Skip to main content

*    *    *  Poniedziałkowy dylemat. Mam po cichu nadzieję, że ktoś również dołączy do mnie. Po weekendzie ciężej wrócić do rutyny, a zamiast leniwych poranków i udoskonalania comfort food-u, trzeba włączyć wyższy bieg i gotować szybko, prosto i dość zdrowo. Jeśli również zmagacie się z bieżącą kulinarną codziennością, to z pewnością polubicie ten przepis. […]

*    *    * Bowle. Półmisek wypełniony po brzegi pokrojonymi warzywami, wymieszanymi ze słodko wytrawnym sosem to mój niezawodny sposób ,,na skróty”. Sprawdza się szczególnie w tygodniu, kiedy wyobraźnia nie pozwala na eksperymenty kulinarne. Jednym słowem danie musi być zdrowe i całkiem sprawne w przygotowaniu, bo w przeciwnym razem Twoi głodni domownicy zamówią pizzę i […]

*    *    * Początkowo chciałam zatytułować ten wpis ,,rosół na ratunek!” ale szybko zmieniłam zdanie z tego tylko powodu, że faktycznie założenie budżetowe wymienionych składników wpisuje się w nasz cykl przepisów kryzysowych. Parę godzin temu wróciłam z wyjazdu prasowego, który tylko utwierdził mnie, że nigdy nie przewidzisz, gdzie Cię poniesie wiatr i jak inspirujących […]

*     *    *   Jest nieskończenie wiele wersji przepisu na rozgrzewającą zupę jesienną. Niektóre są przesadnie dopracowane. Znacie moje stanowisko – chętnie dążę do ich upraszczania. Odkąd poznałam sposób na wegański rosół w którym głównie piecze się warzywa, utwierdziłam się w przekonaniu, że nie ma sensu ich gotować. Podobnie jest z dzisiejszym przepisem, […]

*   *   *   Kilka dni temu opublikowałam na instagramie krótką ankietę w której zapytałam się, jakich przepisów obecnie najbardziej Wam brakuje? Ku mojemu zaskoczeniu rozwinęła nam się ciekawa dyskusja i siłą głosów zaproponowaliście cykl przepisów inflacyjnych (tak zgrabnie nazwała je Czytelniczka Ewa :)). Od razu przypomniały mi się początki bloga i pierwszy cykl przepisów […]

*     *    * Jeżeli uda się to danie zrobić zgodnie ze wskazówkami, to zapewniam Was, że efekt będzie bardzo apetyczny. Orzechowy smak i mięsista konsystencja pieczonego bakłażana doskonale harmonizuje z sosem. Dobry skład, bez konserwantów i ulepszaczy, za to z przyprawami dla delikatnie pikantnego smaku – z słodką papryką mieloną i chili. Gęstość sosu wynika z jego naturalności i doskonale […]