Skip to main content

* * *  Jedzenie na świeżym powietrzu miało dla mnie zawsze jakąś nadprzyrodzoną moc. Po całym dniu przyroda jakby się uspakaja, cichnie a my razem z nią. Znika napięcie, myśli się rozjaśniają a wszystkie frustracje, które nas spotkały idą w niepamięć. Przed nami najpiękniejszy okres w roku. Gorąco namawiam Was do wspólnie spędzonych chwil na świeżym powietrzu – a […]

* * * Nie wiem jak u Was ale w Trójmieście pogoda od paru dni nie jest dla nas łaskawa. Trudno cokolwiek zaplanować – raz deszcz raz słońce, a czasem i jedno i drugie równocześnie. Miło, że chociaż tęcza zagląda nad Wybrzeże. Gdybym jeszcze kilka tygodni temu pomyślała, że w czerwcu można marznąć a garnuszek gorącego kremu z pieczonego […]

* * * Przygotowanie domowego pesto nie jest trudne, a doskonale urozmaica codzienne potrawy. W połączeniu z makaronem tagliatelle, zielonymi szparagami i plastrami awokado, możemy stworzyć całkiem wykwintne danie. Do tego obowiązkowo słochodzone białe wino i mamy w wspaniałą propozycję na letnią kolacje. Skład: (przepis na 3-4 osoby) ok. 400 – 500 g makaronu tagliatelle 1 pęczek zielonych szparagów domowe pesto: liście […]

* * * Przed przyrządzeniem tego dania, warto pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu ciecierzycy – a zatem, dzień przed gotowaniem pamiętajmy o zalaniu ziaren zimną wodą. Następnego dnia wystarczy ciecierzycę odcedzić i zmiksować z wszystkimi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia hummusu. Jeśli zasmakuje Wam ten podstawowy przepis, to polecam koniecznie podać go z pszenną tortillą. To doskonały sposób na […]

* * * W dzisiejszym wpisie chciałabym Was zachęcić do wypróbowania przepisu na pieczoną rybę w soli. To sposób który od wielu lat jest stosowany (min. podpatrzyłam go u Gordona Ramsaya) i który  można śmiało wykonać bez zbędnych ceregieli w domu. Doradę możemy zastąpić jakąkolwiek rybą, byle by była w całości (pstrąg lub sola). 

* * *  W ponad 100-letniej kamienicy w małej miejscowości San Lawrenz na wyspie Gozo mieści się urocza, rodzinna restauracja o nazwie Tatitas. To miejsce, które zwróciło moją uwagę od samego początku naszego przyjazdu na wyspę. Z krótkiej rozmowy z właścicielką, zrozumiałam, że przyjechali już jakiś czas temu z Sycylii i zachwyceni tą miejscowością postanowili, że już […]