Wpisy w kategorii: Obiad
Przygotowanie tego dania zawsze zaczynam od siekania i smażenia cebuli. Już sam ten zapach, unoszący się w kuchni zapowiada nie najgorszy smak. Jeżeli nie bardzo mamy czas na przygotowania, a w dodatku okazuje się, że niezapowiedziani i wyjątkowo wygłodniali goście (od czasu prowadzenia bloga, coraz ich więcej :) są już za rogiem, to […]
Oto kolejne danie obiadowe, idealne na przyjęcie: sposób przyrządzenie nie jest skomplikowany i możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Mnie się udało zadowolić gości (przynajmniej tak deklarowali w trakcie jedzenia :) na wieczorze panieńskim naszej Przyjaciółki. To jeden z tych wieczorów do których z pewnością, z radością będziemy powracać myślami! […]
Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego? Chrupiące rogaliki z tymiankiem, bazylią i kozim serem.
… niestety krótki ich żywot i nieprędko trafiają na stół. Nie sposób ich ukryć przed żarłokami w kątach kuchni, bo zapach nieziemski. Głównie służą, jako dodatek do zup, kremów i sałat. Możemy również podawać z deską ulubionych serów i w towarzystwie dipów. Jeżeli suszony tymianek nie jest Waszym faworytem, możemy go zastąpić suszoną szałwią, […]
… i najlepiej jak jest podawana na zimno. Gazpacho to potrawa, która wywodzi sie z Andaluzji. Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Korzystając kiedyś z gościnności rodowitych Hiszpanów, w mgnieniu oka nauczyłam się tego przepisu. Niegdyś składniki gazpacho krojone były ręcznie, obecnie zazwyczaj do ich rozdrobnienia używa się […]