Skip to main content

*  *  * Dzisiejszy wpis z przyjemnością poświęcam wszystkim zielonym liściom, które najczęściej machinalnie odcinamy myjąc rzodkiewki lub młodą marchew. Zamiast nieświadomie pozbywać się doskonałego źródła witaminy C, fosforu i żelaza, liście warto wykorzystać do produkcji domowego pesto. Odkąd moja Mama nauczyła mnie robić pesto z lebiody – która rosła w naszym ogrodzie wielkimi kępami – […]

*  *  * Lubię przepisy, które można robić na oko, dorzucające różne przyprawy świata i najlepiej ugniatając wszystkie składniki jednym widelcem. Tak jest w przypadku tych placuszków. Oczywiście możemy je upiec, ale ja jednak wolę smażone – tylko koniecznie pod przykryciem, żeby się nie rozpadły. Doskonała alternatywa dla zwykłego mielonego :) Skład: (przepis na 10-12 […]

*  *  * Do Świąt Wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu, więc w najbliższych dniach będę przedstawiać Wam świąteczne propozycje. Każdy dom ma swoje ulubione, tradycyjne smaki, które są szczególne dla okresu świątecznego. Zapewne sałatka gości w Waszych domach, a większość jest przygotowywana z ugotowanych warzyw. Moja propozycja zakłada surowe z dodatkiem domowego majonezu, który przygotowuje się […]

* * * Do tego dania najlepiej nadają się świeże zioła i dużo przypraw, ponieważ tylko w ten sposób uzyskamy najlepszy rezultat. Smak możemy wzbogacić o wędzony boczek. Trochę przypomina włoską frittatę tylko bez ziemniaków. Doskonałe na późne śniadanie lub lekką kolację! Skład: (przepis na 4 osób) 1 pęczek świeżej bazylii 2 pęczki pietruszki 1 […]

* * * Nastał już ten czas, kiedy pragnę wiosny całym ciałem. Na straganie łapie się na tym, że chwytam łapczywie wszystko co jest zielone. I choć szpinak jeszcze nie nasz, a na pomidory trzeba poczekać to z każdym dniem jest coraz bliżej. Osiem dni do astronomicznej wiosny – tyle pozostało do rozpoczęcia najpiękniejszego czasu w […]

*** Ten makaron jest doskonałą propozycją na dni, kiedy nie za bardzo nam się cokolwiek chce. Nie wymaga zbyt wiele krojenia, a to zawsze plus. No i znienawidzona brukselka występuję w nowej, lepszej odsłonie. Polecam! Skład: ok. 400 g makaronu (użyłam kukurydziano-ryżowego, dostępny np. tutaj) płat łososia (najlepiej bałtyckiego) garść brukselki 5-6 suszonych pomidorów w […]