Skip to main content

Skład (dla 2 osób): pęczek zieonych szparagów 2 małe bagietki 2 jajka sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek Monini GranFruttato  1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu szczyppta soli świeżo zmielony kolorowy pieprz kilka kropel soku z cytryny A oto jak to zrobić: 1. Szparagi należy dokładnie opłukać i odłamać zdrewniałe końce – powinny się same ułamać […]

Na dzisiejszy obiad zapraszam prosto z mojego ogrodu. Świeże rzodkiewki, chrupiąca zielona fasolka szparagowa i pieczone mięso w całkiem dobrym sosie. Ktoś chętny? Skład: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 2 łyżki suszonego majeranku garść swieżego majeranku ser kozi do smarowania Merci Chef młode ziamniaki / zielona fasolka szparagowa / rzodkiewki / pomidory (opcjonalnie) 2 łyżki masła […]

Follow my blog with bloglovin! Skład: ok. 1kg małży  1 opakowanie mieszanki owoców morza (mrożone, ok. 250g) ok. 400 g makaronu spaghetti 4-5 ząbków czosnku pęczek pietruszki kilka kawałków pokrojonego chili 1 kieliszek białego wytrawnego wina oliwa z oliwek kilka ziarenek kolorowego pieprzu Kotanyi sól morska A oto jak to zrobić: 1.       Małże oczyszczamy z […]

Mój nowy eksperyment. To jest jedna z tych potraw, którą zdecydowanie łatwiej się fotografuje w efekcie końcowym, a sam proces mieszania zmiksowanej fasoli i startej cukinii nie należy do najpiękniejszych. Przyznam się Wam szczerze, że miałam trochę obaw, czy aby to połączenie składników było dobre. Teraz już wiem, że warto spróbować i z pewnością zrobię […]

10 kwietnia 2013

Soupe à l’oignon

Na skrzyżowaniu dwóch ruchliwych ulic Paryża, Rue de Rivoli i Saint Honoré zatrzymuję się na tradycyjną francuską zupę cebulową. Jest pora obiadowa. Niemiłosiernie burczy mi w brzuchu. Zafascynowana widokami paryskich ulic, zupełnie zapomniałam o jedzeniu. Kelner naprędce podaje gorące naczynie zupy. Pierwsze wrażenie mało estetyczne. Kolor żółtawy z potwornie dużą warstwą podpieczonego sera. Dobrze, że podali ciepłe […]

Tęsknie za włoskimi wakacjami. Za słońcem i powietrzem śródziemnomorskim, za świeżym serem pecorino, butelką dobrej zielonej oliwy, za świeżą mozzarellą z mleka bawolego i za sycylijskimi lodami domowej roboty. Tęsknie za skalistymi brzegami Sardynii, za godzinnymi kąpielami wodnymi i za chwilą wytchnienia na piazzette pod rozłożonym parasolem w niebieskie paski!  Smak dzisiejszej lasagne na chwilę […]

7 stycznia 2013

Wiecznie głodny?

Prawdopodobne nie tylko ja zmagam się w ciągu dnia z tym samym problemem. Co tu ugotować głodnym domownikom? Wbrew pozorom prowadzenie bloga kulinarnego, nie zawsze rozwiązuje tę kwestię, bo przecież świeżo upieczona tarta bananowa, która akurat została przeze mnie sfotografowana, nie zastąpi obiadu :)  Samo gotowanie, nigdy nie stanowiło dla mnie problemu, niemniej jednak planowanie […]