o […]
Skład: ciasto (standardowa tortownica lub większa, średnica 26-28 cm) 150 g mąki kokosowej – dostępna w Biosklepie 100 g mąki ryżowej – dostępna w Biosklepie 1 jajko 150 g masła 60 g brązowego cukru szczypta soli solony karmel: 5-6 łyżek brązowego cukru 250 g serka mascarpone (może być więcej) szczypta soli morskiej, gruboziarnistej do dekoracji: […]
* * * Uwielbiam okres przedwielkanocny. Powietrze nareszcie rześkie po pierwszych wiosennych deszczach. Czuć ziemię. Na okolicznym rynku kolory tulipanów przekrzykują się. Wszystko takie świeże i niewinne – czeka na swój czas. Kupuję bazie, hiacynty, żonkile i gałązki forsycji. Wielkanoc coraz bliżej… Skład: (forma o wymiarach: 9 cm x 33 cm lub o średnicy: 28-9 […]
* * * Nie od dzisiaj wiadomo że serce, które wkładamy w przygotowanie jedzenia może zmienić nawet najbardziej zwykłą potrawę w pewien rodzaj sztuki. Wszystko to co nasz otacza może dać upust naszej fantazji – dlatego dzisiaj zainspirowana pierwszymi oznakami wiosny proponuję coś słodkiego z myślą o zbliżających się świętach… Skład: Przepis na biszkopt: 5 jajek 150 […]
* * * A czy one są jadalne? To pierwsze zadawane pytanie, na wieść że są pieczone bez mąki, jajek i cukru. A no są! Co prawda trudno do nich przekonać zagorzałych fanów kruchych tart z solonym karmelem, ale jeżeli chcecie nieco odchudzić domowe wypieki lub ograniczyć cukier w słodyczach dzieci to warto wypróbować przepis! Skład: […]
Skład: 5 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej (wersja bezglutenowa: mąką ryżowa) garść mrożonych owoców (jagody, maliny, borówki lub truskawki) do smażenia: 2 łyżki masła do posypania: cukier puder do podania: jogurt grecki lub lody waniliowe A oto jak to zrobić: Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel, a białka na sztywną pianę. […]
Skład: (przepis jest modyfikacją sycylijskich pączków Castagnole di ricotta) (przepis na ok. 40 mini sztuk) 200 g mąki pszennej 350 g sera ricotta* 3 jajka otarta skórka z 1 cytryny ok. 40 ml (może być więcej) Limoncello* 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki brązowego cukru do podania: cukier puder do smażenia: olej rzepakowy * polecam również […]
* * * Ilekroć, gdy kupuję kawę na wynos spoglądam łakomym wzrokiem na słoje stojące przy kasie z równie wypieczonymi ciastkami. Zawsze obiecuję sobie, że upiekę takie w domu. Co prawda te moje, kształtem nie są idealne, ale smakują tak jak sobie wyobrażałam. Są maślane, kruche i nieco się ciągną. A przepis jest tak prosty, że udadzą się […]
Skład: (dowolna forma, np. tortownica o średnicy 26-29 cm) 180 g mąki 3 jajka 2 łyżki mleka 100 g brązowego cukru ( ja zamieniłam na ksylitol) 2 tabliczki białej czekolady 60 g wiórków kokosowych 1 laska wanilii (opcjonalnie) 100 g masła 2 duże, dojrzałe banany + 1 banan do dekoracji 1 łyżeczka proszku do pieczenia […]
Skład: (tortownica o średnicy 23 cm lub 26 cm) 5 jajek 150 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g brązowego cukru (najlepiej Muscovado) 30 g mieszanki przyprawy korzennej (mielony pieprz, cynamon, goździki, imbir) 3 łyżki dobrego kakao krem: 2 opakowania serka mascarpone (500 g) 2-3 czubate łyżki cukru pudru skórka otarta z 2 […]
* * * Za zaparowanym oknem pociągu spoglądam na białe zaspy śniegu – krajobraz niczym wyjęty z kuli śnieżnej. Jest 8 rano. Pociąg relacji Gdynia-Warszawa sunie po zaśnieżonych torach. W spakowanej walizce wiozę wieńce, świece, lniane serwety, obrus, przyprawy korzenne, blendę i naładowany aparat. Kilka tygodni temu zostałam zaproszona przez IKEA do zrealizowania sesji zdjęciowej […]