Skip to main content

*   *   * Dzisiejszy przepis na kulebiak pochodzi od mojej kochanej Teściowej, która przygotowuje go bezbłędnie i praktycznie z zamkniętymi oczami. Na wszystkich rodzinnych uroczystościach podawany jest z barszczem na prawdziwym zakwasie (taki, co stoi w kuchni pod przykryciem przez cały tydzień :-)). Tak bardzo go lubię, że tradycyjnie żegnając się dostaję paczuszkę zapakowaną na wynos […]

 *   *   * Nie ma Świąt bez pierogów! To nasze sztandarowe narodowe danie i to nie ulega wątpliwości. Od tych klasycznych z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem po ruskie okraszone grubymi skwarkami i porządną porcją kwaśnej śmietany. Uwielbiam je wszystkie, a najprzyjemniej jest jeśli możemy spotkać się przy stole i wspólnie […]

*   *   * Po kilku latach testowania przepisów na pizzę doszłam do rozwiązania, że są dwa istotne warunki, które rzeczywiście zaważą o jakości naszej domowej pizzy… i nie mówię to u sprowadzeniu specjalnego pieca :-) Pierwszy to typ mąki, która powinna być bardzo drobno mielona, praktycznie na pył. Posiada najwięcej glutenu i jest całkowicie wyczyszczona z […]

*  *  * Dzisiaj krótko i na temat, a że nastał okres grypowy to w naszym domu ze dwojoną siłą stawiamy na naturalne witaminy. To co najlepszego mogę zrobić dla mojej rodziny, to zadbać o codzienną dawkę wyciskanych soków i domowych surówek. Bez zbędnych składników nieobojętnych dla naszego organizmu. Mam nadzieję, że te dwa proste […]

*   *   * Butter chicken to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Kurczak w towarzystwie mieszanki przypraw Garam Masala staje się wyrazisty i nabiera innego charakteru. W sklepach z kuchniami świata możecie śmiało dostać gotową mieszankę lub samemu utrzeć w moździerzu (w składzie poniżej podałam dokładny spis). Taka mieszanka przypraw z pewnością Wam się […]