* * * Jak co roku czekam na ten moment z ogromnym wytęsknieniem – wiosenne przebudzenie! Pąki kwiatów potrzebują dosłownie chwili żeby rozkitnąć. Szparagi, rabarbar, czosnek niedźwiedzi nie smakują już nigdy lepiej niż właśnie o tej porze roku. Dla mnie to najpiękniejszy czas – gdziekolwiek się wybieram zawsze zabieram aparat.
* * * Uwielbiam pasty! Najczęściej miksuję to co mam pod ręką i w efekcie końcowym mam wspaniały dodatek do chleba, ziemniaków, naleśników lub makaronu. Po poworcie z podróży marzyłam o prostym daniu, a pasta z ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, czosnku i odrobiny anchois doskonale pasuje do młodych ziemniaków. Jeżeli końcowy smak może wydawać […]
* * * Do tego przepisu powracam bardzo często – szczególnie w ciągu tygodnia, kiedy natłok obowiązków nie pozwala mi na dłuższe spędzenie czasu w kuchni. Przepis ten pochodzi jeszcze z moich czasów studenckich. Mieszkając przez osiem miesięcy w akademiku w Regensburgu napatrzyłam się na różne studenckie eksperymenty kulinarne. Podstawowa zasada – ma być nie drogo, szybko i […]
* * * Kilka tygodni temu zostałam poproszona o zrealizowanie przepisu do majowego magazynu ELLE. To zawsze ogromna radość i jednocześnie zaszczyt. Do dzisiaj mam w swojej biblioteczce teczkę z powycinanymi kartkami z kolorowymi zdjęciami potraw z zagranicznych edycji. Czasu na zrealizowanie zdjęć miałam dość mało. Jak to bywa w tak dużych redakcjach – wszystko na wczoraj :-) Efekt końcowy […]
* * * Nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku i białej kiełbasy. Dzisiejszy przepis towarzyszy mi od lat. Dotychczas zawsze przygotowywała go moja Mama, w tym roku postanowiłam sama go dla Was przygotować. Mam nadzieję, że moja propozycja będzie Wam tak smakowała jak mi!