Wpisy w kategorii: Obiad
Skład: kilka listków sałaty lodowej 1 czerwona cebula czerwona fasola z puszki kilka pomidorków świeży ogórek sos: 1 mały jogurt grecki 2-3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego estragonu 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny 1/2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie) sól i pieprz A oto jak to zrobić: 1. Wszystkie składniki sałaty kroimy według własnego upodobania. […]
Tak naprawdę, to chyba nie ma nic lepszego od gorącego kawałka pizzy. W sam raz o każdej porze. Wszystko ze wszystkim… i za to ją uwielbiam! Dziś pokusiłam się o swoją wersję. Jest ona niezwykle podstawowa i pewnie prościej było by chwycić za telefon i w 20 minut mieć ją gotową na stole. Niemniej […]
Skład: (przepis dla 2 osób) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 25 g startego sera parmezan 2 żółtka garść świeżej roszponki (opcjonalnie: sałata, rukola) sól i pieprz ocet balsamiczny / oliwa z oliwek A oto jak to zrobić: 1. Do średniej miseczki przelewamy żółtka i roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiego naczynia przesypujemy parmezan. […]
Skład: ok. 200 g kurek (umytych i oczyszczonych) 2 obrane ziemniaki 2 duże cebule kilka kawałków czerwonej papryki chili garść swieżego koperku 1,5 litra wywaru drobiowego 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżka masła sól i pieprz A oto jak to zrobić: 1. Cebulę siekamy w talarki i smażymy na rozgrzanej patelni […]
Skład: (przepis dla 2 osób) 200 g dużych, surowych krewetek 150 g makaronu jajecznego 160 ml mleczka kokosowego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 5 ząbków czosnku 1/2 małej czerwonej papryki (bez nasion) 1 zielona papryka garść świeżego estragonu 1/2 łyżeczki curry sól i pieprz A oto jak to zrobić: 1. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy […]
W przygotowywaniu sushi największa frajda, to wspólne krojenie, szatkowanie, zawijanie i podjadanie. Ręce umazane w kleistym ryżu, skrawki alg unoszące się nad stołem przez byle podmuch wiatru i krople sosu sojowego, tam gdzie nie powinny. Uwielbiam te wieczory. Każdy stara się jak może! A do tego nie trzeba wyjątkowych umiejętności. Przygotowanie ryżu […]
Parę zdjęć z azjatyckiej restauracji … a już jutro wszystkich spragnionych kuchni japońskiej, zapraszam na kilka wskazówek, jak samemu w gronie znajomych lepić różne dziwactwa- Futomaki, Hosomaki itd.
Skład: 700 g ziemniaków 250 g mąki tortowej 2 jajka ok. 500 g dojrzałych śliwek węgierek szczypta soli 2-3 łyżeczki cynamonu 100 g cukru 3-4 pierniczki alpejskie śmietana do podania (opcjonalnie) A oto jak to zrobić: 1.Ugotowane ziemniaki najlepiej przepuśćmy przez maszynkę, lub za pomocą tłuczka, tak by nie było grudek. Dodajemy jajka, mąkę […]