* * * Ostatnie dni dowiodły, jak silny przekaz mają media społecznościowe w szerzeniu pomocy broniącej się Ukrainie. Codziennie setki zaangażowanych profili na Instagramie (polskich i zagranicznych) informuje na bieżąco o aktualnych zbiórkach humanitarnych, przekazuje najświeższe informacje o możliwościach noclegowych, o pracy dla ukraińskich kobiet, o dostępnych punktach opieki medycznej i […]
Wpisy w kategorii: Obiad
Duszone grzyby, intensywny zapach podsmażonego tymianku, roztapiający się parmezan i gorąco polenta, czyli potrawa, która przyjechała ze mną z włoskich gór!
* * * Jak sobie postanowiłam, tak zrobiłam. W wolnym zawodzie, jeżeli już raz sobie coś obiecasz, to warto być konsekwentną i dopełnić plan. Inaczej bieżąca codzienność odsunie Ci myśl i po chwili już sama o niej zapomnisz. Są takie dania – proste połączenia, które idealnie działają na moją wyobraźnię. Duszone grzyby, masło, […]
Porcja zdrowia dla całej rodziny, czyli przydatny przepis, gdy już brak Ci pomysłów na nowe surówki
* * * Wspaniała jest ta surówka. Szczerze ją Wam polecam i sama biję się w piersi, czemu tak rzadko ją jemy. Odłóżmy zatem wszystkie gotowe sosy do sałatek i zblendujmy garść roszponki z oliwą, octem balsamicznym, czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Obiecuję. Nie będziecie żałować. Być może na stałe zagości w Waszym […]
Gdy sięgamy po nieco lżejsze przepisy, czyli łosoś w sosie pomarańczowym i sałata z pieczonymi winogronami
* * * Odłóżmy na chwilę ciężkie i kaloryczne potrawy (obiecuję, tylko na chwilę :)) i sięgnijmy po coś lżejszego, co nie wymaga od nas specjalnego poświęcenia. Ten łosoś jest dość intuicyjny, a raczej przepis na niego. Proporcjami sosu możecie dowolnie operować, byleby nie przesadzić z ilością płatków chili i z czasem pieczenia. […]
* * * A, co dodajesz do bigosu? Siekasz wcześniej surową kapustę, czy tylko gotujesz go z kiszoną? – im bliżej świąt, tym więcej pytań, wszystkie o tej samej randze. Podejrzewam, że w każdej rodzinie tematy świątecznych potraw mogą wywoływać spore emocje (nie większe, niż moment dekorowania choinki – pamiętam oczekiwania […]
Mój listopadowy comfort food, czyli tarta z gruszkami, szalotką, rozmarynem i gorgonzolą dolce
* * * Być może zabrzmi to pompatycznie ale ser w naszym domu jest ważnym elementem naszego życia. Ktoś może się obruszyć ale jak to, jak można podchodzić do jedzenia tak emocjonalnie. Wystarczy spojrzeć na Włochów, cały świat ich kocha za entuzjazm do jedzenia. No więc ja również podchodzę do jedzenia z zachwytem […]
Obiad naprędce, czyli jak w kilka minut przygotować potrawę dla mięsożernych domowników
* * * No dobrze, domyślam się, że część Czytelników nie do końca będzie zainteresowana dzisiejszym przepisem. Zanim jednak wpadnę w wir publikowania dla Was świątecznych wpisów, chcę zwrócić Waszą uwagę na nieskomplikowaną formę podania mięsa. W jednym naczyniu łączę wszystkie pasujące do wołowiny składniki, czyli zioła, parmezan, jajko i trochę oliwy. Formuję […]
Nie taki potwór straszny, czyli mój sposób na krem z dyni, który smakuje nawet najmłodszym
* * * No tak. Nie wszyscy muszą być fanami dyni. Jednym, po prostu wystarczy, że mogą raz w roku uwolnić swoje artystyczne zdolności wycinając z niej mroczne kształty, a dla innych to istne marnotrawstwo, i nie do końca czują w tym bluesa. W takich sytuacjach staram się być po środku, próbując zręcznie połączyć […]
O zakwasie buraczanym, dlaczego warto go samemu przygotować i co możemy z niego ugotować
* * * Chcemy tego, co sezonowe! – to jeden z komentarzy Czytelnika, który utkwił mi w pamięci i sprawił, że postanowiłam przygotować to, co o tej porze roku najczęściej stoi w słoiku na naszym kuchennym parapecie. Zakwas buraczany nieraz ratował moją kondycję, szczególnie będąc w ciąży, kiedy niedobory żelaza potrafiły dać mi […]
* * * Babie lato. Kiedy myślę o końcówce lata, to mam przed oczami promienie słońca delikatnie przenikające przez zwiewne pajęczyny. Wciąż czuć na twarzy ciepły wrześniowy wiatr. To czas bogactwa zbiorów i okazja do wypróbowania smaków lasu. Kieliszek dobrego wina i talerz rozgrzewającego risotto z kurkami to doskonały sposób na powitanie jesieni. Wraz […]
* * * Jedną z najważniejszych rzeczy, której nauczyła mnie włoska kuchnia są dobrej jakości produkty i czułość z jaką do nich podchodzisz. Dzisiaj proponuję więc sugo z soczystych pomidorów malinowych upieczonych z aromatycznym czosnkiem z dodatkiem gorgonzoli i masła. I od razu uprzedzam pytania – nie, nie musicie mieć w domu maszynki do […]
* * * Letnie danie. Krótka lista składników, parę zręcznych ruchów, bo szkoda słońca na dłuższe chwile w kuchni. Siedzimy w ogrodzie i robimy słodkie nic, czyli to na co zawsze powinien być czas. Szelest liści, rozmowa z moją mamą, zabawa z T. w kojącym cieniu drzewa. Dni leniwe i upalne. Chcemy przegryźć coś lekkiego […]
Jeszcze przyjdzie czas na letnie przepisy, a tymczasem poproszę coś szybkiego na rozgrzanie. Dal w kilka minut!
* * * Ciepło przenikające przez porcelanę działa kojąco, a zawartość ma przynieść ulgę i zaspokoić głód. Z takim przesłaniem przygotowałam dla Was dzisiejszy wpis, bo niestety ziąb nadal nie odpuszcza. Gęsty dal z dużą ilością ziół i z pieczonym kalafiorem to pomysł, który zrodził się naprędce. Jak to w życiu bywa, […]
* * * Ach jak ja lubię takie książki kulinarne. Cudowna dziewczyńska energia i smaki, które od pierwszego wejrzenia nie dają mi spokoju do momentu, aż sama ich nie wypróbuję. Cukinia z miętą, długo pieczone pomidory, frytki z szałwią, risotto z Marmite, karmelizowane gruszki z gorgonzolą, kasza manna z karczochami czy nawet […]
Przepis na przedwiośnie, czyli pomysł na babkę ziemniaczaną z fetą, szpinakiem i cukinią
* * * Ostatnio na orłowskiej plaży spotkałam znajomą mojej Mamy, która nieśmiało podeszła do mnie (nie chciała nam przeszkadzać, widząc moje próby usypania młodego kawalera) zachwalając babkę ziemniaczaną. To jej ulubiony przepis, który robi – jak sama przyznała, już z zamkniętymi oczami. Co więcej, reszta rodziny też za nim przepada. Nawet […]