Skip to main content
12 października 2013

Everyday cooking No. 5

  Dzisiejszy przepis, to efekt mojego ostatniego eksperymentowania w kuchni. Już od dłuższego czasu miałam ochotę na domowego hamburgera. Zrezygnowałam jednak z dużej i puchatej buły na rzecz kiełków ze słonecznika i świeżych pomidorów. Co prawda, nie wszyscy domownicy podzielali mój entuzjazm, ale dla mnie to miła odmiana od klasycznych obiadów. 

Skład: ok. 1,5 kg świeżej dyni 1 duża cebula 1-2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1.5 l bulionu (własnej produkcji) 1 gałązka świeżego rozmarynu Baziółka 2 duże gruszki 150 ml jogurtu greckiego  1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu sól morska do podania: gęsta śmietana + ocet balsamiczny + świeże listki rozmarynu A oto jak to zrobić: 1. […]

   Są takie miejsca w Polsce, które po wielu latach z przyjemnością odkrywam na nowo. Zapewne dlatego, iż jako dziecko nie byłam w stanie w pełni dostrzec uroków tychże miejscowości w trakcie rodzinnych wypadów. Może również i dlatego, że od tego czasu trochę lat minęło, a one zmieniły się nie do poznania, zachowując przy tym nadal swój autentyzm. Dzisiaj chciałabym […]

Skład: ok. 250 g świeżego szpinaku typu baby 250 g mąki 500 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła 1 łyżka świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu garść świeżego szczypiorku (ten cienki) 2-3 ząbki czosnku sól morska pomidorki koktajlowe (opcjonalnie do podania) kawałek fety (opcjonalnie do podania) sos: 2-3 łyżki serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 1 […]

Świeżo upieczony łosoś jest fantastyczny sam w sobie. Niemniej dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moim nowym przepisem na sos, który doskonale pasuje do tego dania. Mała porcja bitej śmietany, połączona z serkiem mascarpone i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny jest doskonałym dopełnieniem i dodatkowo zwiększa kontrasty smakowe. W ubiegłym tygodniu miałam sporo gości i […]

,,Everyday cooking" to mój nowy pomysł na cykl postów o jedzeniu, które towarzyszy mi na co dzień. Jak dotąd na blogu, usiłuję Wam pokazać za pomocą serii zdjęć, poszczególne etapy przygotowania przepisu (nie zawsze to wychodzi :). Tym razem, cykl ten będzie wyróżniał się jedynie 3-4 zdjęciami, a potrawy będą uchwycone w efekcie końcowym. Co […]

Skład: 2 filety z pstrąga (może być halibut  lub dorsz) ok. 600 g słodkich pomidorów (różnych odmian) 1 żółta cukinia 3-4 cebulki szalotki 1-2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2-3 łyżki mąki 1 łyżka suszonych ziół (majeranek, tymianek) 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki garść świeżej rukoli (opcjonalnie) pieczywo pszenne (do podania) sól i pieprz pesto: […]

Skład (dla 2 osób): pęczek zieonych szparagów 2 małe bagietki 2 jajka sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek Monini GranFruttato  1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu szczyppta soli świeżo zmielony kolorowy pieprz kilka kropel soku z cytryny A oto jak to zrobić: 1. Szparagi należy dokładnie opłukać i odłamać zdrewniałe końce – powinny się same ułamać […]