Skip to main content

* * * Zbliża się powoli czas przygotowań do Świąt. W tym gorącym okresie warto sobie wcześniej zaplanować świąteczne menu, tak by uniknąć gorączkowej atmosfery. Dzisiejszy przepis to modyfikacja przepisu mojej Mamy. Panująca w naszym domu tradycja pozwalała na spóbowanie pieczonego indyka dopiero po pasterce, choć kusił nas swoim zapachem dużo wcześniej. Jedząc go już późną porą mieliśmy wrażenie […]

* * * Za oknem już coraz zimniej! O tej porze roku z dużą przyjemnością siegam po bardziej pożywne dania. Sycący burger ze sporą mieszanką intensywnych przypraw wraz z aromatycznym, domowym chutney to wspaniała potrawa na chłodniejsze dni. Do tego smażone frytki z buraków, które stanowią idealne dopełnienie jesiennego obiadu. W takiej konstelacji warzywa jeszcze bardziej smakują!

* * * Duża ilość czosnku, świeżej pietruszki, łuskanych orzechów włoskich, dobrej gruboziarnistej soli i sera pleśniowego – w połączeniu z ciastem drożdżowym tworzy piękną świąteczną kompozycję. Marzyłam o takim wieńcu już od jakiegoś czasu. Kilka podejść i prób zaowocowało oto tym przepisem. Ciekawa jestem co powiecie? Skład: 500 g mąki 1 łyżeczka soli 25 g […]

* * * Danie z niczego! Najważniejszą rolę odgrywają tu jednak zioła, którymi posypuję obrane warzywa. Czarnuszka siewna, papryka wędzona (słodka), pieprz młotkowany z kolendrą, kurkuma lub chili pepperoncini. Na co mamy tylko ochotę! A co do ziemniaczanego puree – musi być gładkie (jeżeli nie mamy praski, to polecam skorzystać z blendera) z dużą ilością czosnku i tartego […]

* * * Kiedyś mój przyjaciel poprosił mnie o polecenie restauracji w Trójmieście, gdzie można przyjść z dziećmi. Przyznam, że w owym czasie to pytanie trochę mnie zdziwiło – przecież decydujesz się na miejsce na które masz akurat w danej chwili ochotę. Nad czym tu się zastanawiać?! No tak, ale jak masz trzech temperamentnych synów w wieku przedszkolnym to […]

4 listopada 2015

Fasolka po bretońsku

* * * Jedni ją lubią inni najchętniej by o niej zapomnieli! Moją sympatię zyskuję najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Mało pracy, danie treściwe i rozgrzewające … i podobnie jak z bigosem, czy chili con carne im częściej odgrzewasz tym lepsze. Warte wypróbowania!